Fantastyczne ciasto ucierane z orzechami laskowymi
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Deser
Przygotowanie 10 minutyminuty
Gotowanie 1 godzinagodzina
Porcje 10
Autor Anna
Składniki
200gmiękkiego masła
140gcukru trzcinowegozmielić na puder, można dodać zwykły cukier puder + 1 łyżka do posypania wierzchu ciasta
3średniejajkaw temperaturze pokojowej
130gorzechów laskowychużyłam prażonych, ale mogą być zwykłe w ze skórką lub bez
120gmąki pszennej
1łyżeczkaproszku do pieczenia
½łyżeczkisody oczyszczonej
1szczyptasoli
200gmalinmogą być mrożone
280gbrzoskwińpokrojonych w kostkę o wymiarach okolo 1 cm
Instrukcje
Orzechy do ciasta mogą być prażone lub nie, jeśłi chcecie użyć orzechów prażonych należy je wsypać na rozgrzaną suchą patelnie i prażyć przez kilka minut ciągle potrząsając nią, kiedy orzechy będą już rumiane wyłączyć ogień i pozostawić do przestygnięcia. Zimne orzech zmielić w młynku do kawy lub w malakserze, powinna powstać "gruboziarnista mąka."
Piekarnikrozgrzać do temperatury 170 st C. Tortownicę o średnicy 24-25 cm. wyłożyć paierem do piecznia.
Do miski przesiać mąkę dodać sól, proszek do piecznia, sodę , wymieszać i odstawić. Do miskimiksera włożyć miękkie masło, dodać cukier, miksować kilka minut na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej masy.
Następnie dodajemy jajka, jedno po drugim za każdym razem dobrze miksujemy tak, aby połączyły się z masą maślaną. Kolejny składnik to mielone orzechy i mąka, które dodajemy w dwóch partiach miksując na śrenich obrotach i tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasto porzełożyć do przygotowanej formy, wyrównać, a na wierzch rozłożyć brzoskwinie i maliny, posypać łyżką cukru trzcinowego. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec z opcją termoobiegu przez około 60 minut, ale po 30 minutach wierzch ciasta przykrywany folią aluminiową, aby nie przypieko się zbyt mocno. Po upływie 50 minut należy sprawdzić ciasto czy jest już gotowe, najlepiej przeprowadzić test tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić. Smacznego!