• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciasta ucierane » Orzechowe ciasto ucierane z malinami

Orzechowe ciasto ucierane z malinami

Aktualizacja: 18 cze, 2020 · Opublikowany: 27 mar, 2020 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Orzechowe ciasto ucierane z malinami

Jeśli macie w domu kilka garści orzechów laskowych, mrożone maliny i brzoskwinie lub nektarynki możecie wyczarować pyszny deser do popołudniowej. Orzechowe ciasto ucierane z malinami jest pyszne, wilgotne z lekko kwaśnymi owocami i wyczuwalną nutką prażonych orzechów. Moje ciasto jest dość ciemne, a to dlatego, że postanowiłam zrobić je właśnie z prażonych orzechów, które dodały wspaniałego smaku. Jeśli użyjecie orzechów zwykłych i w dodatku obranych ze skórki ciasto będzie jaśniutkie. Jedna i druga wersja jest bardzo smaczna, ale wybierzcie opcję najwygodniejszą dla siebie.

Jak prawidłowo przygotować ciasto ucierane

Muszę przypomnieć bardzo ważną zasadę dotycząca pieczenia, a właściwie przygotowania ciasta ucieranego. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, to najważniejsza sprawa przy przygotowaniu tego typu ciast. Kolejna rada dotyczy ubijania masy maślanej. Masło powinno być naprawdę solidnie ubite z cukrem. Ubijanie powinno trwać kilka minut na najwyższych obrotach do uzyskania jasnej i puszystej masy. Jajka dodajemy pojedynczo, po każdym dodanym dokładnie miksując. Sypkie składniki dodajemy w dwóch lub trzech porcjach, mieszamy krótko na średnich obrotach tylko do połączenia się w jednolitą całość. Jeśli będziecie przestrzegać powyższych wskazówek, to zapewniam, że każde ciasto ucierane wyjdzie Wam wspaniałe!

Pieczenie

Jeszcze jedna uwaga do samego pieczenia. Pamiętajcie, że każdy piekarnik piecze inaczej i trzeba tego pilnować, a szczególnie wtedy, kiedy pieczecie ciasto po raz pierwszy w swoim piecyku. Po ustawieniu podanej w przepisie temperatury obserwujcie ciasto czy się nie przypieka, jeśli tak, to trzeba natychmiast obniżyć temperaturę o około 10-20 st C. Być może trzeba będzie wydłużyć odrobinę czas pieczenia, a o tym zadecyduje test tak zwanego suchego patyczka. Test ten przeprowadza się na około 15 minut przed planowanym wyjęciem ciasta z piekarnika. Jest to prosty zabieg i polega na wbiciu np. patyczka do szaszłyków lub surowego makaronu typu spaghetti w środek ciasta. Po wyjęciu sprawdzamy, czy na patyczku jest surowe ciasto, jeśli patyczek jest czysty to znak, że ciasto jest już gotowe i możemy wyjąć je z piekarnika. W przypadku śladów surowego ciasta trzeba pozostawić jeszcze w piekarniku, aby się dopiekło.

Jeśli szukacie innych ciast ucieranych, to zapraszam na najlepsze wiosenną wersję ciasta ucieranego z rabarbarem i imbirem. Inne ciasto, którego trzeba spróbować to ciasto z malinami na jogurcie naturalnym. Zapraszam!

Orzechowe ciasto ucierane z malinami
Print Pin
5 z 2 głosów

Orzechowe ciasto ucierane z mailnami

Fantastyczne ciasto ucierane z orzechami laskowymi
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Deser
Porcji 10
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 1 hour
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 200 g miękkiego masła
  • 140 g cukru trzcinowego (zmielić na puder, można dodać zwykły cukier puder + 1 łyżka do posypania wierzchu ciasta)
  • 3 średnie jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 130 g orzechów laskowych (użyłam prażonych, ale mogą być zwykłe w ze skórką lub bez)
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
  • 200 g malin (mogą być mrożone)
  • 280 g brzoskwiń (pokrojonych w kostkę o wymiarach okolo 1 cm)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Orzechy do ciasta mogą być prażone lub nie, jeśłi chcecie użyć orzechów prażonych należy je wsypać na rozgrzaną suchą patelnie i prażyć przez kilka minut ciągle potrząsając nią, kiedy orzechy będą już rumiane wyłączyć ogień i pozostawić do przestygnięcia. Zimne orzech zmielić w młynku do kawy lub w malakserze, powinna powstać "gruboziarnista mąka."
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Tortownicę o średnicy 24-25 cm. wyłożyć paierem do piecznia.
  • Do miski przesiać mąkę dodać sól, proszek do piecznia, sodę , wymieszać i odstawić. Do miski miksera włożyć miękkie masło, dodać cukier, miksować kilka minut na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej masy. 
  • Następnie dodajemy jajka, jedno po drugim za każdym razem dobrze miksujemy tak, aby połączyły się z masą maślaną. Kolejny składnik to mielone orzechy i mąka, które dodajemy w dwóch partiach miksując na śrenich obrotach i tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasto porzełożyć do przygotowanej formy, wyrównać, a na wierzch rozłożyć brzoskwinie i maliny, posypać łyżką cukru trzcinowego. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec z opcją termoobiegu przez około 60 minut, ale po 30 minutach wierzch ciasta przykrywany folią aluminiową, aby nie przypieko się zbyt mocno. Po upływie 50 minut należy sprawdzić ciasto czy jest już gotowe, najlepiej przeprowadzić test tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić. 
    Smacznego!
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
« Kotleciki z quinoa i szpinaku
Sernik pomarańczowy na spodzie z figami »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Delektujemy napisał

    07 kwietnia, 2020 at 7:29 pm

    Czy takie ciasto można zrobić na Wielkanoc?; )

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 kwietnia, 2020 at 9:20 pm

      Oczywiście! Na święta możemy zrobić takie ciasto, na jakie mamy ochotę :), a to polecam!

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}