Fantastyczne połączenie delikatnych pączków z czarną porzeczką!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 2 godzinygodziny
Gotowanie 15 minutyminuty
Całkowity czas 2 godzinygodziny15 minutyminuty
Porcje 14
Autor Anna
Składniki
530gmąki pszennej
2dużejajka
125mlmlekaletniego
50gdrobnego cukru
8gdrożdży instantlub 25 g świeżych
100mlwodyletniej
25gmasła
1łyżkaspirytusulub octu ewentualnie soku z cytryny
Dodatkowo
1litrolejuroślinnego
cukier puderdo posypania pączków
250gdżem z czarnej porzeczkiilość uzależniona jest od tego jak dużo lubicie nadzienia w pączku
Instrukcje
Mąkę przesiać do miski miksera dodać cukier i suchedrożdże, całość wymieszać.
Jeśli używacie drożdży świeżych należy oddać je do lekko podgrzanego mleka, dokładnie wymieszać z 1 łyżką mąki i cukru, odstawić na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Masło stopić i przestudzić.
Do mąki dodać mleko z drożdżami, jajka i letnią wodę i spirytus, zacząć wyrabianie ciasta, ciasto w mikserze wyrabiamy przy pomocy końcówki typu hak, po chwili wyrabiania dodać przestudzone masło, ciasto po około 5 minut powinno być gładkie i odchodzić od ścianek miski, oczywiście trochę dłużej trzeba wyrabiać ciasto ręcznie. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Na blat roboczy wylać odrobinę oleju, rozsmarować po całej powierzchni, wyjąc ciasto, ugniatać je przez chwilę w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza, ciasto podzielić na równe części co ułatwi smażenie pączków. Ciasto można rozwałkować również na równy placek (grubość placka to 1 - 1,4 cm), a następnie z ciasta wykrawać pączki przy pomocy szklanki.
Wielkość pączków formowanych w dłoniach zależy od Was i tak, 70 g - każdy, to duży pączek z podanej porcji wyjdzie 14 sztuk, a 50 g, to mały pączek i można upiec ich aż 19 szt.
Odmierzone porcje ciasta formować w zgrabne kulki, układać je na naoliwiony papier do pieczenia lub blat zachowując odstępy między nimi, pączki przykryć folią spożywczą wcześniej powierzchnię foli spryskać olejem, aby ciasto nie przykleiło się do niej, pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut, pilnujcie tego procesu!*.
W szerokim rondlu rozgrzać olej do 175-180 st C, kiedy olej jest już w odpowiedniej temperaturze można smażyć pączki, jednorazowa ilość smażonych pączków zależy od tego jak duży mamy rondel :)
Pączki smażymy 2-3 minuty z każdej strony, usmażone wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Do szprycy cukierniczej wyposażonej w odpowiednią końcówkę (długą tylkę) nałożyć dżem, nadziewać pączki.
Ostatni etap, to posypanie pączków cukrem lub lukrowanie, lukrowanie powinno odbywać się, kiedy pączki są jeszcze bardzo ciepłe.
Smacznego!
Notatki
* Pączki powinny podwoić swoją objętość i to jest najlepszy moment, aby zacząć ich smażenie, przerośnięte pączki to takie, które zaczną się zapadać, a ich powierzchnia będzie pełna małych pęcherzyków. Nie smażcie takich pączków ponieważ będą niesmaczne, nasiąkną ogromną ilością tłuszczu! -Nie martwcie się jeśli przegapicie odpowiedni moment na smażenie i ciasto przerośnie. Jest na to sposób, zbierzcie wszystkie przygotowane pączki i zgniećcie je jeszcze raz wybijając całe powietrze, a następne powtórzcie proces dzielenia i formowania pączków. No i tym razem nie przegapicie odpowiedniej chwili na smażenie :)