• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Okazje » Karnawał » Pączki z czarną porzeczką

Pączki z czarną porzeczką

Aktualizacja: 18 cze, 2020 · Opublikowany: 20 sty, 2016 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Pączki z czarną porzeczką są kolejną wariacją na temat najpopularniejszej słodkości karnawału. Dżem z czarnej porzeczki to tylko propozycja możecie użyć innego dżemu lub konfitury. Wkład, jaki zastosujecie, to już Wasz wybór choć przyznam, że czarna porzeczka smakuje wybornie! W przepisie na pączki bardziej chodzi o odnalezienie najlepszego dla nas ciasta. Ciasto z poniższego przepisu określiłabym jako ciasto dla początkujących, cukierników. Ponieważ jest dość sztywne (nie jest to wada), łatwo się z nim pracuje, a szczególne znaczenie ma to na początku przygody z pączkami. Dla jasności muszę podkreślić, że pączki są bardzo smaczne, a ciasto po usmażeniu jest puszyste i delikatne.

Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍳Smażenie
  • 🛎️ Ważne
  • 📖 Przepis
Pączki z czarną porzeczką posypane cukrem pudrem z widocznym nadzieniem.
Pączki z czarną porzeczką

🥘 Składniki

  • 530 g mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 125 ml mleka letniego
  • 50 g drobnego cukru
  • 8 g drożdży instant lub 25 g świeżych
  • 100 ml wody letniej
  • 25 g masła
  • 1 łyżka spirytusu lub octu ewentualnie soku z cytryny

Dodatkowo

  • 1 litr oleju roślinnego
  • cukier puder do posypania pączków
  • 250 g dżem z czarnej porzeczki ilość uzależniona jest od tego jak dużo lubicie nadzienia w pączku

🔪 Instrukcje

  • Mąkę przesiać do miski miksera dodać cukier i suche drożdże, całość wymieszać.
  • Jeśli używacie drożdży świeżych należy oddać je do lekko podgrzanego mleka, dokładnie wymieszać z 1 łyżką mąki i cukru, odstawić na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  • Masło stopić i przestudzić.
  • Do mąki dodać mleko z drożdżami, jajka i letnią wodę i spirytus, zacząć wyrabianie ciasta, ciasto w mikserze wyrabiamy przy pomocy końcówki typu hak, po chwili wyrabiania dodać przestudzone masło, ciasto po około 5 minut powinno być gładkie i odchodzić od ścianek miski, oczywiście trochę dłużej trzeba wyrabiać ciasto ręcznie. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
  • Na blat roboczy wylać odrobinę oleju, rozsmarować po całej powierzchni, wyjąc ciasto, ugniatać je przez chwilę w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza, ciasto podzielić na równe części co ułatwi smażenie pączków. Ciasto można rozwałkować również na równy placek (grubość placka to 1 - 1,4 cm), a następnie z ciasta wykrawać pączki przy pomocy szklanki.
  • Wielkość pączków formowanych w dłoniach zależy od Was i tak, 70 g - każdy, to duży pączek z podanej porcji wyjdzie 14 sztuk, a 50 g, to mały pączek i można upiec ich aż 19 szt.
  • Odmierzone porcje ciasta formować w zgrabne kulki, układać je na naoliwiony papier do pieczenia lub blat zachowując odstępy między nimi, pączki przykryć folią spożywczą wcześniej powierzchnię foli spryskać olejem, aby ciasto nie przykleiło się do niej, pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut, pilnujcie tego procesu!

🍳Smażenie

  • W szerokim rondlu rozgrzać olej do 175-180 st C, kiedy olej jest już w odpowiedniej temperaturze można smażyć pączki, jednorazowa ilość smażonych pączków zależy od tego jak duży mamy rondel 🙂
  • Pączki smażymy 2-3 minuty z każdej strony, usmażone wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  • Do szprycy cukierniczej wyposażonej w odpowiednią końcówkę (długą tylkę) nałożyć dżem, nadziewać pączki.
  • Ostatni etap, to posypanie pączków cukrem lub lukrowanie, lukrowanie powinno odbywać się, kiedy pączki są jeszcze bardzo ciepłe.

🛎️ Ważne

Co jeszcze jest ważne poza odpowiednim ciastem na pączki? Oczywiście temperatura oleju, w którym smażymy pączki. Bardzo przydaje się do tego termometr, który będzie pomagał mam utrzymać temperaturę w okolicach 175 st. C. Jest to temperatura idealna dla tego typu smakołyków! Niższa temperatura sprawi, że pączki mocno nasiąkną tłuszczem, będą ciężkie i niesmaczne. Natomiast zbyt wysoka temperatura to w efekcie niedopieczone w środku, a na zewnątrz spalone ciasto. Postarajcie się więc o termometr, który pomoże w idealnej sztuce smażenia, szczególnie na początku zabawy z pączkami. Po upieczeniu kilku porcji pączków człowiek nabiera wprawy i może poradzić sobie bez dodatkowego wyposażenia. Termometr to niewielki wydatek można kupić go już za kilkanaście złotych. Życzę smacznego!

📖 Przepis

paczki z czarna porzeczka
Print Pin
5 z 3 głosów

Pączki z czarą porzeczką

Fantastyczne połączenie delikatnych pączków z czarną porzeczką!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 14
Przygotowanie 2 hours
Gotowanie 15 minutes
Całkowity czas 2 hours 15 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 530 g mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 125 ml mleka (letniego)
  • 50 g drobnego cukru
  • 8 g drożdży instant (lub 25 g świeżych)
  • 100 ml wody (letniej)
  • 25 g masła
  • 1 łyżka spirytusu (lub octu ewentualnie soku z cytryny)

Dodatkowo

  • 1 litr oleju (roślinnego)
  • cukier puder (do posypania pączków)
  • 250 g dżem z czarnej porzeczki (ilość uzależniona jest od tego jak dużo lubicie nadzienia w pączku)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Mąkę przesiać do miski miksera dodać cukier i suche drożdże, całość wymieszać.
  • Jeśli używacie drożdży świeżych należy oddać je do lekko podgrzanego mleka, dokładnie wymieszać z 1 łyżką mąki i cukru, odstawić na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  • Masło stopić i przestudzić.
  • Do mąki dodać mleko z drożdżami, jajka i letnią wodę i spirytus, zacząć wyrabianie ciasta, ciasto w mikserze wyrabiamy przy pomocy końcówki typu hak, po chwili wyrabiania dodać przestudzone masło, ciasto po około 5 minut powinno być gładkie i odchodzić od ścianek miski, oczywiście trochę dłużej trzeba wyrabiać ciasto ręcznie. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
  • Na blat roboczy wylać odrobinę oleju, rozsmarować po całej powierzchni, wyjąc ciasto, ugniatać je przez chwilę w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza, ciasto podzielić na równe części co ułatwi smażenie pączków. Ciasto można rozwałkować również na równy placek (grubość placka to 1 - 1,4 cm), a następnie z ciasta wykrawać pączki przy pomocy szklanki.
  • Wielkość pączków formowanych w dłoniach zależy od Was i tak, 70 g - każdy, to duży pączek z podanej porcji wyjdzie 14 sztuk, a 50 g, to mały pączek i można upiec ich aż 19 szt.
  • Odmierzone porcje ciasta formować w zgrabne kulki, układać je na naoliwiony papier do pieczenia lub blat zachowując odstępy między nimi, pączki przykryć folią spożywczą wcześniej powierzchnię foli spryskać olejem, aby ciasto nie przykleiło się do niej, pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut, pilnujcie tego procesu!*.
  • W szerokim rondlu rozgrzać olej do 175-180 st C, kiedy olej jest już w odpowiedniej temperaturze można smażyć pączki, jednorazowa ilość smażonych pączków zależy od tego jak duży mamy rondel 🙂
  • Pączki smażymy 2-3 minuty z każdej strony, usmażone wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  • Do szprycy cukierniczej wyposażonej w odpowiednią końcówkę (długą tylkę) nałożyć dżem, nadziewać pączki.
  • Ostatni etap, to posypanie pączków cukrem lub lukrowanie, lukrowanie powinno odbywać się, kiedy pączki są jeszcze bardzo ciepłe.
  • Smacznego!

📋 Notatki

* Pączki powinny podwoić swoją objętość i to jest najlepszy moment, aby zacząć ich smażenie, przerośnięte pączki to takie, które zaczną się zapadać, a ich powierzchnia będzie pełna małych pęcherzyków. Nie smażcie takich pączków ponieważ będą niesmaczne, nasiąkną ogromną ilością tłuszczu!
-Nie martwcie się jeśli przegapicie odpowiedni moment na smażenie i ciasto przerośnie. Jest na to sposób, zbierzcie wszystkie przygotowane pączki i zgniećcie je jeszcze raz wybijając całe powietrze, a następne powtórzcie proces dzielenia i formowania pączków. No i tym razem nie przegapicie odpowiedniej chwili na smażenie 🙂
Pączki z czarną porzeczką ułożone w koszyczku wyłożonym papierem w tle cukier puder i słoiczek dżemu.
Pączki z czarną porzeczką
« Zupa jogurtowa
Bagietka orkiszowa »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}