Wspaniałe pączki z ciasta nocnego, puszyste, delikatnie i bardzo smaczne.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 40 minutyminuty
Gotowanie 15 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
240mlmlekaletniego
20gświeżych drożdżylub suchych 8 g
500gmąki pszennej
60gcukru drobnego
2średniejajka
50gmasła
2łyżkispirytusulub wódki, albo octu
Dodatkowo
olej do smażenia
dżem do nadziewania pączków użyłam malonowymoże być również śliwkowy, porzeczkowy
cukier puderdo oprószenia
Instrukcje
Przygotowanie ciasta
Do letniego mleka dodać drożdże, dokładnie wymieszać i dostawić na chwilę, aby się spieniły.
Masło stopić w rondelku i przestudzić. Do miski miksera przesiać mąkę, dodać cukier. Jajka roztrzepać w miseczce, a następnie dodać do mąki wraz z mlekiem i drożdżami oraz przestudzonym masłem i alkoholem. Jeśli używacie suchych drożdży, dosypcie je do mąki i wymieszajcie. Ciasto wyrobić mikserem zaopatrzonym w końcówkę typu hak przez 10-12 minut, powinno być gładkie. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, przykryć folią spożywczą, aby nie obsychało podczas wyrastania. Odstawić na minimum godzinę w ciepłe miejsce lub do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu ciasta należy je odgazować, czyli przerobić ręcznie, aby było gładkie i bez dużych bąbelków powietrza. Ponownie umieścić ciasto w misce, szczelnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmujemy ciasto z lodówki i pozostawiamy w ciepłym miejscu do osiągnięcia temperatury pokojowej.
Następnym krokiem jest dzielenie i wyrastanie. Ciasto najlepiej zważyć i podzielić na 12 równych bułeczek. Każdą porcję ciasta utoczyć w dłoniach w zgrabną kuleczkę, jeśli ciasto będzie bardzo kleiło się do rąk, można delikatnie naoliwić dłonie i uformować kuleczkę. Można również delikatnie podsypać mąką, ale używajcie jej oszczędnie, ponieważ nadmiar mąki na pączku podczas smażenia spowoduje dymienie oleju.
Uformowane kuleczki ciasta układać na naoliwionym papierze do pieczenia lub lekko posypanym mąką. Każdą kulkę ciasta spłaszczyć dłonią, przykryć ściereczką lub naoliwioną folią spożywczą (oliwą do pączków) i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-40 minut do napuszenia.
Smażenie
W czasie, kiedy pączki rosną, rozgrzewamy olej roślinny w dużym szerokim naczyniu, może to być głęboka patelnia lub rondel. Oleju powinno być około 5 cm licząc od dna naczynia. Olej rozgrzewamy do temperatury 175-180 st C.
Napuszone pączki ostrożnie wkładamy na olej i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Kiedy pączki smażą się już z drugiej strony, możecie sprawdzić, czy ciasto w środku jest już upieczone przez wbicie długiej wykałaczki w środek pączka, Jeśli po wyjęciu patyczek jest czysty, nieoklejony surowym ciastem, to znak, że pączki można wyjąć z oleju.
Pączki wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
Lekko przestudzone pączki nadziewamy szprycą wypełnioną dżemem malinowym lub innym ulubionym, posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!