Cieniutkie placuszki przygotowane z mąki z cieciorki to wspaniała alternatywa dla klasycznych chipsów!
Autor Anna
Kuchnia Hinduska
Rodzaj Przekąski
Przygotowanie 15 minutyminuty
Gotowanie 10 minutyminuty
Całkowity czas 16 minutyminuty
Porcje 8
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto
100gmąki z ciecierzycy+ mąka do posypania ryżowa lub pszenna
35gwody
1szczyptasoli
1łyżeczkakuminucałe nasionka można użyć kminek
Instrukcje
Mąkę wsypać do miski, dać kminek, sól i wodę, wymieszać widelcem do połączenia się wszystkich składników, dalej zagnieść ciasto dłonią. Ciasto jest bardzo klejące, więc praca jest średnio przyjemna. Jeśli ciasto bardzo przykleiło się do dłoni zeskrobać je widelcem, umyć ręce i osuszyć, ciasto oprószyć delikatne mąki i uformować mały wałeczek.
Przygotowane ciasto podzielić na 8 - 10 części, każdą rozwałkować na bardzo cieniutki placuszek, cały czas trzeba podsypywać mąką, bo bardzo przykleja się do blatu! Jeśli nie zależy Wam na tym, żeby Papad były bezglutenowe, to bardzo dobrze do podsypywania sprawdza się mąka pszenna, dużo lepiej niż mąka z cieciorki. Można użyć również mąki ryżowej.
Rozwałkowane placki przełożyć na ścierkę lub podsypany mąką blat. Bardzo mocno rozgrzać patelnię, placuszki piec z dwóch stron, podczas pieczenia na placuszku zaczną pojawiać się maleńkie bąbelki, a jego brzegi zaczną przybierać rumianego koloru, to znak, żeby przełożyć placuszek na drugą stronę.