• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Tortille » Papad indyjskie chipsy

Papad indyjskie chipsy

Aktualizacja: 23 Cze, 2020 · Opublikowany: 9 Sie, 2017 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 3 min

Jestem ciekawa czy mieliście już okazję spróbować pysznych chrupiących lekkich jak piórko indyjskich chipsów Papad?  Moje dzieci oszalały na ich punkcie! Miały okazję spróbować ich w restauracji z dodatkiem pysznych sosów oczywiście po powrocie do domu od razu zostałam poproszona o przygotowanie dużej porcji. Bardzo cieszę się z tego, że dzieci proszą o Papad indyjskie chipsy, a nie o klasyczne tłuste ziemniaczane chipsy prosto ze sklepu 😉

Papad jest wspaniałą przekąską i to zdrową przekąską, bo przygotowaną z mąki cieciorkowej, która jest mąką bezglutenową bogatą w białko, błonnik, potas i kwas foliowy. Przygotowałam Papad bez użycia tłuszczu, dzięki temu ich kaloryczność spadła do minimum. W klasycznym przepisie Papad smażone są na głębokim oleju, ale można z tego zrezygnować, placuszki z suchej patelni są o wiele smaczniejsze! W oryginalnym przepisie po rozwałkowaniu placuszków następuje proces suszenia na słońcu, ja pominęłam zupełnie ten krok, ale jeśli chcielibyście usmażyć je na głębokim oleju, to trzeba byłoby je jednak podsuszyć. W mojej wersji placuszki po rozwałkowaniu od razu można upiec na suchej patelni i wychodzą takie, jak należy chrupiące i pokryte mnóstwem maleńkich bąbelków. Podstawą smacznych i chrupiących Papad jest bardzo cieniutko rozwałkowane ciasto, postarajcie się rozwałkować je jak najcieniej.

Papad można podawać z różnego rodzaju sosami lub też do ciasta dodać większą ilość przypraw. Upieczone i wystudzone placuszki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!

papad indyjskie chipsy
Print Pin
0 from 0 votes

Papad chipsy indyjskie

Cieniutkie placuszki przygotowane z mąki z cieciorki to wspaniała alternatywa dla klasycznych chipsów!
Autor Anna
Kuchnia Indian
Rodzaj Przekąski
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 10 minutes
Całkowity czas 16 minutes
Porcje 8
Autor Anna

🥘 Składniki

Składniki na ciasto

  • 100 g mąki z ciecierzycy + mąka do posypania ryżowa lub pszenna
  • 35 g wody
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka kminku całe nasionka można użyć kumin

🔪 Instrukcje

  • Mąkę wsypać do miski, dać kminek, sól i wodę, wymieszać widelcem do połączenia się wszystkich składników, dalej zagnieść ciasto dłonią. Ciasto jest bardzo klejące, więc praca jest średnio przyjemna. Jeśli ciasto bardzo przykleiło się do dłoni zeskrobać je widelcem, umyć ręce i osuszyć, ciasto oprószyć delikatne mąki i uformować mały wałeczek.
  • Przygotowane ciasto podzielić na 8 - 10 części, każdą rozwałkować na bardzo cieniutki placuszek, cały czas trzeba podsypywać mąką, bo bardzo przykleja się do blatu! Jeśli nie zależy Wam na tym, żeby Papad były bezglutenowe, to bardzo dobrze do podsypywania sprawdza się mąka pszenna, dużo lepiej niż mąka z cieciorki. Można użyć również mąki ryżowej.
  • Rozwałkowane placki przełożyć na ścierkę lub podsypany mąką blat. Bardzo mocno rozgrzać patelnię, placuszki piec z dwóch stron, podczas pieczenia na placuszku zaczną pojawiać się maleńkie bąbelki, a jego brzegi zaczną przybierać rumianego koloru, to znak, żeby przełożyć placuszek na drugą stronę. 
papad indyjskie chipsy
papad indyjskie chipsy
papad indyjskie chipsy
Poprzedni wpis « Brownie z musem malinowym
Kolejny wpis Ucierane ciasto z serem i malinami »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. Jola napisał

    19 maja, 2020 at 12:15 pm

    kumin, jak żyję nie jadłam z kminkiem, a mieszkałam w krajach gdzie kuchnia indyjska jest na porządku dziennym.
    kumin

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 maja, 2020 at 1:50 pm

      Jeśli do tej pory nie jadła Pani z kminkiem, to może warto spróbować 🙂 Jeśli czytała Pani wpis, to zwróciła pewnie Pani uwagę, że nie jest to papad wykonany w 100% z oryginalną recepturą, znacznie ją uprościłam, aby każdy mógł szybko i bez problemu przygotować w domu. Zaproponowałam moją wersję z KMINKIEM, a nie z KUMINEM z prostego powodu, moje dzieci nie lubią tego drugiego 🤷‍♀️. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć kuminu, jeśli mamy na niego ochotę. Wspominam również, że do ciasta możemy dodać wiekszą ilość przypraw, wszystko według własnego upodobania! Proszę bawić się smakami i próbować nowych połączeń niekoniecznie trzeba trzymać się utartych szlaków 😉 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  2. Paulina napisał

    08 stycznia, 2020 at 11:04 pm

    Cóż, ja długi czas pracowałam i nadal dorywczo pracuję w indyjskiej knajpie. Papadomsy (przynajmniej u nas tak je nazywamy) mam w gratisie i mogę napchać się ich niezliczonej ilości lub wziąć na wynos do domu ^^ Ale chętnie spróbuję twjego przepisu, choćby żeby porównać, albo zaserwować mamie, gdy wpadnę w rodzinne strony.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 stycznia, 2020 at 11:27 pm

      Koniecznie proszę spróbować, mam nadzieję, że te, nie będą gorsze od tych, które masz na codzień 😀 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  3. M. napisał

    22 lutego, 2019 at 7:40 pm

    Kmin rzymski (kumin), a nie kminek.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 lutego, 2019 at 8:00 pm

      W przepisie jest kminek. Kminek jest łagodniejszy w smaku i ma troszkę mniejsze nasionka od kuminu, bardziej mi pasuje w tym przepisie. Tym bardziej że jest dodany w całości. Oczywiście do papad-ów można dodać dowolne przyprawy, czy też zioła np. kumin, grubo tłuczony i namoczony czarny pieprz lub czarnuszka. Proszę bawić się gotowaniem i doprawić według własnych preferencji smakowych 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  4. Walentynka napisał

    10 sierpnia, 2017 at 5:16 pm

    pyszne to jest !!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 sierpnia, 2017 at 11:28 pm

      To prawda 🙂 i można przygotować je własnoręcznie!

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia