Domowe pesto bazyliowe, czy może być lepszego do makaronu lub kanapek lub pizzy?
Autor Anna
Kuchnia Włoska
Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 10 minutyminuty
Całkowity czas 10 minutyminuty
Porcje 1
Autor Anna
Składniki
40gświeżych listków bazylii
20gorzeszków piniowych
50goliwy z oliwek
1ząkekczosnku
25gparmezanu
sólpieprz
Instrukcje
Do moździerza lub blendera włożyć czosnek i orzeszki utrzeć na miazgę, dodać bazylię i oliwę nadal ucierać na koniec dodać i ser, doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby dolać więcej oliwy.
Pesto można przechowywać, najlepiej przełożyć je do słoiczka, a na jego wierzch nalać warstwę oliwy, zapobiegnie to utlenianiu się i zbrązowieniu bazylii, zabezpieczy przed psuciem, zakręcić słoiczek, przechowywać w chłodnym miejscu lub lodówce.