• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Sosy, dipy i pasty » Pesto bazyliowe

Pesto bazyliowe

Aktualizacja: 10 Lut, 2019 · Opublikowany: 20 Cze, 2014 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Podobno pesto z Ligurii uważane jest za najsmaczniejsze i najlepsze w całych Włoszech. Z całą pewnością jest to prawda, pewne jest również to, że najlepsze pesto, to domowe pesto! Jeśli do tej pory nie mieliście okazji spróbować domowej wersji, to bardzo zachęcam! Nie ma porównania do tego, które można kupić w sklepie.

pesto bazyliowe
pesto bazyliowe

Pesto bazyliowe można przygotować na wiele sposobów i z różnych składników. We wcześniejszych przepisach poznaliście już pesto paprykowe i pesto z rukoli. Dziś przepis na klasyczne pesto z bazylii i orzeszków. Oryginalny przepis pozwala wykorzystać orzeszki piniowe lub orzechy włoskie. Myślę, że ze zdobyciem tych drugich nie będzie żadnego problemu. Pozostałe składniki są ogólnodostępne 🙂

Przygotowanie pesto jest banalnie proste i bardzo szybkie z takim sosem pesto obiad będzie gotowy dosłownie w 10 minut. Tyle czasu trzeba na ugotowanie makaronu. Pesto po przygotowaniu można przechowywać w słoiczku w lodówce, pamiętajcie o warstwie oleju na wierzchu. Smacznego!

Print Pin
4.34 from 3 votes

Pesto bazyliowe

Domowe pesto bazyliowe, czy może być lepszego do makaronu lub kanapek lub pizzy?
Autor Anna
Kuchnia Italian
Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 10 minutes
Całkowity czas 10 minutes
Porcje 1
Autor Anna

🥘 Składniki

  • 40 g świeżych listków bazylii
  • 20 g orzeszków piniowych
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 1 ząkek czosnku
  • 25 g parmezanu
  • sól pieprz

🔪 Instrukcje

  • Do moździerza lub blendera włożyć czosnek i orzeszki utrzeć na miazgę, dodać bazylię i oliwę nadal ucierać na koniec dodać i ser, doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby dolać więcej oliwy.
  • Pesto można przechowywać, najlepiej przełożyć je do słoiczka, a na jego wierzch nalać warstwę oliwy, zapobiegnie to utlenianiu się i zbrązowieniu bazylii, zabezpieczy przed psuciem, zakręcić słoiczek, przechowywać w chłodnym miejscu lub lodówce.
  • Smacznego!
Poprzedni wpis « Tort wiosenny
Kolejny wpis Makaron szparagi i pesto »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. ewa napisał

    15 lutego, 2020 at 4:46 pm

    Czy można użyć tofu do zrobienia pesto?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 lutego, 2020 at 2:53 pm

      Nie robiłam z tofu, ale myślę, że można użyć dobrej jakości tofu i jestem przekonana, że wyjdzie super!

      Odpowiedz
  2. Sant napisał

    22 sierpnia, 2019 at 12:56 pm

    Z tego przepisu powstało najlepsze pesto jakie jadłem. Dzięki 😀

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 sierpnia, 2019 at 1:59 pm

      Wspaniale, bardzo dziękuję 😁

      Odpowiedz
  3. Natalia napisał

    09 sierpnia, 2016 at 1:38 pm

    Pychaa, właśnie wcinam kanapkę z pelnoziarnistym chlebem, pesto i mozarella! Mojemu mężowi nie smakuje- więcej dla mnie ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 sierpnia, 2016 at 10:35 pm

      Bardzo się cieszę, że Tobie smakuje 🙂 a mąż, no cóż... mój też czasem kręci nosem na to co mi bardzo smakuje 😉 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  4. Dietetyk napisał

    04 lipca, 2014 at 1:36 am

    5 stars
    Wygląda fantastycznie i pewnie tak samo smakuje. Będę musiał wypróbować przepis.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 lipca, 2014 at 7:12 pm

      Smakuje wyśmienicie, zapraszam do wypróbowania przepisu:)

      Odpowiedz
  5. Marek Masalski napisał

    27 czerwca, 2014 at 5:37 pm

    no dobrze, ale z czym to jeść? Kanapki smarować?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 czerwca, 2014 at 9:33 pm

      Pesto do kanapek czy zapiekanek będzie wspaniałe, dobry ser, soczyste pomidory, grillowany bakłażan i odrobina pesto - super kanapka! Oczywiście najpopularniejszą potrawą z dodatkiem pesto jest makaron 🙂 Smacznego!

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Dowiedz się więcejZamknijNie