• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Sosy, dipy i pasty » Pesto bazyliowe

Pesto bazyliowe

Aktualizacja: 10 lut, 2019 · Opublikowany: 20 cze, 2014 · przez Anna · 10 komentarzy

Skocz do przepisu

Podobno pesto z Ligurii uważane jest za najsmaczniejsze i najlepsze w całych Włoszech. Z całą pewnością jest to prawda, pewne jest również to, że najlepsze pesto, to domowe pesto! Jeśli do tej pory nie mieliście okazji spróbować domowej wersji, to bardzo zachęcam! Nie ma porównania do tego, które można kupić w sklepie.

pesto bazyliowe
pesto bazyliowe

Pesto bazyliowe można przygotować na wiele sposobów i z różnych składników. We wcześniejszych przepisach poznaliście już pesto paprykowe i pesto z rukoli. Dziś przepis na klasyczne pesto z bazylii i orzeszków. Oryginalny przepis pozwala wykorzystać orzeszki piniowe lub orzechy włoskie. Myślę, że ze zdobyciem tych drugich nie będzie żadnego problemu. Pozostałe składniki są ogólnodostępne 🙂

Przygotowanie pesto jest banalnie proste i bardzo szybkie z takim sosem pesto obiad będzie gotowy dosłownie w 10 minut. Tyle czasu trzeba na ugotowanie makaronu. Pesto po przygotowaniu można przechowywać w słoiczku w lodówce, pamiętajcie o warstwie oleju na wierzchu. Smacznego!

Print Pin
4,34 z 3 głosów

Pesto bazyliowe

Domowe pesto bazyliowe, czy może być lepszego do makaronu lub kanapek lub pizzy?
Autor Anna
Kuchnia Włoska
Rodzaj Dodatki
Porcji 1
Przygotowanie 10 minutes
Całkowity czas 10 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 40 g świeżych listków bazylii
  • 20 g orzeszków piniowych
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 1 ząkek czosnku
  • 25 g parmezanu
  • sól (pieprz)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do moździerza lub blendera włożyć czosnek i orzeszki utrzeć na miazgę, dodać bazylię i oliwę nadal ucierać na koniec dodać i ser, doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby dolać więcej oliwy.
  • Pesto można przechowywać, najlepiej przełożyć je do słoiczka, a na jego wierzch nalać warstwę oliwy, zapobiegnie to utlenianiu się i zbrązowieniu bazylii, zabezpieczy przed psuciem, zakręcić słoiczek, przechowywać w chłodnym miejscu lub lodówce.
  • Smacznego!
« Tort wiosenny
Makaron szparagi i pesto »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. ewa napisał

    15 lutego, 2020 at 4:46 pm

    Czy można użyć tofu do zrobienia pesto?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 lutego, 2020 at 2:53 pm

      Nie robiłam z tofu, ale myślę, że można użyć dobrej jakości tofu i jestem przekonana, że wyjdzie super!

      Odpowiedz
  2. Sant napisał

    22 sierpnia, 2019 at 12:56 pm

    Z tego przepisu powstało najlepsze pesto jakie jadłem. Dzięki 😀

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 sierpnia, 2019 at 1:59 pm

      Wspaniale, bardzo dziękuję 😁

      Odpowiedz
  3. Natalia napisał

    09 sierpnia, 2016 at 1:38 pm

    Pychaa, właśnie wcinam kanapkę z pelnoziarnistym chlebem, pesto i mozarella! Mojemu mężowi nie smakuje- więcej dla mnie ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 sierpnia, 2016 at 10:35 pm

      Bardzo się cieszę, że Tobie smakuje 🙂 a mąż, no cóż... mój też czasem kręci nosem na to co mi bardzo smakuje 😉 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  4. Dietetyk napisał

    04 lipca, 2014 at 1:36 am

    5 stars
    Wygląda fantastycznie i pewnie tak samo smakuje. Będę musiał wypróbować przepis.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 lipca, 2014 at 7:12 pm

      Smakuje wyśmienicie, zapraszam do wypróbowania przepisu:)

      Odpowiedz
  5. Marek Masalski napisał

    27 czerwca, 2014 at 5:37 pm

    no dobrze, ale z czym to jeść? Kanapki smarować?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 czerwca, 2014 at 9:33 pm

      Pesto do kanapek czy zapiekanek będzie wspaniałe, dobry ser, soczyste pomidory, grillowany bakłażan i odrobina pesto - super kanapka! Oczywiście najpopularniejszą potrawą z dodatkiem pesto jest makaron 🙂 Smacznego!

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}