Domowa polędwica na zimno świetna na kanapki lub na ciepło na obiad.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiady
Przygotowanie 15 minutyminuty
Gotowanie 45 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina
Porcje 1
Autor Anna
Składniki
500gpolędwicy cielęcej
1średniacebula
1dużapomarańcza
sóldo smaku
pieprzdo smaku
1łyżeczkaoregano
1łyżeczkaziaren kolendry
1łyżkasłodkiej papryki w proszku
1łyżeczkasuszonego rozmarynulub gałązka świeżego
2łyżkioliwy
Instrukcje
Polędwicę umyć i osuszyć, wysmarować oliwą. Wszystkie przyprawy rozgnieść w moździerzu. Następnie dokładnie natrzeć całą polędwicę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na całą noc.
Następnego dnia.
Rozgrzać piekarnik do 180 st C.
Na dno naczynia żaroodpornego nalać odrobinę oliwy, przełożyć polędwicę (bez folii). Cebulę i pomarańczę przekroić na 4 części, obłożyć nimi polędwicę.
Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika na 35 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i wstawić jeszcze na 10 minut, aby polędwica ładnie się przyrumieniła.
Po upieczeniu polać sokiem z przypieczonych pomarańczy.
Jeśli chcecie podać polędwicę na obiad, proponuję pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Jeśli jednak chcecie przeznaczyć ją na wędlinę na kanapki, należy ją trochę przestudzić, a następnie jeszcze ciepłą zawinąć w folię aluminiową. Kiedy przestygnie włożyć do lodówki, po kilku godzinach będzie gotowa, aby kroić ja na kanapki.