• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Dania mięsne » Pieczona polędwica

Pieczona polędwica

Aktualizacja: 21 lip, 2020 · Opublikowany: 23 sty, 2013 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

W dzisiejszych czasach kupienie dobrej wędliny graniczy z cudem! Te różowe szyneczki, soczyste, pachnące w miodowo - brązowej skórce to niestety produkty, które niewiele mają wspólnego z prawdziwą wędliną. Dla własnego i dzieci zdrowia namawiam Was do przygotowania wędliny w domu, oczywiście, jeśli je jecie. Najprostsza wersja domowej wędliny i o niebo zdrowsza to pieczona polędwica. Zaraz po upieczeniu, kiedy jest jeszcze gorąca, można kawałek uszczknąć i podać na obiad, a resztę po wystudzeniu skonsumować jako pyszny dodatek do kanapek. Bez zbędnej chemii, polepszaczy smakowych, szprycowania wodą itd. Niewiele pracy, a zdecydowanie zdrowiej no i wiesz, co jesz! Do dzisiejszego przepisu użyłam polędwicy cielęcej o bardzo delikatnym mięsie. Kupując mięso, wybierajcie dobre sklepu z mięsem ze sprawdzonego źródła i odpowiedniej hodowli.

pieczona poledwica
pieczona poledwica
Print Pin
Bądź pierwszy!

Pieczona polędwica

Domowa polędwica na zimno świetna na kanapki lub na ciepło na obiad.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiady
Porcji 1
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 45 minutes
Całkowity czas 1 hour
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 500 g polędwicy cielęcej
  • 1 średnia cebula
  • 1 duża pomarańcza
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu (lub gałązka świeżego)
  • 2 łyżki oliwy
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Polędwicę umyć i osuszyć, wysmarować oliwą. Wszystkie przyprawy rozgnieść w moździerzu. Następnie dokładnie natrzeć całą polędwicę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na całą noc.
  • Następnego dnia.
  • Rozgrzać piekarnik do 180 st C.
  • Na dno naczynia żaroodpornego nalać odrobinę oliwy, przełożyć polędwicę (bez folii). Cebulę i pomarańczę przekroić na 4 części, obłożyć nimi polędwicę.
  • Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika na 35 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i wstawić jeszcze na 10 minut, aby polędwica ładnie się przyrumieniła.
  • Po upieczeniu polać sokiem z przypieczonych pomarańczy.
  • Jeśli chcecie podać polędwicę na obiad, proponuję pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Jeśli jednak chcecie przeznaczyć ją na wędlinę na kanapki, należy ją trochę przestudzić, a następnie jeszcze ciepłą zawinąć w folię aluminiową. Kiedy przestygnie włożyć do lodówki, po kilku godzinach będzie gotowa, aby kroić ja na kanapki.
  • Smacznego!
  • pieczona poledwica
  • pieczona poledwica
« Sernik z czarną porzeczką
Oponki serowe »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. kasiekw napisał

    23 stycznia, 2013 at 2:46 pm

    zgadzam się z Tobą w 100% ja też piekę w domu wedlinę, bo do tej sklepowej nie mam zaufania. Od niedawna moja mama zrobiła sobie wędzarkę, co daje nam kolejne mozliwości. Twój przepis na pewno wypróbuję.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 stycznia, 2013 at 11:11 pm

      Wędzarnia to jest to! Można już poszaleć:) i ten aromat...

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}