Wilgotne ciasto piernikowe z jabłkami, pyszne i proste.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 45 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
Składniki na wkład jabłkowy
3sztukiśrednich jabłek
100gmasła
80gciemnego cukru
½łyżeczkicynamonu
Składniki na ciasto
250gmąki pszennej
1łyżeczkasody oczyszczonej
1½łyżeczkiimbiru
1½łyżeczkicynamonu
¼łyżeczkimielonych goździków
¼łyżeczkisoli
180mlmelasyciemnej lub jasnej
180mlgorącej wody
100gmiękkiego masła
60gcukru trzcinowegociemnego
1średniejajko
1łyżeczkaekstraktu waniliowego
Instrukcje
Jabłka obrać i pokroić na plastry o grubości około 0,5 cm. Formę o średnicy wyłożyć papierem do pieczenia na dnie ułożyć jabłka, odstawić.
W rondelku umieścić resztę masła, cukier i cynamon, podgrzewać jednocześnie energicznie mieszając, cukier powinien rozpuścić się i połączyć z masłem. Otrzymanym "karmelem" zalać jabłka wcześniej ułożone na dnie formy.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
Składniki suche połączyć w misce, odstawić. Gorącą wodę wymieszać z melasą i również odstawić.
Do miski miksera włożyć miękkie masło, dodać cukier, miksować około 2 minuty do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodać jajko i ekstrakt waniliowy miksować jeszcze 30 sekund. Do masy maślanej dodać składniki suche na przemian z wodą i melasą jednocześnie ubijać na niskich obrotach do połączenia się wszystkich składników ciasta.
Przygotowanym ciastem zalać wcześniej ułożone jabłka, wyrównać wierzch ciasta i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy z opcją termoobiegu przez około 35-45 minut. Przed wyjęciem ciasta należy sprawdzić czy jest już upieczone. W środek włożyć wykałaczkę, jeśli po wyjęciu patyczek jest czysty bez śladów surowego ciasta, to znak, że ciasto jest już gotowe. W razie potrzeby dopiec jeszcze przez 5-10 minut. Upieczone wyjąć z piekarnia i pozostawić na 10-15 minut do przestygnięcia.
Po tym czasie wyjmij ciasto z formy. Na wierzch połóż talerz lub podstawkę do ciasta i przekręć ciasto z formą do góry nogami. Wyjmij z formy, zdejmij papier. Ciasto będzie miękkie, a jabłka klejące, pozostaw do przestygnięcia.
Ciasto wspaniale smakuje ciepłe podane z bitą śmietaną lub lodami.