• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Pierniki » Piernikowe ciasto do góry nogami

Piernikowe ciasto do góry nogami

Aktualizacja: 20 sty, 2022 · Opublikowany: 20 sty, 2022 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Macie ochotę spróbować kawałeczek ciasta piernikowego do góry nogami? To proste i szybkie do przygotowania ciasto idealne na zimne dni. Rozgrzewający zestaw przypraw piernikowych, melasa i jabłka sprawiają, że ciasto będzie idealne w okresie Bożego Narodzenia. Można podać je zamiast klasycznego piernika, który wymaga czasu, aby go odpowiednio przygotować. Ten przepis jest błyskawiczny i nie wymaga leżakowania, wręcz przeciwnie po mniej więcej dwóch godzinach od rozpoczęcia pracy nad ciastem możemy cieszyć się jego wspaniałym smakiem. Ciasto jest wilgotne przygotowane z pysznych jabłek otoczonych błyszczącą słodko-korzenną polewą. Jabłka z powodzeniem możecie zastąpić gruszkami. Piernik możemy podawać na ciepło albo też w temperaturze pokojowej. Będzie smakował fantastycznie z kleksem bitej śmietany lub lodami, do tego filiżanka gorącej kawy i deser gotowy.

ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
Piernikowe ciasto do gory nogami
Przejdź do:
  • 🍎 Składniki na wkład owocowy
  • 🥧 Składniki na ciasto
  • 🥄 Instrukcje krop po kroku
  • 🥧 Rozgrzewające słodkości
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🍎 Składniki na wkład owocowy

składniki na wkład jabłkowy
Piernikowe-ciasto-do-gory-nogami
  • jabłka
  • cynamon
  • masło
  • cynamon

Dokładnie ilości składników znajdziecie w karcie przepisu

🥧 Składniki na ciasto

składniki na ciasto umieszczone w pojemniczkach
Piernikowe ciasto do gory nogami
  • jabłka
  • masło
  • cukier
  • mąka pszenna
  • cynamon
  • imbir
  • soda oczyszczona
  • goździki
  • jajka

Dokładnie ilości składników znajdziecie w karcie przepisu

🥄 Instrukcje krop po kroku

1

Jabłka obrać i pokroić na plastry o grubości około 0,5 cm. Formę o średnicy wyłożyć papierem do pieczenia na dnie ułożyć jabłka, odstawić.

Jabłka ułożone na dnie formy
Piernikowe-ciasto-do-gory-nogami
jabłka w formie zalane karmelem
Piernikowe ciasto do gory nogami
2

W rondelku umieścić masło, cukier i cynamon, podgrzewać jednocześnie energicznie mieszając, cukier powinien rozpuścić się i połączyć z masłem. Otrzymanym "karmelem" zalać jabłka wcześniej ułożone na dnie formy.

3

Składniki suche połączyć w misce, odstawić. Gorącą wodę wymieszać z melasą i również odstawić.
Do miski miksera włożyć miękkie masło, dodać cukier, miksować około 2 minuty do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodać jajko i ekstrakt waniliowy miksować jeszcze 30 sekund. Do masy maślanej dodać składniki suche na przemian z wodą i melasą jednocześnie ubijać na niskich obrotach do połączenia się wszystkich składników ciasta.

ciasto na masę piernikowa wymieszane w misce
Piernikowe ciasto do gory nogami
ciasto wymieszane i wlane do formy do pieczenia
Piernikowe ciasto do gory nogami
4

Przygotowanym ciastem zalać wcześniej ułożone jabłka, wyrównać wierzch ciasta i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy z opcją termoobiegu przez około 35-45 minut. Przed wyjęciem ciasta należy sprawdzić czy jest już upieczone. W środek włożyć wykałaczkę, jeśli po wyjęciu patyczek jest czysty bez śladów surowego ciasta, to znak, że ciasto jest już gotowe. W razie potrzeby dopiec jeszcze przez 5-10 minut. Upieczone wyjąć z piekarnia i pozostawić na 10-15 minut do przestygnięcia.

5

Po tym czasie wyjmij ciasto z formy. Na wierzch połóż talerz lub podstawkę do ciasta i przekręć ciasto z formą do góry nogami. Wyjmij z formy, zdejmij papier. Ciasto będzie miękkie, a jabłka klejące, pozostaw do przestygnięcia.
Ciasto wspaniale smakuje ciepłe podane z bitą śmietaną lub lodami.

kawałek ciast z bitą śmietaną w tle patera z ciastem
Piernikowe ciasto do gory nogami

🥧 Rozgrzewające słodkości

Jeśli mielibyście ochotę na więcej słodkich smakołyków z dodatkiem rozgrzewających przypraw, to zapraszam do spróbowania poniższych propozycji. Ciasto z burakami i imbirem to jest petarda! Intensywnie imbirowe wilgotne ciasto rozgrzeje nawet największych zmarzluchów. Dla tych, którzy kochają kremowe konsystencje mam przepis na creme brulee przygotowany na bazie serka mascarpone również z dodatkiem imbiru. Oczywiście w moich propozycjach nie zabraknie kruchych piaskowych pierniczków no i oczywiście biszkoptu piernikowego z lekkim kremem. Spróbujcie każdej propozycji, jestem przekonana, że wszystkie przypadną Wam do gustu, jeśli tylko lubicie piernikowo-imbirowe klimaty.

  • Ciasto z burakami i imbirem
  • Creme brulee z mascarpone i imbirem
  • Ciastka piernikowe
  • Biszkopt piernikowy z kremem

📖 Przepis

ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
Print Pin
5 z 1 głosu

Piernikowe ciasto do góry nogami

Wilgotne ciasto piernikowe z jabłkami, pyszne i proste.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Porcji 12
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 45 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na wkład jabłkowy

  • 3 sztuki średnich jabłek
  • 100 g masła
  • 80 g ciemnego cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1½ łyżeczki imbiru
  • 1½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • ¼ łyżeczki soli
  • 180 ml melasy (ciemnej lub jasnej)
  • 180 ml gorącej wody
  • 100 g miękkiego masła
  • 60 g cukru trzcinowego (ciemnego)
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Jabłka obrać i pokroić na plastry o grubości około 0,5 cm. Formę o średnicy wyłożyć papierem do pieczenia na dnie ułożyć jabłka, odstawić.
  • W rondelku umieścić resztę masła, cukier i cynamon, podgrzewać jednocześnie energicznie mieszając, cukier powinien rozpuścić się i połączyć z masłem. Otrzymanym "karmelem" zalać jabłka wcześniej ułożone na dnie formy.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Składniki suche połączyć w misce, odstawić. Gorącą wodę wymieszać z melasą i również odstawić.
  • Do miski miksera włożyć miękkie masło, dodać cukier, miksować około 2 minuty do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodać jajko i ekstrakt waniliowy miksować jeszcze 30 sekund. Do masy maślanej dodać składniki suche na przemian z wodą i melasą jednocześnie ubijać na niskich obrotach do połączenia się wszystkich składników ciasta.
  • Przygotowanym ciastem zalać wcześniej ułożone jabłka, wyrównać wierzch ciasta i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy z opcją termoobiegu przez około 35-45 minut. Przed wyjęciem ciasta należy sprawdzić czy jest już upieczone. W środek włożyć wykałaczkę, jeśli po wyjęciu patyczek jest czysty bez śladów surowego ciasta, to znak, że ciasto jest już gotowe. W razie potrzeby dopiec jeszcze przez 5-10 minut. Upieczone wyjąć z piekarnia i pozostawić na 10-15 minut do przestygnięcia.
  • Po tym czasie wyjmij ciasto z formy. Na wierzch połóż talerz lub podstawkę do ciasta i przekręć ciasto z formą do góry nogami. Wyjmij z formy, zdejmij papier. Ciasto będzie miękkie, a jabłka klejące, pozostaw do przestygnięcia.
  • Ciasto wspaniale smakuje ciepłe podane z bitą śmietaną lub lodami.
kawałek ciast z bitą śmietaną w tle patera z ciastem
Piernikowe ciasto do gory nogami
« Maślane bułeczki z czekoladą

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Delektujemy napisał

    16 lutego, 2022 at 10:31 pm

    5 stars
    Rzadko jadam pierniki, ale muszę to przyznać, że Twój (tylko zrobiłam w wersji z gruszkami) jest naprawdę niezły:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 lutego, 2022 at 9:00 am

      Super, bardzo się cieszę, że ta opcja przypadła Ci do gustu🤩

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →