Macie ochotę spróbować kawałeczek ciasta piernikowego do góry nogami? To proste i szybkie do przygotowania ciasto idealne na zimne dni. Rozgrzewający zestaw przypraw piernikowych, melasa i jabłka sprawiają, że ciasto będzie idealne w okresie Bożego Narodzenia. Można podać je zamiast klasycznego piernika, który wymaga czasu, aby go odpowiednio przygotować. Ten przepis jest błyskawiczny i nie wymaga leżakowania, wręcz przeciwnie po mniej więcej dwóch godzinach od rozpoczęcia pracy nad ciastem możemy cieszyć się jego wspaniałym smakiem. Ciasto jest wilgotne przygotowane z pysznych jabłek otoczonych błyszczącą słodko-korzenną polewą. Jabłka z powodzeniem możecie zastąpić gruszkami. Piernik możemy podawać na ciepło albo też w temperaturze pokojowej. Będzie smakował fantastycznie z kleksem bitej śmietany lub lodami, do tego filiżanka gorącej kawy i deser gotowy.
Przejdź do:
🍎 Składniki na wkład owocowy
Dokładnie ilości składników znajdziecie w karcie przepisu
🥧 Składniki na ciasto
Dokładnie ilości składników znajdziecie w karcie przepisu
🥄 Instrukcje krop po kroku
Jabłka obrać i pokroić na plastry o grubości około 0,5 cm. Formę o średnicy wyłożyć papierem do pieczenia na dnie ułożyć jabłka, odstawić.
W rondelku umieścić masło, cukier i cynamon, podgrzewać jednocześnie energicznie mieszając, cukier powinien rozpuścić się i połączyć z masłem. Otrzymanym "karmelem" zalać jabłka wcześniej ułożone na dnie formy.
Składniki suche połączyć w misce, odstawić. Gorącą wodę wymieszać z melasą i również odstawić.
Do miski miksera włożyć miękkie masło, dodać cukier, miksować około 2 minuty do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodać jajko i ekstrakt waniliowy miksować jeszcze 30 sekund. Do masy maślanej dodać składniki suche na przemian z wodą i melasą jednocześnie ubijać na niskich obrotach do połączenia się wszystkich składników ciasta.
Przygotowanym ciastem zalać wcześniej ułożone jabłka, wyrównać wierzch ciasta i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy z opcją termoobiegu przez około 35-45 minut. Przed wyjęciem ciasta należy sprawdzić czy jest już upieczone. W środek włożyć wykałaczkę, jeśli po wyjęciu patyczek jest czysty bez śladów surowego ciasta, to znak, że ciasto jest już gotowe. W razie potrzeby dopiec jeszcze przez 5-10 minut. Upieczone wyjąć z piekarnia i pozostawić na 10-15 minut do przestygnięcia.
Po tym czasie wyjmij ciasto z formy. Na wierzch połóż talerz lub podstawkę do ciasta i przekręć ciasto z formą do góry nogami. Wyjmij z formy, zdejmij papier. Ciasto będzie miękkie, a jabłka klejące, pozostaw do przestygnięcia.
Ciasto wspaniale smakuje ciepłe podane z bitą śmietaną lub lodami.
🥧 Rozgrzewające słodkości
Jeśli mielibyście ochotę na więcej słodkich smakołyków z dodatkiem rozgrzewających przypraw, to zapraszam do spróbowania poniższych propozycji. Ciasto z burakami i imbirem to jest petarda! Intensywnie imbirowe wilgotne ciasto rozgrzeje nawet największych zmarzluchów. Dla tych, którzy kochają kremowe konsystencje mam przepis na creme brulee przygotowany na bazie serka mascarpone również z dodatkiem imbiru. Oczywiście w moich propozycjach nie zabraknie kruchych piaskowych pierniczków no i oczywiście biszkoptu piernikowego z lekkim kremem. Spróbujcie każdej propozycji, jestem przekonana, że wszystkie przypadną Wam do gustu, jeśli tylko lubicie piernikowo-imbirowe klimaty.
📖 Przepis
Piernikowe ciasto do góry nogami
🥘 Składniki
Składniki na wkład jabłkowy
- 3 sztuki średnich jabłek
- 100 g masła
- 80 g ciemnego cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
Składniki na ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1½ łyżeczki imbiru
- 1½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
- ¼ łyżeczki soli
- 180 ml melasy (ciemnej lub jasnej)
- 180 ml gorącej wody
- 100 g miękkiego masła
- 60 g cukru trzcinowego (ciemnego)
- 1 średnie jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
🔪 Instrukcje
- Jabłka obrać i pokroić na plastry o grubości około 0,5 cm. Formę o średnicy wyłożyć papierem do pieczenia na dnie ułożyć jabłka, odstawić.
- W rondelku umieścić resztę masła, cukier i cynamon, podgrzewać jednocześnie energicznie mieszając, cukier powinien rozpuścić się i połączyć z masłem. Otrzymanym "karmelem" zalać jabłka wcześniej ułożone na dnie formy.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Składniki suche połączyć w misce, odstawić. Gorącą wodę wymieszać z melasą i również odstawić.
- Do miski miksera włożyć miękkie masło, dodać cukier, miksować około 2 minuty do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodać jajko i ekstrakt waniliowy miksować jeszcze 30 sekund. Do masy maślanej dodać składniki suche na przemian z wodą i melasą jednocześnie ubijać na niskich obrotach do połączenia się wszystkich składników ciasta.
- Przygotowanym ciastem zalać wcześniej ułożone jabłka, wyrównać wierzch ciasta i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy z opcją termoobiegu przez około 35-45 minut. Przed wyjęciem ciasta należy sprawdzić czy jest już upieczone. W środek włożyć wykałaczkę, jeśli po wyjęciu patyczek jest czysty bez śladów surowego ciasta, to znak, że ciasto jest już gotowe. W razie potrzeby dopiec jeszcze przez 5-10 minut. Upieczone wyjąć z piekarnia i pozostawić na 10-15 minut do przestygnięcia.
- Po tym czasie wyjmij ciasto z formy. Na wierzch połóż talerz lub podstawkę do ciasta i przekręć ciasto z formą do góry nogami. Wyjmij z formy, zdejmij papier. Ciasto będzie miękkie, a jabłka klejące, pozostaw do przestygnięcia.
- Ciasto wspaniale smakuje ciepłe podane z bitą śmietaną lub lodami.
Delektujemy napisał
Rzadko jadam pierniki, ale muszę to przyznać, że Twój (tylko zrobiłam w wersji z gruszkami) jest naprawdę niezły:)
Anna napisał
Super, bardzo się cieszę, że ta opcja przypadła Ci do gustu🤩