Dziś wariacja na temat klasycznych polskich pierogów na słodko, pierogi z jagodami z dodatkiem malin.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Przygotowanie 30 minutyminuty
Gotowanie 10 minutyminuty
Całkowity czas 40 minutyminuty
Porcje 30
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto
330gmąki pszennej+ do podsypania
140mlwodygorącej
1małejajko
2łyżkimasła
Dodatkowo
180gświeżych jagód
160gmalinja użyłam czarnych
1łyżkamąki ziemniaczanej
Instrukcje
Mąkę umieścić w misce miksera, dodać jajko, gorącą wodę z masłem, zagnieść ciasto przy pomocy końcówki typy hak lub ręcznie zagniatając ręcznie, uważajcie, ponieważ woda jest gorąca, w takim przypadku najlepiej na początku ciasto mieszać widelcem, a następnie zagnieść ręcznie. W razie potrzeby, gdyby ciasto było zbyt klejące, dosypcie więcej mąki. Wyrobione gładkie ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na około 30 minut, aby ciasto odpoczęło.
W miseczce wymieszać jagody z malinami i mąką ziemniaczaną, odstawić.
W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli.
Z ciasta odcinać mniejsze kawałki, następnie rozwałkować na średnio cienki placek, z którego należy wyciąć kółka, kółka można wyciąć przy pomocy szklanki lub foremki. Na każdy placuszek nałożyć nadzienie, złożyć ciasto na pół i skleić brzegi ze sobą, każdy sklejony pieróg odłożyć na podsypany mąką blat.
Do gotującej się wody pierogi wkładać porcjami, po włożeniu pierogów do garnka woda przestanie wrzeć, należy doprowadzić ją ponownie do wrzenia i natychmiast zmniejszyć ogień tak, aby pierogi delikatnie gotowały się na wolnym ogniu, pilnujcie żeby woda nie wrzała zbyt mocno, bo pierogi rozkleją się. Po około 5 minutach, pierogi wyjmować łyżką cedzakową na talerze.
Podawać polane śmietaną i posypane cukrem lub przypieczoną tartą bułką z masłem i miodem.