• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Pierogi » Pierogi z jagodami i malinami

Pierogi z jagodami i malinami

Aktualizacja: 21 cze, 2020 · Opublikowany: 10 lip, 2018 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Pierogi przygotowujemy w Polsce od wieków i jest to jedna z naszych polskich ulubionych, a jednocześnie najpopularniejszych potraw narodowych. Występuje w niezliczonych wariacjach smakowych. Najbardziej znane to oczywiście ruskie pierogi, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z mięsem, jest również spory wybór pierogów na słodko, pierogi z serem czy z truskawkami no i oczywiście w sezonie letnim, z jagodami. Dziś mam dla Was właśnie przepis z jagodowo-malinowy, oczywiście można przygotować pierogi tylko z jagodami lub tylko z malinami ja postanowiłam połączyć te owoce z prostego powodu, miałam za mało jagód 🙂 Pierogi na słodko najbardziej lubiane są przez dzieci, ale i dorośli nie pogardzą porcją pysznych świeżych pierogów podanych ze śmietaną i cukrem.

Pierogi robimy raczej rzadko, a to dlatego, że to dość czasochłonne zadanie, szczególnie kiedy trzeba ulepić pierogów dla 5 czy 6 osób, ale czas poświęcony na lepienie pierogów wynagrodzi nam ich smak 🙂 Smacznego!

pierogi z jagodami i malinami
Print Pin
5 z 5 głosów

Pierogi z jagodami i malinami

Dziś wariacja na temat klasycznych polskich pierogów na słodko, pierogi z jagodami z dodatkiem malin.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 30
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 10 minutes
Całkowity czas 40 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 330 g mąki pszennej (+ do podsypania)
  • 140 ml wody (gorącej)
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżki masła

Dodatkowo

  • 180 g świeżych jagód
  • 160 g malin (ja użyłam czarnych)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Mąkę umieścić w misce miksera, dodać jajko, gorącą wodę z masłem, zagnieść ciasto przy pomocy końcówki typy hak lub ręcznie zagniatając ręcznie, uważajcie, ponieważ woda jest gorąca, w takim przypadku najlepiej na początku ciasto mieszać widelcem, a następnie zagnieść ręcznie. W razie potrzeby, gdyby ciasto było zbyt klejące, dosypcie więcej mąki. Wyrobione gładkie ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na około 30 minut, aby ciasto odpoczęło.
  • W miseczce wymieszać jagody z malinami i mąką ziemniaczaną, odstawić.
  • W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli.
  • Z ciasta odcinać mniejsze kawałki, następnie rozwałkować na średnio cienki placek, z którego należy wyciąć kółka, kółka można wyciąć przy pomocy szklanki lub foremki. Na każdy placuszek nałożyć nadzienie, złożyć ciasto na pół i skleić brzegi ze sobą, każdy sklejony pieróg odłożyć na podsypany mąką blat.
  • Do gotującej się wody pierogi wkładać porcjami, po włożeniu pierogów do garnka woda przestanie wrzeć, należy doprowadzić ją ponownie do wrzenia i natychmiast zmniejszyć ogień tak, aby pierogi delikatnie gotowały się na wolnym ogniu, pilnujcie żeby woda nie wrzała zbyt mocno, bo pierogi rozkleją się. Po około 5 minutach, pierogi wyjmować łyżką cedzakową na talerze.
  • Podawać polane śmietaną i posypane cukrem lub przypieczoną tartą bułką z masłem i miodem.
  • Smacznego!
pierogi z jagodami i malinami
« Jagodzianki pyszne
Ramen zupa japońska »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}