Wspaniały placek z aromatycznym nadzieniem wiśniowym w stylu amerykańskim.
Autor Anna
Kuchnia Amerykańska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 42 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina2 minutyminuty
Porcje 12
Kalorie 212kcal
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto
90gmasła
170gmąki pszennej
50gcukru
1łyżeczkaproszku do piecznia
1szczyptasoli
1małejajko
Składniki na nadzienie
800gwiśnidrylowanych
150gcukrumożna zamienić na ksylitol w mniejszej ilośći
2łyżkimąki ziemniaczanej
Dodatkowo
1małejajko
1garśćpłatków migdałowychopcjonalnie
Instrukcje
Przygotowanie wiśni
Z drylowanych wiśni odlać trochę soku, w którym rozmieszamy mąkę ziemniaczaną. Wiśnie przełożyć do garnka, dodać cukier, gotować przez 10 minut mieszając od czasu do czasu. Wymieszaną mąkę z sokiem dolać do gotujących się wiśni, ciągle mieszając jeszcze raz zagotować, powstanie masa podobna w konsystencji do gęstego kisielu w razie potrzeby, jeśli kisiel byłby zbyty płynny, można zagęścić dodatkową porcją mąki. Zdjąć z ognia.
Przygotowanie ciasta
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i zagnieść ciasto. Większą część ciasta rozwałkować na placek, którym wypełniamy spód formy o średnicy 24 cm, wcześniej dno wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto na całej powierzchni nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika, spód podpiec przez 12 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika. Pozostałą część ciasta rozwałkować na cieniutki placek. Na podpieczony spód nałożyć masę wiśniową, wiśnie przykryć plackiem, delikatnie skleić brzegi ciasta z wierzchnim plackiem, odciąć nadmiar ciasta. W czterech miejscach można zrobić niewielkie nacięcia. Rozbełtanym jajkiem pomalować wierzch ciasta, posypać płatkami migdałowymi-opcjonalnie. Wstawić do piekarnika, piec przez około 25-30 minut. Ciasto podczas pieczenia powinno nabrać rumianego koloru.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, przed podaniem przestudzić.