• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Kruche ciasta » Placek wiśniowy

Placek wiśniowy

Aktualizacja: 24 cze, 2020 · Opublikowany: 19 lip, 2018 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Placek wiśniowy, czy też cherry pie u nas raczej mało popularne ciasto i tak naprawdę nie wiem dlaczego. Ciasto jest wspaniałe bardzo smaczne i niezwykle aromatyczne, delikatne warstwy maślanego ciasta skrywają najprostsze nadzienie z wiśni. Nadzienie z wiśni to tylko wiśnie z cukrem zagęszczone mąką ziemniaczaną i naprawdę nie ma potrzeby dodawania tutaj czegokolwiek więcej, bo jest to wspaniały niezaburzony niczym smak wiśni. Ciasto smakuje najlepiej z gałką lodów waniliowych, to połączenie jest obłędne i trudno poprzestać na zjedzeniu jednego kawałka ciasta.

placek wisniowy
Placek wiśniowy
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍒 Zapas na zimę
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na ciasto

  • 90 g masła
  • 170 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 małe jajko

Składniki na nadzienie

  • 800 g wiśni drylowanych
  • 150 g cukru można zamienić na ksylitol w mniejszej ilośći
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo

  •  małe jajko
  • 1 garść płatków migdałowych opcjonalnie

🔪 Instrukcje

Przygotowanie wiśni

  • Z drylowanych wiśni odlać trochę soku, w którym rozmieszamy mąkę ziemniaczaną. Wiśnie przełożyć do garnka, dodać cukier, gotować przez 10 minut mieszając od czasu do czasu. Wymieszaną mąkę z sokiem dolać do gotujących się wiśni, ciągle mieszając jeszcze raz zagotować, powstanie masa podobna w konsystencji do gęstego kisielu w razie potrzeby, jeśli kisiel byłby zbyty płynny, można zagęścić dodatkową porcją mąki. Zdjąć z ognia.

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i zagnieść ciasto. Większą część ciasta rozwałkować na placek, którym wypełniamy spód formy o średnicy 24 cm, wcześniej dno wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto na całej powierzchni nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika, spód podpiec przez 12 minut.
  • Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika. Pozostałą część ciasta rozwałkować na cieniutki placek. Na podpieczony spód nałożyć masę wiśniową, wiśnie przykryć plackiem, delikatnie skleić brzegi ciasta z wierzchnim plackiem, odciąć nadmiar ciasta. W czterech miejscach można zrobić niewielkie nacięcia. Rozbełtanym jajkiem pomalować wierzch ciasta, posypać płatkami migdałowymi-opcjonalnie. Wstawić do piekarnika, piec przez około 25-30 minut. Ciasto podczas pieczenia powinno nabrać rumianego koloru.
  • Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, przed podaniem przestudzić.

🍒 Zapas na zimę

Wiśni w tym roku nie brakuje, zróbcie zapasy na zimę, żeby cieszyć się tym wspaniałym smakiem również w chłodne zimowe dni. Jeśli macie miejsce w zamrażalniku to wydrylujcie kilka porcji i zapakujcie w woreczki i zamroźcie. Można też przygotować frużelinę wiśniową w słoikach co jest super sprawą, bo w razie potrzeby upieczenia placka wiśniowego wystarczy przygotować kruche ciasto i ze słoika nałożyć gotowe nadzienie, przepis na frużelinę znajdziecie w przepisie na gofry. Życzę smacznego!

📖 Przepis

placek wisniowy
Print Pin
5 z 7 głosów

Placek wiśniowy

Wspaniały placek z aromatycznym nadzieniem wiśniowym w stylu amerykańskim.
Autor Anna
Kuchnia Amerykańska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 42 minutes
Całkowity czas 1 hour 2 minutes
Kalorie 212kcal
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 90 g masła
  • 170 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do piecznia
  • 1 szczypta soli
  • 1 małe jajko

Składniki na nadzienie

  • 800 g wiśni (drylowanych)
  • 150 g cukru (można zamienić na ksylitol w mniejszej ilośći)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo

  • 1 małe jajko
  • 1 garść płatków migdałowych (opcjonalnie)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie wiśni

  • Z drylowanych wiśni odlać trochę soku, w którym rozmieszamy mąkę ziemniaczaną. Wiśnie przełożyć do garnka, dodać cukier, gotować przez 10 minut mieszając od czasu do czasu. Wymieszaną mąkę z sokiem dolać do gotujących się wiśni, ciągle mieszając jeszcze raz zagotować, powstanie masa podobna w konsystencji do gęstego kisielu w razie potrzeby, jeśli kisiel byłby zbyty płynny, można zagęścić dodatkową porcją mąki. Zdjąć z ognia.

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i zagnieść ciasto. Większą część ciasta rozwałkować na placek, którym wypełniamy spód formy o średnicy 24 cm, wcześniej dno wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto na całej powierzchni nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika, spód podpiec przez 12 minut.
  • Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika. Pozostałą część ciasta rozwałkować na cieniutki placek. Na podpieczony spód nałożyć masę wiśniową, wiśnie przykryć plackiem, delikatnie skleić brzegi ciasta z wierzchnim plackiem, odciąć nadmiar ciasta. W czterech miejscach można zrobić niewielkie nacięcia. Rozbełtanym jajkiem pomalować wierzch ciasta, posypać płatkami migdałowymi-opcjonalnie. Wstawić do piekarnika, piec przez około 25-30 minut. Ciasto podczas pieczenia powinno nabrać rumianego koloru.
  • Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, przed podaniem przestudzić.
  • Smacznego!

Orientacyjne wartości odżywcze

Wartości odżywcze
Placek wiśniowy
Wielkość porcji
 
100 g
Ilość w porcji
Kalorie
212
% Daily Value*
Tłuszcze
 
6
g
9
%
Tłuszcze nasycone
 
3
g
15
%
Cholesterol
 
16
mg
5
%
Sód
 
109
mg
5
%
Potas
 
163
mg
5
%
Węglowodany
 
38
g
13
%
Błonnik
 
1
g
4
%
Cukier
 
25
g
28
%
Białko
 
2
g
4
%
Witamina A
 
230
IU
5
%
Witamina C
 
4.7
mg
6
%
Wapń
 
13
mg
1
%
Żelazo
 
0.9
mg
5
%
* Procentowe wartości oparte o dzienne zapotrzebowanie na 2000 kalorii
placek wisniowy
Placek wiśniowy
placek wisniowy
Placek wiśniowy
« Ramen zupa japońska
Smoothie Piña Colada »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Patrycja napisał

    27 marca, 2022 at 5:09 pm

    Dlaczego klylitol w mmiejszej ilości skoro jest 40% mniej słodki niż cukier

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 marca, 2022 at 3:16 am

      Ksylitol ma o 40% mniej kalorii niż cukier, a jeśli chodzi o słodkość to jest podobny do cukru, ale mniejszą ilość ksylitolu proponuję tylko i wyłącznie dla bezpieczeństwa. Jeśli ktoś nie jest przyzwyczajony do regularnego spożywania ksylitolu, to przy stosunkowo dużej ilości użytej w cieście mogą wystąpić gazy, lekkie bóle brzucha lub inne tego typu dolegliwości. Ksylitol jest bardzo zdrowy i warto zamienić cukier na właśnie ksylitol, ale trzeba wprowadzać go stopniowo, aby nasz organizm przyzwyczaił się do niego, co na szczęście nie trwa długo. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego😁

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}