Domowy przecier pomidorowy, najlepszy na zimowe zupy pomidorowe!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Przetwory
Przygotowanie 40 minutyminuty
Gotowanie 1 godzinagodzina
Całkowity czas 1 godzinagodzina40 minutyminuty
Porcje 20
Kalorie 56kcal
Autor Anna
Składniki
Wersja podstawowa
6kgpomidorów gruntowychużyłam owalnych
30gsoli
Wersja wzbogacona (dodatkowo)
1łyżkapieprzuopcjonalnie
2łyżkisuszonej bazylii
2łyżkisuszonego oregano
30gcukruopcjonalnie, tylko jeśli pomidory są bardzo kwaśne
Instrukcje
Pomidory umyć, pokroić na mniejsze części. Słoiki i zakrętki umyć i wyparzyć.
6 kg pomidorów gruntowych
Przy pomocy ręcznego blendera zmiksować pomidory na gładką papkę. Robię to bezpośrednio w garnku, w którym później gotuję przecier. Inną opcją jest przetarcie pomidorów przez wyciskarkę ślimakową. Po zmiksowaniu/przetarciu wszystkich pomidorów postawić garnek na ogniu i zagotować z dodatkiem soli i ewentualnie ziół.
30 g soli
Przecier gotujemy przynajmniej godzinę na średnim ogniu. Czas gotowania zależy od tego jakich pomidorów używamy do przecieru. Jeśli pomidory są bardzo mięsiste, to czas gotowania będzie krótszy. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji przelewamy gorący przecier do umytych i wyparzonych słoików, zakręcamy. Ja użyłam słoików o pojemności 400ml.
Tak przygotowany przecier należy poddać pasteryzacji. Robię to metodą na "sucho", czyli w piekarniku. Słoiki wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam na kratce do pieczenia, a pod nią podkładam blaszkę w razie gdyby któryś ze słoików pękł. Nastawiam temperaturę na 110-130°C i pasteryzuję około 25-35 minut. Czas pasteryzacji zależy od wielkości słoików. Mniejsze pojemności należy pasteryzować krócej.
Po tym czasie uchylam piekarnik, żeby słoiki wystygły, wyjmuję je i przechowuję w chłodnym, ciemnym miejscu.
Notatki
Trzeci sposób przygotowania przecieru. Rozgotowane pomidory partiami przetrzeć przez sito z odpowiednimi dziurkami (na tyle małymi, aby pestki zostały na sicie). Ponownie pomidory umieścić w garnku, dodać przyprawy i gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. O pasteryzacji przeczytacie wyżej.