Przecier pomidorowy to lato zamknięte w słoiku, tego nie może zabraknąć w mojej kuchni! Domowy przecier różni się od przecieru kupionego w sklepie, który zazwyczaj ma wiele zbędnych chemicznych dodatków. Przecier to po prostu przetarte pomidory z odrobiną przypraw lub bez nich. Jeśli wybierzecie pomidory gruntowe-owalne uzyskacie z nich przecier gęsty. Wybierając inne odmiany, przecier będzie miał bardziej płynną konsystencję i będzie przypominał sok pomidorowy.
Przejdź do:
🥘 Składniki
- 6 kg pomidorów gruntowych użyłam owalnych
- 30 g soli
- 1 łyżka pieprzu
- 30 g cukru tylko opcjonalnie jeśli pomidory są kwaśne
- słoiki
🔪 Instrukcje
- Pomidory dokładnie umyć, przekroić na 4 części, włożyć do dużego garnka i rozgotować.
- Następnie partiami przetrzeć przez sito z odpowiednimi dziurkami (na tyle małymi, aby pestki zostały na sicie). Ponownie pomidory umieścić w garnku, dodać przyprawy i zagotować.
- Umyte słoiki napełnić gotowym, gorącym przecierem, mocno zakręcić. Tak przygotowany przecier należy poddać pasteryzacji.
- Robię to metodą na "sucho" czyli w piekarniku. Słoiki wstawiam do zimnego piekarnika, słoiki ustawiam na kratce do pieczenia, a pod nią podkładam blaszkę w razie gdyby któryś ze słoików pękł, nastawiam temperaturę na 125°C i pasteryzuję do godziny.
- Po tym czasie uchylam piekarnik, żeby słoiki wystygły, wyjmuję, przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu.
🌿 Dodatki
Najważniejsze dla mnie jest to, że jest naturalny, aromatyczny i oczywiście najlepszy na świecie, bo wykonany własnoręcznie! Przecier pomidorowy robię zazwyczaj w dwóch wersjach, pierwsza to klasyczny przecier z odrobiną soli i pieprzu. Z takiego przecieru zupa pomidorowa nie ma sobie równych! Do drugiej wersji dodaję czosnek, oregano i bazylię i to stanowi świetną bazę na sos do spaghetti lub sos do pizzy.
🥄 Inne sposoby przygotowania
Wykonanie przecieru pomidorowego przy użyciu wyciskarki ślimakowej jest zdecydowanie mniej pracochłonne oczywiście, jeśli ją posiadamy. W tym roku miałam szczęście wypróbować taką właśnie wyciskarkę! Super przydatne urządzenie, przeciery, dżemy, soki robi się błyskawicznie i co bardzo ważne, odpadów jest niewiele, idealnie wyciska. Mam wrażenie, że przecier pomidorowy jest gęstszy i bardziej zawiesisty przygotowany z użyciem wyciskarki.
🍅 Propozycje pomidorowe
📖 Przepis
Przecier pomidorowy
🥘 Składniki
- 6 kg pomidorów gruntowych użyłam owalnych
- 30 g soli
- 1 łyżka pieprzu
- 30 g cukru tylko opcjonalnie jeśli pomidory są kwaśne
- słoiki
jeśli chcecie zrobić w wersji wzbogaconej należy do powyższych składników dodać:
- 2 łyżki suszonej bazylii
- 2 łyżki suszonego oregano
🔪 Instrukcje
- Pomidory dokładnie umyć, przekroić na 4 części, włożyć do dużego garnka i rozgotować.
- Następnie partiami przetrzeć przez sito z odpowiednimi dziurkami (na tyle małymi, aby pestki zostały na sicie). Ponownie pomidory umieścić w garnku, dodać przyprawy i zagotować.
- Umyte słoiki napełnić gotowym, gorącym przecierem, mocno zakręcić. Tak przygotowany przecier należy poddać pasteryzacji.
- Robię to metodą na "sucho" czyli w piekarniku. Słoiki wstawiam do zimnego piekarnika, słoiki ustawiam na kratce do pieczenia, a pod nią podkładam blaszkę w razie gdyby któryś ze słoików pękł, nastawiam temperaturę na 125°C i pasteryzuję do godziny.
- Po tym czasie uchylam piekarnik, żeby słoiki wystygły, wyjmuję, przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu.
- Smacznego!
Magi napisał
Słoiki ustawiamy nakrętką na spód blaszki piekarnika?
Anna napisał
Słoiki ustawiamy najlepiej na kratce, na środkowej półce, jeśli słoiki są większe to troszkę niżej. Słoiki stawiamy zakrętkami do góry, czyli normalnie.
Roma34 napisał
Jak mam dużo czasu, to też sama robię. Ale mam też sprawdzonego dostawcę. Tomaty.pl - zapewniają na stronie, że mają dużą zawartość pomidorów w produktach. I faktycznie ich przeciery są wyśmienite i z dużą zawartością pomidorów.
Anna napisał
To wspaniale, w dzisiejszych czasach to wielka niewiadoma co znajduje się w słoiku na sklepowej półce. Większość przetworów pomidorowych produkowana jest z chińskich pomidorów...dziś Chiny są potentatem w produkcji koncentratu pomidorowego z którego korzystają najwięksi producenci przecierów, ketchupów ipt. Więc jeśli jest chęć i troszkę czasu, to lepiej przygotować samemu. Pozdrawiam serdecznie 🙂
uya32 napisał
Też właściwie mam podobny problem. I też korzystam z Tomaty.pl hehe….Ma Pani rację, że większość producentów bazuje na chińskich recepturach. Ale sprawdziłam nowego dostawcę przecierów i sosów i w sumie jestem mile zaskoczona. Polecam spróbować. 🙂
Anna napisał
Wspaniale, to dobra wiadomość, że są jeszcze firmy, które robią dobre produkty od podstaw 🙂
daria napisał
witam,
ile wychodzi słoików takich ok 250gr z tego przepisu?
Anna napisał
Generalnie z 6 kg pomidorów powinno wyjść około 20 słoiczków 250. Oczywiście wszystko zależy od rodzaju pomidorów i tego, jak gęsty przecier chcemy uzyskać. Jeśli przecier ma być gęsty to trzeba go dłużej gotować, a tym samym wyjdzie go mniej, bo odparuje.
Ania napisał
Mam wyciskarkę, ale nie korzystam z niej przy robieniu przecieru. Sitko bardzo szybko mi się zapycha skórkami i pestkami. Nie miałaś takiego problemu?
Wolę zdecydowanie wersje z gotowaniem pomidorów i dopiero późniejszym przecieraniem. Już sie nie mogę doczekać na zbliżający sie sezon pomidorowy 🙂
Anna napisał
Aniu, w tej chwili mam dwie wyciskarki w których mogę przygotowywać przeciery i powiem szczerze, że klasyczną metodę już porzuciłam bezpowrotnie 🙂 Jedna wyciskarka jest to właściwie przystawka do KitchenAid-a dedykowana właśnie wyciskaniu/przecieraniu pomidorów, malin itp. jest super nie zapycha się, można przerobić nawet 20 kg pomidora bez mycia sitka. Mam również wyciskarkę ślimakową, która na dwa sitka i ta też jest super, przeciery robię na sitku o dużych oczkach, zaczyna zapychać się po 10 kg przerobionych pomidorów...
Również nie mogę doczekać się sezonu pomidorowego, w tym roku będzie zdecydowanie szybciej niż w innych latach. Już od tygodnia mamy pomidory ze szklarni no i koktajlowe z tarasowych donic 🙂 Pozdrawiam Cię serdecznie.
Agnieszka napisał
Ja mam taką wyciskarkę wolnoobrotową firmy Hurom i nigdy mi się nic nie zatkało, skórki i pestki są super odciśnięte w zasadzie suche. A przecier pomidorowy gładki i gęsty. Rewelacja !!!!
Anna napisał
O tak, to prawda, wyciskarka ślimakowa robi za nas całą brudną robotę:) Nie wyobrażam sobie już przecierania ręcznego no, jeśli robi się z 2 kg to ok, ale z 20 kg to już jest ogromna praca... Pozdrawiam serdecznie 🙂
S napisał
Super, robie taki sam przecier bez cukru ale nie przecieram pomidorow przez sitko tylko umyte wkladam do blendera, a po zmiksowaniu odrazu wlewam do garnka I tak naprawde pestki sa dobrze zmielone ze je minimalnie mozna wyczuc...akurat nam w domu to nie przeszkadza I jest mniej pracy.
Anna napisał
Wspaniale! Też proponuje taki sposób w drugim przepisie to dla tych, którym nie przeszkadzają pestki i lubią błyskawiczne przepisy 🙂 Pozdrawiam serdecznie.
magda napisał
czy trzeba pasteryzować słoiki z przecierem skoro nalewam gorący do słoików...
Anna napisał
Pasteryzacja daje nam większa pewność, że nasze przetwory się nie zepsują, ale są tacy, którzy nie pasteryzują i nic im się nie psuje... Jeśli słoiki i zakrętki były dobrze przygotowane, czyli umyte i wyparzone, a przecier nalewany był prawie wrzący to pewnie nie trzeba ich pasteryzować 🙂
Diana napisał
Moi drodzy, zamiast się bawić z przecieraniem, zrób tak : każdego pomidora natnij z obu stron na krzyż, wrzuć do wrzącej wody na minutę, wyjmij , zalej zimną wodą i natychmiast zdejmuj skórki. Przekrój na pół w poziomie, wyjmij nożykiem ziarenka, każdego tak oprawionego pomidora pokrój , zagotuj pomidory , zblenduj i do gorącego słoika gorącą pulpę wlewaj. Przecier robi się mega gęsty i nie trzeba niczego przecierać,. Nie trzeba też słoików odwracać.
Anna napisał
Dziękuję za porzucenie kolejnego sposobu przygotowanie przecieru ? Sposób sprawdzi się w przypadku przerobienia niewielkiej ilości pomidorów ? Jednak najszybszy sposób to przyciśnięcie przez wyciskarkę ślimakową, przetarte pomidory wychodzą z jednej strony, a skórki i pestki z drugiej ? Znalazłam w sklepie internetowym ręczną wyciskarkę ślimakową za około 45zł wygląda jak klasyczna maszynka do mięsa. Kupiłam ją mojej mamie i jest bardzo zadowolona, polecam. Pozdrawiam serdecznie ☺
Iva napisał
Dziękuję serdecznie !
Iva napisał
Czy przecier będzie gęsty czy bardziej leisty ?
Pozdrawiam
Anna napisał
To zależy jakich pomidorów użyjesz. Jeśli będą to pomidory, jakie teraz można kupić lub jakie masz w ogrodzie, czyli malinowe, klasyczne typu pomidor Ożarowski lub inne kanapkowo-sałatkowe to przecier będzie dość wodnisty jak sok do picia. Jeśli chciałabyś, żeby był gęsty, to należy go dość długo gotować, aby odparowała woda. Natomiast przygotowując przecier z pomidorów typu Lima - pomidory owalne i mięsiste to przecier bez długiego gotowania będzie zdecydowanie gęstszy. Nie bój się długiego gotowania pomidorów 🙂 długie gotowanie wpływa korzystnie na przecier, ketchup czy koncentrat, ponieważ podczas długiego gotowania wytwarza się cenny likopen! Smacznego!
Tomek napisał
Proponuję niezawodny sposób na przetarcie pomidorów. Rozgotowane pomidory(niekoniecznie mocno) przekladamy do dzbankowego miksera, miksujemy dobrych kilka sekund i wylewamy na sitko. Energicznie ale ostrożnie potrząsamy sitkiem, delikatnie pukając o brzeg np. garnka czy dużej szklanej salaterki. Idzie jak z płatka i nic nie trzeba przecierać.
Ps. Osobiście miksuję gorące, istnieje jednak ryzyko rozszczelnienia dzbanka.
Anna napisał
Super pomysł 🙂 w drugim przepisie na przecier pomidorowy podaję również super szybki sposób bez przecierania 🙂 Pozdrawiam
Burczymiwbrzuchu napisał
To już właściwie ostatnie dni na zapakowanie w słoiki pomidorów pachnących latem:) My też lubimy, w tym roku w szczególności z imbirem.
Anna napisał
Tak, to prawda trzeba się śpieszyć z przerabianiem pomidorów:) Teraz są fantastyczne dojrzałe, pachnące... z imbirem też już zrobiłam, pikantny ketchup na rozgrzewkę w zimowe dni:) Pozdrawiam Ania
karmel-itka napisał
co roku robię.
domowy jest nieziemski!