• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Przetwory » Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy

Aktualizacja: 1 sie, 2021 · Opublikowany: 1 sie, 2021 · przez Anna · 28 komentarzy

Skocz do przepisu

Przecier pomidorowy to lato zamknięte w słoiku, tego nie może zabraknąć w mojej kuchni! Domowy przecier różni się od tego kupionego w sklepie, który zazwyczaj ma wiele zbędnych chemicznych dodatków. Są to po prostu przetarte pomidory z odrobiną przypraw lub bez nich. Jeśli wybierzecie pomidory gruntowe, owalne, uzyskacie z nich bardzo gęsty przecier typu passata. Wybierając inne odmiany, będzie miał bardziej płynną konsystencję przypominającą sok pomidorowy. Nawet ten dość płynny można zagęścić przez długie gotowanie. W ten sposób zredukujemy go do gęstszej konsystencji zbliżonej do koncentratu. W przypadku przetworów pomidorowych długie gotowanie jest wskazane, ponieważ podczas obróbki termicznej wytwarza się cenny likopen.

przecier pomidorowy w słoiku w otoczeniu pomidoówr
przecier pomidorowy
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 💊 Co to jest likopen?
  • 🍅 Jakie pomidory są najlepsze na przecier?
  • 🌿 Dodatki
  • 🥄 Inne sposoby przygotowania
  • 🍅 Co jeszcze można przygotować z pomidorów?
  • Przecier pomidorowy - FAQ
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

składniki na przecier pomidorowy
  • pomidory
  • sól
  • bazylia/oregano

Dokładnie ilości składników znajdziesz w karcie przepisu.

🔪 Instrukcje

1

Pomidory umyć, pokroić na mniejsze części.
Słoiki i zakrętki umyć i wyparzyć.

cała sterta pomidorów, jeden z pomidorów trzyma mała rączka dziecka
przecier pomidorowy
 widok na wyciskane pomidory przez wyciskarkę ślimakową
przecier pomidorowy
2

Przy pomocy ręcznego blendera zmiksować pomidory na gładką papkę. Robię to bezpośrednio w garnku, w którym później gotuję przecier. Inną opcją jest przetarcie pomidorów przez wyciskarkę ślimakową. Po zmiksowaniu/przetarciu wszystkich pomidorów postawić garnek na ogniu i zagotować z dodatkiem soli i ewentualnie ziół.

3

Przecier gotujemy przynajmniej godzinę na średnim ogniu. Czas gotowania zależy od tego jakich pomidorów używamy do przepisu. Jeśli pomidory są bardzo mięsiste, to czas gotowania będzie krótszy. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji przelewamy gorący przecier do umytych i wyparzonych słoików, zakręcamy. Ja użyłam słoików o pojemności 400ml.

cztery rzędy słoików z przecierem pomidorowym po dziesięć w każdym rzędzie
przecier pomidorowy
4

Tak przygotowany przecier należy poddać pasteryzacji.
Robię to metodą na "sucho", czyli w piekarniku. Słoiki wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam na kratce do pieczenia, a pod nią podkładam blaszkę w razie gdyby któryś ze słoików pękł. Nastawiam temperaturę na 110-130°C i pasteryzuję około 25-30 minut. Czas pasteryzacji zależy od wielkości słoików. Mniejsze pojemności należy pasteryzować krócej.

5

Po tym czasie uchylam piekarnik, żeby słoiki wystygły, wyjmuję je i przechowuję w chłodnym, ciemnym miejscu.

💊 Co to jest likopen?

Likopen jest to czerwony barwnik i naturalny przeciwutleniacz. Największe jego ilości znajdziemy w pomidorach przetworzonych. W 100 g surowych pomidorów likopenu jest około 20 mg, jednak dzięki przetworzeniu zwiększymy jego ilość aż siedmiokrotnie. Skarbcem likopenu są ketchupy i gęste mocno zredukowane pasty pomidorowe. Likopen usuwa wolne rodniki z organizmu, co chroni nas przed rakiem prostaty i rakiem szyjki macicy. Poprawia kondycję naczyń krwionośnych, powodując rozszerzanie ich, a co za tym idzie, chroni przed zawałami i udarami. Picie soku pomidorowego wpływa korzystnie na "zły" cholesterol skutecznie obniża jego poziom. Wykazuje korzystne działanie na kości, chroniąc je przed osteoporozą, poprawia jakość naszej skóry, opóźniając procesy starzenia.

🍅 Jakie pomidory są najlepsze na przecier?

Powinny być dojrzałe, to bardzo ważne, aby przecier był smaczny. Najlepiej pozyskać je z dobrych ekologicznych upraw. Jeśli chodzi o odmiany pomidorów, które najlepiej nadają się do tego celu, to mogą być to pomidory następujących odmian. Pomidor rzymski Creme Sausage, Czuchloma, Orange banana, Kalman. Podobne odmiany, to San Marzano o wydłużonym gruszkowatym kształcie, Lima czy Cormabel. Pamiętajcie, że ze wszystkich pomidorów można przygotować przeciery. Oczywiście z odmian bardziej soczystych przecier trzeba będzie gotować znacznie dłużej niż z odmian przeznaczonych do tego celu.

🌿 Dodatki

Przecier pomidorowy robię zazwyczaj w dwóch wersjach, pierwsza to klasyczny przepis z odrobiną soli. Z takiego przecieru zupa pomidorowa nie ma sobie równych! Do drugiej wersji dodaję czosnek, oregano, bazylię i pieprz. Stanowi to świetną bazę na sos do spaghetti lub sos do pizzy. Jeśli zechcecie zrobić wersję wzbogaconą, wystarczy wybrane dodatki dodać w trakcie gotowania. Dodajcie na w takiej ilości, aby smak był wyrazisty.

🥄 Inne sposoby przygotowania

Wykonanie przecieru pomidorowego przy użyciu wolnoobrotowej wyciskarki ślimakowej jest zdecydowanie mniej pracochłonne oczywiście, jeśli ją posiadamy. Super przydatne urządzenie, w którym przeciery, dżemy, soki robi się błyskawicznie i co bardzo ważne, odpadów jest niewiele. Mam wrażenie, że przecier pomidorowy jest gęstszy i bardziej zawiesisty.

Jest jeszcze jedna sposób. Pomidory po rozgotowaniu przecieramy przy pomocy pałki przez gęste sito. Jest to pracochłonna wersja, ale do zrobienia bez użycia mechanicznych sprzętów kuchennych.

🍅 Co jeszcze można przygotować z pomidorów?

Poniżej znajdziecie przetwory z wykorzystaniem pomidorów, warto przygotować je aby cieszyć się ich smakiem całą zimę. Spróbujcie kiszonych pomidorów, są wspaniałe na zupę. Właśnie na zupę, domową zupę pomidorową z własnoręcznie przygotowanych przecierów, a może ketchup domowy? Kliknij w link poniżej i poznaj przepis na jeden z pomidorowych smakołyków.

  • Suszone pomidory
  • Kiszone pomidory
  • Zupa pomidorowa
  • Ketchup domowy

Przecier pomidorowy - FAQ

Dlaczego przecier fermentuje?

Przecier będzie fermentował jeśli nie zadbamy o solidne umycie i wyparzenia słoików i zakrętek. W niedomytych naczyniach mogą znajdować się bakterie, które spowodują fermentację. Inną przyczyną może być nieszczelna zakrętka w słoiku. Przecier zepsuje się jeśli pominiecie ostatni etap przygotowania, czyli pasteryzację. Pasteryzacja jest bardzo ważna w tym przypadku i nie wolno jej pominąć!

Czy przecier można zrobić blenderem?

Tak, przecier można przygotować z użyciem blendera. To szybki i wygodny sposób. Wystarczy włożyć wcześniej umyte pomidory do blendera i dokładnie zmiksować. Następnie gotujemy i postępujemy tak, jak jest to opisane w przepisie.

Czy słoiki trzeba pasteryzować?

Tak, słoiki z przecierem koniecznie trzeba pasteryzować jeśli chcemy cieszyć się ich smakiem przez długie miesiące. Niepasteryzowane przetwory z pomidorów będą kisły, a w tym przypadku nie jest to pożądane. Nie pasteryzujemy pomidorów kiszonych to przepis, który tego nie wymaga.


Przecier a koncentrat - jaka jest różnica?

Przecier pomidorowy różni się od koncentratu gęstością i konsystencją. Jest on płynny lub półpłynny natomiast koncentrat jest bardzo gęsty mocno zredukowany. Żeby przygotować koncentrat należy odpowiednio długo gotować przecier, a po dłuższym czasie redukcji otrzymamy koncentrat.

Jaka jest różnica między przecierem a passatą?

Nie ma żadnej. Różnica jest tylko w nazwie, passata to nazwa przecieru w języku włoskim.

📖 Przepis

przecier pomidorowy
Print Pin
4,75 z 8 głosów

Przecier pomidorowy

Domowy przecier pomidorowy, najlepszy na zimowe zupy pomidorowe!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Przetwory
Porcji 20
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 1 hour
Całkowity czas 1 hour 40 minutes
Kalorie 56kcal
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Wersja podstawowa

  • 6 kg pomidorów gruntowych (użyłam owalnych)
  • 30 g soli

Wersja wzbogacona (dodatkowo)

  • 1 łyżka pieprzu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki suszonej bazylii
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 30 g cukru (opcjonalnie, tylko jeśli pomidory są bardzo kwaśne)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Pomidory umyć, pokroić na mniejsze części. Słoiki i zakrętki umyć i wyparzyć.
    6 kg pomidorów gruntowych
  • Przy pomocy ręcznego blendera zmiksować pomidory na gładką papkę. Robię to bezpośrednio w garnku, w którym później gotuję przecier. Inną opcją jest przetarcie pomidorów przez wyciskarkę ślimakową. Po zmiksowaniu/przetarciu wszystkich pomidorów postawić garnek na ogniu i zagotować z dodatkiem soli i ewentualnie ziół.
    30 g soli
  • Przecier gotujemy przynajmniej godzinę na średnim ogniu. Czas gotowania zależy od tego jakich pomidorów używamy do przecieru. Jeśli pomidory są bardzo mięsiste, to czas gotowania będzie krótszy. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji przelewamy gorący przecier do umytych i wyparzonych słoików, zakręcamy. Ja użyłam słoików o pojemności 400ml.
  • Tak przygotowany przecier należy poddać pasteryzacji. Robię to metodą na "sucho", czyli w piekarniku. Słoiki wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam na kratce do pieczenia, a pod nią podkładam blaszkę w razie gdyby któryś ze słoików pękł. Nastawiam temperaturę na 110-130°C i pasteryzuję około 25-35 minut. Czas pasteryzacji zależy od wielkości słoików. Mniejsze pojemności należy pasteryzować krócej.
  • Po tym czasie uchylam piekarnik, żeby słoiki wystygły, wyjmuję je i przechowuję w chłodnym, ciemnym miejscu.

📋 Notatki

Trzeci sposób przygotowania przecieru. Rozgotowane pomidory partiami przetrzeć przez sito z odpowiednimi dziurkami (na tyle małymi, aby pestki zostały na sicie). Ponownie pomidory umieścić w garnku, dodać przyprawy i gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. O pasteryzacji przeczytacie wyżej.

Orientacyjne wartości odżywcze

Wartości odżywcze
Przecier pomidorowy
Wielkość porcji
 
250 ml
Ilość w porcji
Kalorie
56
% Daily Value*
Tłuszcze
 
1
g
2
%
Tłuszcze nasycone
 
1
g
5
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
1
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
1
g
Sód
 
597
mg
25
%
Potas
 
722
mg
21
%
Węglowodany
 
12
g
4
%
Błonnik
 
4
g
16
%
Cukier
 
8
g
9
%
Białko
 
3
g
6
%
Witamina A
 
2520
IU
50
%
Witamina C
 
41
mg
50
%
Wapń
 
40
mg
4
%
Żelazo
 
1
mg
6
%
* Procentowe wartości oparte o dzienne zapotrzebowanie na 2000 kalorii
przecier pomidorowy
Przecier pomidorowy
przecier pomidorowy
przecier pomidorowy

Oryginalny przepis był opublikowany 22.08.2012

« Sok z wiśni
Paneer tikka masala »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Mary napisał

    17 września, 2022 at 11:34 am

    Zainteresował mnie blog, proszę na bieżąco o zamieszczane informacje.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 września, 2022 at 10:18 pm

      Wspaniale, bardzo się cieszę, że blog spodobał się i zapraszam do zapisania się do newslettera, tutaj wklejam link.https://sprawdzonakuchnia.pl/newsletter/

      Odpowiedz
  2. Magi napisał

    24 sierpnia, 2019 at 8:50 pm

    Słoiki ustawiamy nakrętką na spód blaszki piekarnika?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 sierpnia, 2019 at 8:58 pm

      Słoiki ustawiamy najlepiej na kratce, na środkowej półce, jeśli słoiki są większe to troszkę niżej. Słoiki stawiamy zakrętkami do góry, czyli normalnie.

      Odpowiedz
  3. Roma34 napisał

    22 sierpnia, 2019 at 10:22 pm

    Jak mam dużo czasu, to też sama robię. Ale mam też sprawdzonego dostawcę. Tomaty.pl - zapewniają na stronie, że mają dużą zawartość pomidorów w produktach. I faktycznie ich przeciery są wyśmienite i z dużą zawartością pomidorów.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 sierpnia, 2019 at 3:26 pm

      To wspaniale, w dzisiejszych czasach to wielka niewiadoma co znajduje się w słoiku na sklepowej półce. Większość przetworów pomidorowych produkowana jest z chińskich pomidorów...dziś Chiny są potentatem w produkcji koncentratu pomidorowego z którego korzystają najwięksi producenci przecierów, ketchupów ipt. Więc jeśli jest chęć i troszkę czasu, to lepiej przygotować samemu. Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
    • uya32 napisał

      17 września, 2019 at 11:35 am

      Też właściwie mam podobny problem. I też korzystam z Tomaty.pl hehe….Ma Pani rację, że większość producentów bazuje na chińskich recepturach. Ale sprawdziłam nowego dostawcę przecierów i sosów i w sumie jestem mile zaskoczona. Polecam spróbować. 🙂

      Odpowiedz
      • Anna napisał

        18 września, 2019 at 1:44 pm

        Wspaniale, to dobra wiadomość, że są jeszcze firmy, które robią dobre produkty od podstaw 🙂

        Odpowiedz
  4. daria napisał

    26 sierpnia, 2018 at 8:05 pm

    witam,
    ile wychodzi słoików takich ok 250gr z tego przepisu?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 sierpnia, 2018 at 8:18 pm

      Generalnie z 6 kg pomidorów powinno wyjść około 20 słoiczków 250. Oczywiście wszystko zależy od rodzaju pomidorów i tego, jak gęsty przecier chcemy uzyskać. Jeśli przecier ma być gęsty to trzeba go dłużej gotować, a tym samym wyjdzie go mniej, bo odparuje.

      Odpowiedz
  5. Ania napisał

    02 lipca, 2018 at 4:33 pm

    Mam wyciskarkę, ale nie korzystam z niej przy robieniu przecieru. Sitko bardzo szybko mi się zapycha skórkami i pestkami. Nie miałaś takiego problemu?

    Wolę zdecydowanie wersje z gotowaniem pomidorów i dopiero późniejszym przecieraniem. Już sie nie mogę doczekać na zbliżający sie sezon pomidorowy 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 lipca, 2018 at 8:57 pm

      Aniu, w tej chwili mam dwie wyciskarki w których mogę przygotowywać przeciery i powiem szczerze, że klasyczną metodę już porzuciłam bezpowrotnie 🙂 Jedna wyciskarka jest to właściwie przystawka do KitchenAid-a dedykowana właśnie wyciskaniu/przecieraniu pomidorów, malin itp. jest super nie zapycha się, można przerobić nawet 20 kg pomidora bez mycia sitka. Mam również wyciskarkę ślimakową, która na dwa sitka i ta też jest super, przeciery robię na sitku o dużych oczkach, zaczyna zapychać się po 10 kg przerobionych pomidorów...
      Również nie mogę doczekać się sezonu pomidorowego, w tym roku będzie zdecydowanie szybciej niż w innych latach. Już od tygodnia mamy pomidory ze szklarni no i koktajlowe z tarasowych donic 🙂 Pozdrawiam Cię serdecznie.

      Odpowiedz
    • Agnieszka napisał

      17 września, 2018 at 8:12 pm

      Ja mam taką wyciskarkę wolnoobrotową firmy Hurom i nigdy mi się nic nie zatkało, skórki i pestki są super odciśnięte w zasadzie suche. A przecier pomidorowy gładki i gęsty. Rewelacja !!!!

      Odpowiedz
      • Anna napisał

        17 września, 2018 at 9:19 pm

        O tak, to prawda, wyciskarka ślimakowa robi za nas całą brudną robotę:) Nie wyobrażam sobie już przecierania ręcznego no, jeśli robi się z 2 kg to ok, ale z 20 kg to już jest ogromna praca... Pozdrawiam serdecznie 🙂

        Odpowiedz
  6. S napisał

    19 sierpnia, 2017 at 1:12 am

    Super, robie taki sam przecier bez cukru ale nie przecieram pomidorow przez sitko tylko umyte wkladam do blendera, a po zmiksowaniu odrazu wlewam do garnka I tak naprawde pestki sa dobrze zmielone ze je minimalnie mozna wyczuc...akurat nam w domu to nie przeszkadza I jest mniej pracy.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 sierpnia, 2017 at 2:27 pm

      Wspaniale! Też proponuje taki sposób w drugim przepisie to dla tych, którym nie przeszkadzają pestki i lubią błyskawiczne przepisy 🙂 Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  7. magda napisał

    24 sierpnia, 2016 at 10:06 pm

    czy trzeba pasteryzować słoiki z przecierem skoro nalewam gorący do słoików...

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 sierpnia, 2016 at 11:32 pm

      Pasteryzacja daje nam większa pewność, że nasze przetwory się nie zepsują, ale są tacy, którzy nie pasteryzują i nic im się nie psuje... Jeśli słoiki i zakrętki były dobrze przygotowane, czyli umyte i wyparzone, a przecier nalewany był prawie wrzący to pewnie nie trzeba ich pasteryzować 🙂

      Odpowiedz
  8. Diana napisał

    15 sierpnia, 2016 at 10:01 am

    Moi drodzy, zamiast się bawić z przecieraniem, zrób tak : każdego pomidora natnij z obu stron na krzyż, wrzuć do wrzącej wody na minutę, wyjmij , zalej zimną wodą i natychmiast zdejmuj skórki. Przekrój na pół w poziomie, wyjmij nożykiem ziarenka, każdego tak oprawionego pomidora pokrój , zagotuj pomidory , zblenduj i do gorącego słoika gorącą pulpę wlewaj. Przecier robi się mega gęsty i nie trzeba niczego przecierać,. Nie trzeba też słoików odwracać.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 sierpnia, 2016 at 10:24 am

      Dziękuję za porzucenie kolejnego sposobu przygotowanie przecieru ? Sposób sprawdzi się w przypadku przerobienia niewielkiej ilości pomidorów ? Jednak najszybszy sposób to przyciśnięcie przez wyciskarkę ślimakową, przetarte pomidory wychodzą z jednej strony, a skórki i pestki z drugiej ? Znalazłam w sklepie internetowym ręczną wyciskarkę ślimakową za około 45zł wygląda jak klasyczna maszynka do mięsa. Kupiłam ją mojej mamie i jest bardzo zadowolona, polecam. Pozdrawiam serdecznie ☺

      Odpowiedz
  9. Iva napisał

    09 sierpnia, 2016 at 2:30 pm

    5 stars
    Dziękuję serdecznie !

    Odpowiedz
  10. Iva napisał

    08 sierpnia, 2016 at 9:51 pm

    5 stars
    Czy przecier będzie gęsty czy bardziej leisty ?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 sierpnia, 2016 at 10:15 pm

      To zależy jakich pomidorów użyjesz. Jeśli będą to pomidory, jakie teraz można kupić lub jakie masz w ogrodzie, czyli malinowe, klasyczne typu pomidor Ożarowski lub inne kanapkowo-sałatkowe to przecier będzie dość wodnisty jak sok do picia. Jeśli chciałabyś, żeby był gęsty, to należy go dość długo gotować, aby odparowała woda. Natomiast przygotowując przecier z pomidorów typu Lima - pomidory owalne i mięsiste to przecier bez długiego gotowania będzie zdecydowanie gęstszy. Nie bój się długiego gotowania pomidorów 🙂 długie gotowanie wpływa korzystnie na przecier, ketchup czy koncentrat, ponieważ podczas długiego gotowania wytwarza się cenny likopen! Smacznego!

      Odpowiedz
  11. Tomek napisał

    26 sierpnia, 2015 at 6:53 am

    Proponuję niezawodny sposób na przetarcie pomidorów. Rozgotowane pomidory(niekoniecznie mocno) przekladamy do dzbankowego miksera, miksujemy dobrych kilka sekund i wylewamy na sitko. Energicznie ale ostrożnie potrząsamy sitkiem, delikatnie pukając o brzeg np. garnka czy dużej szklanej salaterki. Idzie jak z płatka i nic nie trzeba przecierać.
    Ps. Osobiście miksuję gorące, istnieje jednak ryzyko rozszczelnienia dzbanka.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 sierpnia, 2015 at 9:47 am

      Super pomysł 🙂 w drugim przepisie na przecier pomidorowy podaję również super szybki sposób bez przecierania 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  12. Burczymiwbrzuchu napisał

    28 sierpnia, 2012 at 11:14 am

    To już właściwie ostatnie dni na zapakowanie w słoiki pomidorów pachnących latem:) My też lubimy, w tym roku w szczególności z imbirem.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 sierpnia, 2012 at 11:24 am

      Tak, to prawda trzeba się śpieszyć z przerabianiem pomidorów:) Teraz są fantastyczne dojrzałe, pachnące... z imbirem też już zrobiłam, pikantny ketchup na rozgrzewkę w zimowe dni:) Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz
  13. karmel-itka napisał

    28 sierpnia, 2012 at 7:51 am

    co roku robię.
    domowy jest nieziemski!

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}