Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Dodaj do kolekcji
Idź do kolekcji
Pstrąg z piekarnika
Pyszna soczysta ryba z piekarnika
Autor
Anna
Kuchnia
Polska
Rodzaj
Danie główne
Przygotowanie
20
minuty
minuty
Gotowanie
30
minuty
minuty
Całkowity czas
50
minuty
minuty
Porcje
4
Autor
Anna
Składniki
1
płat
pstrąga za skórą
mój miał 600 g
sól
do smaku
skórka otarta z połowy cytryny + sok
1
łyżeczka
suszonego czosnku
ja użyłam "kolorowego" jest delikatniejszy
pieprz
do smaku
1
szczypta
suszonego chili
olej do natarcia ryby
kilka pomidorków koktajlowych lub zwykłych pokrojonych na ćwiartki
kilka listków świeżej mięty
Instrukcje
Rybę umyć i osuszyć. Posmarować oleje, natrzeć solą, chili, pieprzem, skórką starta z cytryny i czosnkiem.
Odstawić do lodówki na przynajmniej godzinę lub całą noc.
Wcześniej przygotowanego pstrąga przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Układamy przekrojone pomidorki koktajlowe wokół ryby, dodajemy kilka plasterków cytryny, miętę. Naczynie przykrywamy folią aluminiową.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C, pieczemy ok. 30 minut, 10 minut przed końcem pieczenia odkrywamy rybę i dopiekamy bez przykrycia.
Podajemy skropionego sokiem z cytryny. Fantastycznie smakuje z salsą arbuzową i surówką z białej kapusty.
Smacznego!