• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ryby i owoce morza » Pstrąg z piekarnika

Pstrąg z piekarnika

Aktualizacja: 24 maj, 2020 · Opublikowany: 12 lip, 2012 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Pstrąg to bardzo popularna ryba i oczywiście lubiana. Najczęściej przyrządzana na grillu z masłem i dużą ilością koperku. No ale dziś koperku i masła nie będzie. Przepis na pstrąga z piekarnika powstał z myślą o tych, którzy grillowanych potraw nie lubią. Pstrą z piekarnika jest i dla tych, którzy nie lubią lub nie mogą jeść ryb smażonych na głębokim oleju.

pstrag z piekarnika
Pstrąg z piekarnika
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🥗 Z czym podać?
  • 🐟 Propozycje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 1 płat pstrąga za skórą mój miał 600 g
  • sól do smaku
  • skórka otarta z połowy cytryny + sok
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku ja użyłam "kolorowego" jest delikatniejszy
  • pieprz do smaku
  • 1 szczypta suszonego chili
  • olej do natarcia ryby
  • kilka pomidorków koktajlowych lub zwykłych pokrojonych na ćwiartki
  • kilka listków świeżej mięty

🔪 Instrukcje

  • Rybę umyć i osuszyć. Posmarować oleje, natrzeć solą, chili, pieprzem, skórką starta z cytryny i czosnkiem
  • Odstawić do lodówki na przynajmniej godzinę lub całą noc
  • Wcześniej przygotowanego pstrąga przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Układamy przekrojone pomidorki koktajlowe wokół ryby, dodajemy kilka plasterków cytryny, miętę. Naczynie przykrywamy folią aluminiową
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C, pieczemy ok. 30 minut, 10 minut przed końcem pieczenia odkrywamy rybę i dopiekamy bez przykrycia
  • Podajemy skropionego sokiem z cytryny. Fantastycznie smakuje z salsą arbuzową i surówką z białej kapusty

🥗 Z czym podać?

Pstrąga przygotowałam z dodatkiem cytryny, mięty, chilli i kilku innych dodatków, które nadają rybie świeżego i delikatnego smaku. Pstrąg pieczony w piekarniku zachowuje soczystość i nie jest przesiąknięty tłuszczem, co może mieć miejsce, kiedy smażymy rybę na patelni. Do tak przygotowanego pstrąga proponuję podać salsą arbuzową i surówkę coleslaw z takimi dodatkami będzie to pożywny i bardzo zdrowy obiad.

🐟 Propozycje

Jeśli lubicie dobre ryby to zapraszam na doradę z piekarnika w pomarańczach. Zamiast dorady można użyć innej białej ryby, ale zachęcam do spróbowania dorady jeśli tylko uda się Wam ją kupić. Zapraszam!

  • Dorada z grilla
  • Dorada z piekarnika w pomarańczach
  • Ryba w sosie chraimeh
  • Tacos z rybą

📖 Przepis

pstrag z piekarnika
Print Pin
4,50 z 4 głosów

Pstrąg z piekarnika

Pyszna soczysta ryba z piekarnika
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Danie główne
Porcji 4
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 50 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 płat pstrąga za skórą (mój miał 600 g)
  • sól (do smaku)
  • skórka otarta z połowy cytryny + sok
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku (ja użyłam "kolorowego" jest delikatniejszy)
  • pieprz (do smaku)
  • 1 szczypta suszonego chili
  • olej do natarcia ryby
  • kilka pomidorków koktajlowych lub zwykłych pokrojonych na ćwiartki
  • kilka listków świeżej mięty
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Rybę umyć i osuszyć. Posmarować oleje, natrzeć solą, chili, pieprzem, skórką starta z cytryny i czosnkiem.
  • Odstawić do lodówki na przynajmniej godzinę lub całą noc.
  • Wcześniej przygotowanego pstrąga przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Układamy przekrojone pomidorki koktajlowe wokół ryby, dodajemy kilka plasterków cytryny, miętę. Naczynie przykrywamy folią aluminiową.
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C, pieczemy ok. 30 minut, 10 minut przed końcem pieczenia odkrywamy rybę i dopiekamy bez przykrycia.
  • Podajemy skropionego sokiem z cytryny. Fantastycznie smakuje z salsą arbuzową i surówką z białej kapusty.
  • Smacznego!
pstrag z piekarnika
pstrag z piekarnika
« Chleb żytni na piwie
Salsa arbuzowa »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Borgia napisał

    21 października, 2021 at 2:44 pm

    5 stars
    W tym roku postanowiłam zrezygnować na Wigilię z tradycyjnego karpia ponieważ dużo czasu zajmuje samo przygotowanie i smażenie. Jako pyszna alternatywa będą filety z pstrąga wg Twojego przepisu. Dziękuję bardzo za ten niezbyt skomplikowany przepis! Serdeczne pozdrowienia

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 października, 2021 at 5:20 pm

      To super opcja z pstrągiem, a karp może okazać się bardzo wymagający szczególne, kiedy gości jest dużo ;). Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  2. Szymon napisał

    01 maja, 2020 at 3:24 pm

    Rewelacja! Dzięki za przepis, zrobiłem k wszystkim smakowało 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 maja, 2020 at 6:51 pm

      Świetnie, bardzo się cieszę 🙂 Zapraszam na inne przepisy

      Odpowiedz
  3. Aneta napisał

    25 marca, 2015 at 4:04 pm

    4 stars
    Zrobiłam dziś rybkę wg Twojego przepisu. Jako dodatki miałam kuskus i mieszankę mrożonych warzyw z masłem. Naprawdę palce lizać!
    Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 marca, 2015 at 9:22 pm

      Super! a dodatki fantastyczne :)Pozdrawiam

      Odpowiedz
  4. Justyna Siewiera napisał

    20 lipca, 2012 at 10:35 am

    Wygląda i pewnie smakuje przepysznie, przepis już sobie wydrukowałam!!! 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 lipca, 2012 at 10:12 pm

      Polecam! Rybka bardzo popularna i ogólnodostępna. W tej wersji, fantastyczna!

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}