Pulpeciku przygotowane z czerwonej soczewicy z dodatkiem szpinaku i aromatycznych przypraw. Bezglutenowe, wegańskie danie przygotowane w piekarniku.
Autor Anna
Kuchnia Fusion, Polska
Rodzaj Obiad
Przygotowanie 10 minutyminuty
Gotowanie 40 minutyminuty
Całkowity czas 50 minutyminuty
Porcje 4
Autor Anna
Składniki
Składniki na pulpeciki
1łyżkaoleju kokosowego
1dużacebulapokrojona w kostkę
1łyżeczkamielonego kminku
1łyżeczkakurkumy
½łyżeczkimielonej kolendry
1szklankaczerwonej soczewicy
400mlwody
3ząbkiczosnkurozdrobnione
⅓łyżeczkimielonego kardamonu
1łyżkanatki pietruszki
¾szklankiszpinakuposiekanego i mocno upakowanego
1łyżkanasion chialub siemię lniane
1łyżkasoku z cytrynyi skórka otarta z połowy cytryny
1łyżkasiemienia lnianegomielone
1łyżkasezamujasny i/lub czarny
¼łyżeczkipieprzu cayenne
Składniki na sos koperkowo-sezamowy
3łyżkipasty tahini
6łyżekwody
4łyżkisoku z cytryny
sól
2łyżkikoperkusiekanego
¼łyżeczkipieprzu cayenne
1łyżkasyropu z agawylub odrobinę więcej
Instrukcje
Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, którą podsmażamy przez 2-3 minuty z dodatkiem przypraw, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dosypać soczewicę całość smażyć przez 2 minuty ciągle mieszając.
Dolać wodę, gotować na średnim ogniu mieszając od czas do czasu, patelnię można przykryć pokrywką, po około 12 minutach soczewica będzie już miękka, a cała woda wchłonięta, teraz można dodać szpinak mieszając gotować jeszcze przez minutę, zestawić z ognia, dodać nasionka chia, mielone siemię lniane, wymieszać i odstawić na pół godziny.
Po tym czasie doprawić jeszcze solą i przyprawami dodać natkę pietruszki i skórkę z cytryny, jeśli okazałoby się, że masa jest zbyt rzadka można dodać płatki jaglane lub tartą bułkę (jeśli nie jesteście na diecie bezglutenowej).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
Przy pomocy łyżki do lodów nakładać porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch pulpecików posypać odrobinę nasionek sezamu.
Pulpeciki pieczemy przez 20 minut, do zarumienienia się wierzchu.
Przygotowanie sosu
Pastę tahini wymieszać z wodą, syropem z agawy i sokiem z cytryny, powinien powstać gładki gęsty sos, doprawić solą i pieprzem, dodać koperek, wymieszać
Smacznego!
Notatki
Mieszankę sałat nałożyć na talerz dodać pomidory i plasterki cebuli na wierzch ułożyć ciepłe pulpeciki, polać sosem i gotowe!Smacznego!