• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Burgery i kotlety » Pulpeciki z soczewicy z sosem koperkowym

Pulpeciki z soczewicy z sosem koperkowym

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 14 sty, 2017 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Pulpeciki z soczewicy z sosem koperkowym to moja propozycja na obiad lub lekką kolację bez mięsa. Pulpeciki przygotowałam z czerwonej soczewicy z dodatkiem szpinaku i aromatycznych przypraw. Jest to świetnie niskokaloryczne danie dla osób odchudzających, ponieważ przygotowane jest właściwie bez tłuszczu, nie licząc jednej łyżki oleju kokosowego 😉 Pulpeciki pieczone są w piekarniku, a nie na patelni więc nie nasiąkają tłuszczem podczas pieczenia. Mięciutkie i delikatne, przypominają trochę falafele. Podałam je na ciepło z sosem koperkowo-sezamowym na mieszance sałat z pomidorkami koktajlowymi i słodką cebulą. Można zaserwować je również na zimno z różnego rodzaju sosami, chrupiącą tortillą lub chlebkiem naan.

Masę na pulpeciki można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce do czasu przygotowania. Upieczone i wystudzone pulpety również można przechować w lodówce do dnia następnego. Oczywiście pod przykryciem, żeby nie obsychały. Idealne danie dla wegan i osób na diecie bezglutenowej i dla wszystkich, którzy dbają o linię 🙂 Zapraszam, częstujcie się i rozkoszujcie ich smakiem!

pulpeciki z soczewicy z sosem koperkowym
Print Pin
5 z 3 głosów

Pulpeciki z soczewicy z sosem koperkowym

Pulpeciku przygotowane z czerwonej soczewicy z dodatkiem szpinaku i aromatycznych przypraw. Bezglutenowe, wegańskie danie przygotowane w piekarniku.
Autor Anna
Kuchnia Fusion, Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 4
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 40 minutes
Całkowity czas 50 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na pulpeciki

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 duża cebula (pokrojona w kostkę)
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 400 ml wody
  • 3 ząbki czosnku (rozdrobnione)
  • ⅓ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • ¾ szklanki szpinaku (posiekanego i mocno upakowanego)
  • 1 łyżka nasion chia (lub siemię lniane)
  • 1 łyżka soku z cytryny (i skórka otarta z połowy cytryny)
  • 1 łyżka siemienia lnianego (mielone)
  • 1 łyżka sezamu (jasny i/lub czarny)
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne

Składniki na sos koperkowo-sezamowy

  • 3 łyżki pasty tahini
  • 6 łyżek wody
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • 2 łyżki koperku (siekanego)
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżka syropu z agawy (lub odrobinę więcej)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, którą podsmażamy przez 2-3 minuty z dodatkiem przypraw, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dosypać soczewicę całość smażyć przez 2 minuty ciągle mieszając.
  • Dolać wodę, gotować na średnim ogniu mieszając od czas do czasu, patelnię można przykryć pokrywką, po około 12 minutach soczewica będzie już miękka, a cała woda wchłonięta, teraz można dodać szpinak mieszając gotować jeszcze przez minutę, zestawić z ognia, dodać nasionka chia, mielone siemię lniane, wymieszać i odstawić na pół godziny.
  • Po tym czasie doprawić jeszcze solą i przyprawami dodać natkę pietruszki i skórkę z cytryny, jeśli okazałoby się, że masa jest zbyt rzadka można dodać płatki jaglane lub tartą bułkę (jeśli nie jesteście na diecie bezglutenowej).
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
  • Przy pomocy łyżki do lodów nakładać porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch pulpecików posypać odrobinę nasionek sezamu.
  • Pulpeciki pieczemy przez 20 minut, do zarumienienia się wierzchu.

Przygotowanie sosu

  • Pastę tahini wymieszać z wodą, syropem z agawy i sokiem z cytryny, powinien powstać gładki gęsty sos, doprawić solą i pieprzem, dodać koperek, wymieszać 
  • Smacznego!

📋 Notatki

Mieszankę sałat nałożyć na talerz dodać pomidory i plasterki cebuli na wierzch ułożyć ciepłe pulpeciki, polać sosem i gotowe!
Smacznego!
pulpeciki z soczewicy z sosem koperkowym
pulpeciki z soczewicy z sosem koperkowym
pulpeciki z soczewicy z sosem koperkowym
« Mango lassi
Gofry z łososiem »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}