Puszysty biszkopt, który zawsze wychodzi! Prosty przepis bez proszku do pieczenia.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 15minutes
Gotowanie 40minutes
Całkowity czas 55minutes
Porcje 1
Kalorie 276kcal
Autor Anna
Składniki
5sztukjajekw temperaturze pokojowej
110gmąki pszennejtyp(450) tortowa. W przeliczeniu na szklanki ¾
150gdrobnego cukruw przeliczeniu na szklanki ¾
40gmąki ziemniaczanejw przeliczeniu na szklanki ¼
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C
Tortownicę o średnicy 22 – 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tylko jej dno, boków formy niczym nie smarować
Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, kiedy piana jest już ubita zacząć dodanie cukru łyżka po łyżce ciągle ubijając
Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim nie przerywając miksowania
Do niewielkiej miski przesiać dwie mąki, dodać je w dwóch porcjach do masy, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką do połączenie się składników, czynność tę należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła
Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika, biszkopt piec 30-40 min (opcja górnej i dolnej grzałki) do tzw. suchego patyczka
Kiedy ciasto jest już upieczone wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę (rzucanie zapobiega opadaniu ciasta, naprawdę działa :)
Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia
Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, a następnie odpiąć obręcz
Biszkopt upieczony w formie o średnicy 22 cm - 23 cm można przeciąć na 3 lub 4 blaty
Smacznego!
Notatki
Jajka powinny mieć temperaturę pokojową należy wyjąć je wcześniej z lodówki, to bardzo ważne! Zimne jajka nie ubiją się tak jak powinny i biszkopt może się nie udać.Przeliczając składniki na szklanki pamiętajcie, że szklanka na zawsze pojemność 250 ml.