Go Back
Print
Recipe Image
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Print
Add to Collection
Go to Collections
Zakwas na żur
Zakwas na żurek domowej roboty.
Autor
Anna
Kuchnia
Polska
Rodzaj
Dodatki
Przygotowanie
5
minutes
minutes
Całkowity czas
5
minutes
minutes
Porcje
2
Autor
Anna
Składniki
1
litr
przegotowanej zimnej wody
3
ząbki
czosnku
4
ziarna
ziela angielskiego
4
ziarna
czarnego pieprzu
1
szklanka
mąki żytniej razowej typu 2000
2
liście
laurowe
Instrukcje
Wsypać mąkę, dodać obrany czosnek i przyprawy, dolać wodę, wymieszać. Słoik zakryć bawełnianą ściereczką, nie zamykać szczelnie.
Pozostawić na 4 - 5 dni w temperaturze pokojowej, raz dziennie zamieszać.
Po tym czasie będzie gotowy, a wtedy można słoik zamknąć szczelnie, przechowywać w lodówce.