Ser pokroić w dość dużą kostkę. W miseczce wymieszać wszystkie składniki na marynatę. Włożyć do niej pokrojony ser, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut. Można dłużej.
Na patelnię nalać 2 łyżki oleju. Ser wyjąć z marynaty (marynatę zostawić) i obsmażyć go na złoty kolor z każdej strony. Usmażone kawałki wyjąć na talerz, odłożyć.
Do dużego rondla lub patelni wlać olej, kiedy się rozgrzeje wrzucić cebule. Podsmażyć ją lekko, kiedy zacznie robić się szklista dodać czosnek i przyprawy. Podsmażać 30 sekund ciągle mieszając, aby czosnek i przyprawy się nie przypaliły. Dodać pomidory i wodę, gotować na średnim ogniu przez 10 minut.
Po tym czasie dodać pozostała marynatę z sera i usmażone kawałki sera, gotować na średnim ogniu 5 minut. Wyłączyć ogień i dodać śmietanę, wymieszać i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Powyższy przepis możecie wykorzystać do przygotowania dania z mięsem kurczaka. W tym celu należy pierś z kurczaka pokroić w kostkę, umieścić w marynacie i pozostawić w niej mięso na minimum 2 godziny. Dalej postępować jak wyżej.