• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Dania główne » Paneer tikka masala

Paneer tikka masala

Aktualizacja: 12 sie, 2021 · Opublikowany: 10 sie, 2021 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Ser paneer do niedawna był u nas pewną egzotyką nie do zdobycia, ale to już przeszłość! Ser możemy kupić w dużych sklepach spożywczych i przygotować z niego pyszne i szybkie wegetariańskie danie. Paneer tikka masala jest daniem z aromatycznej kuchni hinduskiej. Jest to opiekany, a wcześniej marynowany ser w sosie z pomidorów przyprawiony aromatyczną nutą egzotycznych przypraw. Czytając listę składników, nie przestraszcie się, lista jest długa, ale to przyprawy robią ją tak długą. Podstawowe składniki to ser, pomidory, czosnek, cebula i jogurt. Resztę listy tworzą przyprawy sypkie, które bez problemu kupicie w każdym sklepie. Danie jest przepyszne i niezwykle sycące i co ważne, szybkie do przygotowania.

Poniższy sos i marynatę można również wykorzystać do zrobienia dania na bazie piersi kurczaka. Wystarczy pierś z kurczaka pokroić w kostkę dodać do marynaty jogurtowej, a resztę przygotować tak, jak w wersji z serem. Jako dodatek do dzisiejszego dania proponuję podać ryż jaśminowy lub chlebek naan. Przepisy na chlebek naan znajdziecie na stronie w innych wpisach. Koniecznie spróbujcie!

ser paneer w sosie tikka masala w miedzianej miseczce ustawionej na drewnianej desce obok miska z ryżem
paneer tikka masala
Przejdź do:
  • 🧀 Składniki na marynatę do sera
  • 🍅 Składniki na sos
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍲 Egzotyczne potrawy
  • 📖 Przepis

🧀 Składniki na marynatę do sera

składniki na marynatę do sera paneer
paneer tikka masala
  • olej
  • jogurt naturalny
  • czosnek
  • imbir
  • papryka słodka
  • sól
  • ser paneer

Dokładnie ilości składników znajdziesz w karcie przepisu.

🍅 Składniki na sos

składniki na sos tikki masala rozłożone w miseczkach
paneer tikka masala
  • pomidory
  • czosnek
  • cebula
  • śmietana
  • olej
  • woda
  • przyprawy

Dokładnie ilości składników znajdziesz w karcie przepisu.

🔪 Instrukcje

1

Ser pokroić w dość dużą kostkę. W miseczce wymieszać wszystkie składniki na marynatę. Włożyć do niej pokrojony ser, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut. Można dłużej.

ser paneer w marynacie w miseczce
paneer tikka masala
2

Na patelnię nalać 2 łyżki oleju. Ser wyjąć z marynaty (marynatę zostawić) i obsmażyć go na złoty kolor z każdej strony. Usmażone kawałki wyjąć na talerz, odłożyć.

3

Do dużego rondla lub patelni wlać olej, kiedy się rozgrzeje wrzucić cebule. Podsmażyć ją lekko, kiedy zacznie robić się szklista dodać czosnek i przyprawy. Podsmażać 30 sekund ciągle mieszając, aby czosnek i przyprawy się nie przypaliły. Dodać pomidory i wodę, gotować na średnim ogniu przez 10 minut.

4

Po tym czasie dodać pozostała marynatę z sera i usmażone kawałki sera, gotować na średnim ogniu 5 minut. Wyłączyć ogień i dodać śmietanę, wymieszać i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

5

Ser w sosie podajemy z ryżem lub chlebkiem naan. Przepis na chlebek naan znajdziecie na stronie.

🍲 Egzotyczne potrawy

Macie ochotę na więcej pysznych egzotycznych potraw? Spróbujcie pysznego kalafiora w sosie pomidorowo-kokosowym. Może macie ochotę na krewetki w sosie curry, to też jest pyszne! Idealnym dodatkiem do tych dań będzie domowy chlebek naan lub inna wersja chlebka naan na maślance.

  • Kalafior w sosie
  • Curry z krewetkami
  • Naan chlebek indyjski
  • Naan na maślance

📖 Przepis

Ser paneer w sosie w miedzianych miseczkach w tle miseczka z ryżem
Print Pin
Bądź pierwszy!

Paneer tikka masala

Pyszny ser paneer w sosie pomidorowym, sprawdzony, prosty i szybki przepis.
Autor Anna
Kuchnia Hinduska
Rodzaj Danie główne
Porcji 4
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 30 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na marynatę do sera

  • 400 g sera panner
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka świeżego imbiru (starty na tarce o drobnych oczkach)
  • 1 łyżeczka kuminu (mielonego)
  • 3 ząbki czosnku (drobno pokrojonego)
  • 1 łyżka słodkiej papryki (w proszku)
  • ¾ łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju

Składniki na sos

  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula (pokrojona w grubą kostkę)
  • 3 ząbki czosnku (drobno pokrojonego)
  • 2 łyżeczki imbiru (w proszku)
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki (w proszku)
  • 1 łyżka garam masala (przyprawa w proszku)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 szczypta pieprzu (lub do smaku)
  • ½ łyżeczki soli (lub do smaku)
  • 1 puszka krojonych pomidorów (lub 4 bardzo duże świeże pomidory)
  • ¾ szkl wody
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki siekanej zielonej kolendry (lub natka pietruszki)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Ser pokroić w dość dużą kostkę. W miseczce wymieszać wszystkie składniki na marynatę. Włożyć do niej pokrojony ser, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut. Można dłużej.
  • Na patelnię nalać 2 łyżki oleju. Ser wyjąć z marynaty (marynatę zostawić) i obsmażyć go na złoty kolor z każdej strony. Usmażone kawałki wyjąć na talerz, odłożyć.
  • Do dużego rondla lub patelni wlać olej, kiedy się rozgrzeje wrzucić cebule. Podsmażyć ją lekko, kiedy zacznie robić się szklista dodać czosnek i przyprawy. Podsmażać 30 sekund ciągle mieszając, aby czosnek i przyprawy się nie przypaliły. Dodać pomidory i wodę, gotować na średnim ogniu przez 10 minut.
  • Po tym czasie dodać pozostała marynatę z sera i usmażone kawałki sera, gotować na średnim ogniu 5 minut. Wyłączyć ogień i dodać śmietanę, wymieszać i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
  • Ser w sosie podajemy z ryżem lub chlebkiem naan.

📋 Notatki

Powyższy przepis możecie wykorzystać do przygotowania dania z mięsem kurczaka. W tym celu należy pierś z kurczaka pokroić w kostkę, umieścić w marynacie i pozostawić w niej mięso na minimum 2 godziny. Dalej postępować jak wyżej.
w miedzianej miseczce przyrumieniony ser paneer w sosie tikka masala w tle miska ryżu
paneer tikka masala

Przepis zaczerpnięty od LIsy.

« Przecier pomidorowy
Ciasto marchewkowe »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}