• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Dania główne » Paneer tikka masala

Paneer tikka masala

Aktualizacja: 12 sie, 2021 · Opublikowany: 10 sie, 2021 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Ser paneer do niedawna był u nas pewną egzotyką nie do zdobycia, ale to już przeszłość! Ser możemy kupić w dużych sklepach spożywczych i przygotować z niego pyszne i szybkie wegetariańskie danie. Paneer tikka masala jest daniem z aromatycznej kuchni hinduskiej. Jest to opiekany, a wcześniej marynowany ser w sosie z pomidorów przyprawiony aromatyczną nutą egzotycznych przypraw. Czytając listę składników, nie przestraszcie się, lista jest długa, ale to przyprawy robią ją tak długą. Podstawowe składniki to ser, pomidory, czosnek, cebula i jogurt. Resztę listy tworzą przyprawy sypkie, które bez problemu kupicie w każdym sklepie. Danie jest przepyszne i niezwykle sycące i co ważne, szybkie do przygotowania.

Poniższy sos i marynatę można również wykorzystać do zrobienia dania na bazie piersi kurczaka. Wystarczy pierś z kurczaka pokroić w kostkę dodać do marynaty jogurtowej, a resztę przygotować tak, jak w wersji z serem. Jako dodatek do dzisiejszego dania proponuję podać ryż jaśminowy lub chlebek naan. Przepisy na chlebek naan znajdziecie na stronie w innych wpisach. Koniecznie spróbujcie!

ser paneer w sosie tikka masala w miedzianej miseczce ustawionej na drewnianej desce obok miska z ryżem
paneer tikka masala
Przejdź do:
  • 🧀 Składniki na marynatę do sera
  • 🍅 Składniki na sos
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍲 Egzotyczne potrawy
  • 📖 Przepis

🧀 Składniki na marynatę do sera

składniki na marynatę do sera paneer
paneer tikka masala
  • olej
  • jogurt naturalny
  • czosnek
  • imbir
  • papryka słodka
  • sól
  • ser paneer

Dokładnie ilości składników znajdziesz w karcie przepisu.

🍅 Składniki na sos

składniki na sos tikki masala rozłożone w miseczkach
paneer tikka masala
  • pomidory
  • czosnek
  • cebula
  • śmietana
  • olej
  • woda
  • przyprawy

Dokładnie ilości składników znajdziesz w karcie przepisu.

🔪 Instrukcje

1

Ser pokroić w dość dużą kostkę. W miseczce wymieszać wszystkie składniki na marynatę. Włożyć do niej pokrojony ser, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut. Można dłużej.

ser paneer w marynacie w miseczce
paneer tikka masala
2

Na patelnię nalać 2 łyżki oleju. Ser wyjąć z marynaty (marynatę zostawić) i obsmażyć go na złoty kolor z każdej strony. Usmażone kawałki wyjąć na talerz, odłożyć.

3

Do dużego rondla lub patelni wlać olej, kiedy się rozgrzeje wrzucić cebule. Podsmażyć ją lekko, kiedy zacznie robić się szklista dodać czosnek i przyprawy. Podsmażać 30 sekund ciągle mieszając, aby czosnek i przyprawy się nie przypaliły. Dodać pomidory i wodę, gotować na średnim ogniu przez 10 minut.

4

Po tym czasie dodać pozostała marynatę z sera i usmażone kawałki sera, gotować na średnim ogniu 5 minut. Wyłączyć ogień i dodać śmietanę, wymieszać i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

5

Ser w sosie podajemy z ryżem lub chlebkiem naan. Przepis na chlebek naan znajdziecie na stronie.

🍲 Egzotyczne potrawy

Macie ochotę na więcej pysznych egzotycznych potraw? Spróbujcie pysznego kalafiora w sosie pomidorowo-kokosowym. Może macie ochotę na krewetki w sosie curry, to też jest pyszne! Idealnym dodatkiem do tych dań będzie domowy chlebek naan lub inna wersja chlebka naan na maślance.

  • Kalafior w sosie
  • Curry z krewetkami
  • Naan chlebek indyjski
  • Naan na maślance

📖 Przepis

Ser paneer w sosie w miedzianych miseczkach w tle miseczka z ryżem
Print Pin
Bądź pierwszy!

Paneer tikka masala

Pyszny ser paneer w sosie pomidorowym, sprawdzony, prosty i szybki przepis.
Autor Anna
Kuchnia Hinduska
Rodzaj Danie główne
Porcji 4
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 30 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na marynatę do sera

  • 400 g sera panner
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka świeżego imbiru (starty na tarce o drobnych oczkach)
  • 1 łyżeczka kuminu (mielonego)
  • 3 ząbki czosnku (drobno pokrojonego)
  • 1 łyżka słodkiej papryki (w proszku)
  • ¾ łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju

Składniki na sos

  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula (pokrojona w grubą kostkę)
  • 3 ząbki czosnku (drobno pokrojonego)
  • 2 łyżeczki imbiru (w proszku)
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki (w proszku)
  • 1 łyżka garam masala (przyprawa w proszku)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 szczypta pieprzu (lub do smaku)
  • ½ łyżeczki soli (lub do smaku)
  • 1 puszka krojonych pomidorów (lub 4 bardzo duże świeże pomidory)
  • ¾ l wody
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki siekanej zielonej kolendry (lub natka pietruszki)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Ser pokroić w dość dużą kostkę. W miseczce wymieszać wszystkie składniki na marynatę. Włożyć do niej pokrojony ser, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut. Można dłużej.
  • Na patelnię nalać 2 łyżki oleju. Ser wyjąć z marynaty (marynatę zostawić) i obsmażyć go na złoty kolor z każdej strony. Usmażone kawałki wyjąć na talerz, odłożyć.
  • Do dużego rondla lub patelni wlać olej, kiedy się rozgrzeje wrzucić cebule. Podsmażyć ją lekko, kiedy zacznie robić się szklista dodać czosnek i przyprawy. Podsmażać 30 sekund ciągle mieszając, aby czosnek i przyprawy się nie przypaliły. Dodać pomidory i wodę, gotować na średnim ogniu przez 10 minut.
  • Po tym czasie dodać pozostała marynatę z sera i usmażone kawałki sera, gotować na średnim ogniu 5 minut. Wyłączyć ogień i dodać śmietanę, wymieszać i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
  • Ser w sosie podajemy z ryżem lub chlebkiem naan.

📋 Notatki

Powyższy przepis możecie wykorzystać do przygotowania dania z mięsem kurczaka. W tym celu należy pierś z kurczaka pokroić w kostkę, umieścić w marynacie i pozostawić w niej mięso na minimum 2 godziny. Dalej postępować jak wyżej.
w miedzianej miseczce przyrumieniony ser paneer w sosie tikka masala w tle miska ryżu
paneer tikka masala

Przepis zaczerpnięty od LIsy.

« Przecier pomidorowy
Ciasto marchewkowe »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →