Szybki przepis na obiad, faszerowane ciasto francuskie.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiady
Przygotowanie 15 minutyminuty
Gotowanie 40 minutyminuty
Całkowity czas 55 minutyminuty
Porcje 4
Autor Anna
Składniki
1opakowanieciasta francuskiegochłodzonego
2łyżkimasła
2ząbkiczosnku
1małacebula
1opakowanieserka Ricotta - 250 g
25gstartego sera typu parmezan
sóldo smaku
pieprzdo smaku
½łyżeczkigałka muszkatołowa
skórka otarta z połowy cytryny
garść świeżych liści bazylii
350 gświeżego szpinaku
Instrukcje
Cebulę pokroić, delikatnie zeszklić na maśle, szpinak umyć i dość drobno posiekać, dodać do cebuli dusić do odparowania całego płynu, następnie dodać przeciśnięty czosnek, skórkę z cytryny, gałkę muszkatołową, bazylię, sól i pieprz, chwilkę jeszcze podsmażyć.
Patelnię zdjąć z ognia, dodać serek ricotta i parmezan, wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku.
Ciasto rozwinąć, pozostawić na papierze w które było zawinięte, na połowie ciasta rozłożyć przestudzony farsz przykryć drugą częścią ciasta i zlepić brzegi. Tak uformowaną roladę ułożyć zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st C, piec ok. 25 min czas zależy od piekarnika, ale ciasto na wierzchu powinno być rumiane.
Po upieczeniu, delikatnie przestudzić, pokroić w plastry, podawać na ciepło lub zimno.