• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Zapiekanki i pizze » Rolada szpinakowo serowa

Rolada szpinakowo serowa

Aktualizacja: 27 Sie, 2020 · Opublikowany: 5 Maj, 2012 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Dziś proponuję Wam wegetariańską roladę z nadzieniem przygotowanym ze szpinaku i ricotty. Pyszne i lekkie danie obiadowe, a przy tym bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Zaczął się już sezon na świeży szpinak, warto więc wykorzystać te zielone zdrowe listki do przygotowania fantastycznego farszu. Do farszu ze szpinaku użyłam również serka ricotta, jeśli będziecie mieć problem z jego kupnem można zastąpić go zwykłym twarożkiem. Połączenie szpinaku, ricotty, gałki muszkatołowej i kilku innych aromatycznych składników smakuje naprawdę wspaniale! Roladę można przygotować nie tylko na obiad może to być też świetny poczęstunek dla gości. Koniecznie wypróbujcie tę propozycję.

rolada szpinakowo serowa z ciasta francuskiego
Rolada szpinakowo serowa
rolada w kształcie rogala
Print Pin
5 from 1 vote

Rolada szpinakowo serowa

Szybki przepis na obiad, faszerowane ciasto francuskie.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiady
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 40 minutes
Całkowity czas 55 minutes
Porcje 4
Autor Anna

🥘 Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego chłodzonego
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 opakowanie serka Ricotta - 250 g
  • 25 g startego sera typu parmezan
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • ½ łyżeczki gałka muszkatołowa
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • garść świeżych liści bazylii
  • 350 g świeżego szpinaku

🔪 Instrukcje

  • Cebulę pokroić, delikatnie zeszklić na maśle, szpinak umyć i dość drobno posiekać, dodać do cebuli dusić do odparowania całego płynu, następnie dodać przeciśnięty czosnek, skórkę z cytryny, gałkę muszkatołową, bazylię, sól i pieprz, chwilkę jeszcze podsmażyć.
  • Patelnię zdjąć z ognia, dodać serek ricotta i parmezan, wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku.
  • Ciasto rozwinąć, pozostawić na papierze w które było zawinięte, na połowie ciasta rozłożyć przestudzony farsz przykryć drugą częścią ciasta i zlepić brzegi. Tak uformowaną roladę ułożyć zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st C, piec ok. 25 min czas zależy od piekarnika, ale ciasto na wierzchu powinno być rumiane.
  • Po upieczeniu, delikatnie przestudzić, pokroić w plastry, podawać na ciepło lub zimno.
  • Smacznego!
rolada w kształcie półksiężyca
Rolada szpinakowo serowa
Poprzedni wpis « Tiramisu
Kolejny wpis Magdalenki cynamonowo miodowe »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia