Sajgonki, bardzo smaczna przekąska lub danie obiadowe.
Autor Anna
Kuchnia Chińska
Rodzaj Przekąska
Przygotowanie 40 minutyminuty
Gotowanie 20 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina
Porcje 24
Autor Anna
Składniki
24sztukipapieru ryżowego
150gpieczarekpokrojonych w kostkę
1średniacebulapokrojona w kostkę
1średniamarchewpokrojona w cienkie słupki
100gszpinaku
2ząbkiząbki czosnkuposiekanego
2łyżkiświeżego korzenia imbirustartego
2łyżkisłodkiego sosu sojowego
2łyżkisłonego sosu sojowego
3łyżkimasła orzechowego
500gmakaronu ryżowegougotowanego
1szczyptachilli
2łyżkisosu rybnego
Instrukcje
Cebulę podsmażyć, dodać pieczarki, imbir, czosnek, smażyć do momentu zredukowania płynu.
Dodać marchew, sosy, chilli i jeszcze chwilę smażyć. Zdjąć z ognia dodać masło orzechowe, wymieszać.
Makaron ryżowy wcześniej należy zalać wrzątkiem i po 5 minutach odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do farszu, wszystko dokładnie wymieszać i w razie potrzeby doprawić do smaku.
Do miski z płaskim dnem nalać ciepłą wodę, papier ryżowy włożyć na kilkanaście sekund do wody, układać na ściereczce kuchennej. Na placek nakładać po łyżce farszu, zawinąć placek na nadzienie i dość ciasno zawinąć do połowy, następnie zawinąć brzegi do środka, zwinąć do końca. Sajgonki zwijamy tak jak naleśniki na krokiety.
Gotowe sajgonki układać na wysmarowanej olejem tacy, podczas pracy można przykryć je wilgotną ściereczką aby nie obsychały. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać olej (około 2 cm głębokości ) smażyć sajgonki na delikatnie złoty kolor, pamiętając aby nie wkładać zbyt dużo na raz, bo będą się sklejać. Jeśli chcecie aby sajgonki były bardzo chrupiące należy je drugi raz wrzucić na olej tym razem na bardziej rozgrzany. Po wyjęciu z oleju sajgonki układać na ręczniku papierowym aby ociekły z tłuszczu.