• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Dodatki » Sajgonki

Sajgonki

Aktualizacja: 4 sie, 2020 · Opublikowany: 3 paź, 2012 · przez Anna · 7 komentarzy

Skocz do przepisu

Sajgonki to danie kuchni wietnamskiej. Można przygotować je z dowolnym farszem, warzywnym, mięsnym lub rybnym. Podajemy je z sosami do maczania, najprostszy sos to, sos sojowy z dodatkiem octu ryżowego i cukru trzcinowego. Można podać też sos sojowy z dodatkiem masła orzechowego i soku z cytryny ten jest bardzo smaczny. Można również kupić gotowy sos od sajgonek słodko kwaśny, a dla wytrawnych smakoszy, pikantny. Do tego zestawu przyda się jeszcze prosta surówka i obiad gotowy.

przypieczone sajgonki podane z sosem
sajgonki miseczce z sosem i warzywami
Print Pin
5 z 1 głosu

Sajgonki

Sajgonki, bardzo smaczna przekąska lub danie obiadowe.
Autor Anna
Kuchnia Chińska
Rodzaj Przekąska
Porcji 24
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 1 hour
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 24 sztuki papieru ryżowego
  • 150 g pieczarek (pokrojonych w kostkę)
  • 1 średnia cebula (pokrojona w kostkę)
  • 1 średnia marchew (pokrojona w cienkie słupki)
  • 100 g szpinaku
  • 2 ząbki ząbki czosnku (posiekanego)
  • 2 łyżki świeżego korzenia imbiru (startego)
  • 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
  • 2 łyżki słonego sosu sojowego
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 500 g makaronu ryżowego (ugotowanego)
  • 1 szczypta chilli
  • 2 łyżki sosu rybnego
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Cebulę podsmażyć, dodać pieczarki, imbir, czosnek, smażyć do momentu zredukowania płynu.
  • Dodać marchew, sosy, chilli i jeszcze chwilę smażyć. Zdjąć z ognia dodać masło orzechowe, wymieszać.
  • Makaron ryżowy wcześniej należy zalać wrzątkiem i po 5 minutach odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do farszu, wszystko dokładnie wymieszać i w razie potrzeby doprawić do smaku.
  • Do miski z płaskim dnem nalać ciepłą wodę, papier ryżowy włożyć na kilkanaście sekund do wody, układać na ściereczce kuchennej. Na placek nakładać po łyżce farszu, zawinąć placek na nadzienie i dość ciasno zawinąć do połowy, następnie zawinąć brzegi do środka, zwinąć do końca. Sajgonki zwijamy tak jak naleśniki na krokiety.
  • Gotowe sajgonki układać na wysmarowanej olejem tacy, podczas pracy można przykryć je wilgotną ściereczką aby nie obsychały. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać olej (około 2 cm głębokości ) smażyć sajgonki na delikatnie złoty kolor, pamiętając aby nie wkładać zbyt dużo na raz, bo będą się sklejać. Jeśli chcecie aby sajgonki były bardzo chrupiące należy je drugi raz wrzucić na olej tym razem na bardziej rozgrzany. Po wyjęciu z oleju sajgonki układać na ręczniku papierowym aby ociekły z tłuszczu.
  • Smacznego!
sajgonki przekrojone pokazują zawartość
Sajgonki
  • płat ryżowy instrukcja zwijania
Sajgonki
  • sajgonki
  • sajgonki
« Tarta ze śliwką i z gruszką
Tartaletki z malinami i mascarpone »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Wegan Nerd napisał

    10 października, 2012 at 11:02 pm

    Zdecydowanie sos rybny nie jest wegetariański, ale sajgonki wyglądają pysznie! 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 października, 2012 at 11:13 pm

      Myślę, że jest wegetariański:) ale z pewnością nie jest wegański, oczywiście można go pominąć i bez niego będą pyszne:)) Pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. Goga napisał

    05 października, 2012 at 5:35 pm

    Już dawno nie robiłam sajgonek, u Ciebie tak pysznie podane, ja lubię z farszem mięsnym, i oczywiście z słodko pikantnym sosem chili, na szczęście został mi jeszcze jeden po tygodniu azjatyckim w lidlu, może zrobię w weekend:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 października, 2012 at 7:42 pm

      To będziecie mieli super jedzonko:)))cieszę się, że zainspirowałam Cię na weekend.Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz
  3. myosthis napisał

    04 października, 2012 at 8:10 am

    już wiem co będę wcinać w dzień wolny od pracy 😀

    przy okazji zapraszam do mojej pierwszej akcji 🙂 Szczegóły na blogu
    http://zielonakuchnia.blogspot.com

    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 października, 2012 at 10:11 am

      Dziękuję za zaproszenie:) a sajgonki na weekend, pyszny pomysł:))) Smacznego i pozdrawiam

      Odpowiedz
  4. bartoldzik napisał

    03 października, 2012 at 9:32 pm

    Zdecydowanie za rzadko robię 🙂

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}