Bardzo smaczna i pożywna sałatka, idealna n lekki lunch.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 10 minutyminuty
Gotowanie 20 minutyminuty
Całkowity czas 30 minutyminuty
Porcje 2
Autor Anna
Składniki
200gbobuświeży lub mrożony
1dużapapryka czerwona
1garśćmigdałów
100gsera feta
sóldo smaku
pieprzdo smau
3łyżkidobrej oliwy
3łyżkioctu winnegosoku z cytryny
1łyżkasiekanego szczypiorkulub natki pietruszki
Instrukcje
Paprykę zawinąć w folię aluminiową, włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 st C, piec przez około 15-20 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić na kilkanaście minut, a następnie zdjąć skórkę, pokroić ją w kilkucentymetrowe paski. Paprykę można również opalić nad palnikiem, skórka powinna zrobić się czarna, następnie zawinąć ją w folię aluminiową i pozostawić na około 15 minut po tym czasie skórka łatwo zejdzie.
Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą. Jeśli bób jest duży i ma dość twardą skórkę można go obrać, młody bób może pozostać ze skórką. Migdały uprażyć na suchej patelni, przestudzić i delikatnie posiekać, wystarczy na pół.
Do miski włożyć bób, paprykę, migdały, drobno posiekany szczypiorek lub natkę całość polać oliwą i octem doprawić solą i pieprzem, wymieszać na końcu dodać rozdrobniony ser feta. Sałatkę możemy podać ze świeżym pieczywem.