Wspaniała zdrowa, a jednocześnie pożywna sałatka ze szpinaku.
Autor Anna
Kuchnia Izraelska
Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 10 minutyminuty
Gotowanie 5 minutyminuty
Całkowity czas 15 minutyminuty
Porcje 2
Autor Anna
Składniki
100gmłodego szpinakutypu Baby
½średniejczerwonej cebulipokrojonej w cienkie piórka
1łyżkaoctu jabłkowegolub czerwonego balsamicznego
50gsuszonych daktylipokrojonych na ćwiartki lub w krążki
35gmigdałówgrubo posiekać
sóldo smaku
1łyżkamasła
1łyżkaoliwy+ dodatkowo odrobina do polania sałatki
1łyżeczkasumakuopcjonalnie
płatki chillido smaku
sok z cytryny
1chlebek pitalub 1 i ½ tortili
Instrukcje
Do małej miseczki włożyć cebulę i daktyle, posolić, polać octem, odstawić na około 30 minut w międzyczasie zamieszać kilka razy.
Pitę lub tortillę porozrywać na drobne kawałeczki. Na patelni rozgrzać masło z łyżką oliwy na której trzeba usmażyć pitę/tortillę z dwóch stron na złoty kolor, gotowe kawałki zdjąć z patelni na talerz, posypać sumakiem jeśli lubicie oraz odrobiną soli, Na tej samej patelni usmażyć migdały ma złoty kolor, następnie odstawić na bok aby przestygły.
Szpinak umyć i osuszyć przełożyć do dużej miski dodać wystudzone migdały z pitą oraz cebulę z daktylami, skropić oliwą i sokiem z cytryny, dodać jeszcze odrobinę soli i płatki chilli, wymieszać.