• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Sałatki i surówki » Sałatka ze szpinakiem

Sałatka ze szpinakiem

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 14 sty, 2016 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Szpinak najczęściej wykorzystujemy do przygotowania różnego rodzaju farszu na przykład do pierogów, tart i zapiekanek. Często serwujemy go na ciepło zasmażany z czosnkiem, cebulką i śmietaną jako dodatek do dań głównych. Dziś wykorzystam surowy szpinak, szpinak Baby, który charakteryzuje się małymi soczystymi listeczkami o bardzo delikatnym smaku. Do sałatki dodałam marynowaną cebulę z daktylami. Marynatę robi się bardzo prosto. Do marynaty można użyć białego octu winnego lub bardziej wyszukanego w smaku, octu balsamicznego z Modeny,  ten jest dużo lepszy! Cebulę oraz daktyle trzeba przygotować wcześniej, żeby przeszły słodko-kwaśnymi smakami. Jak wspomniałem wcześniej, należy usmażyć chrupiące i pikantne migdały oraz przygotować mocno przypieczony chlebek pita lub tortilla. Sałatka jest fenomenalnym połączeniem smaku słodkiego, ostrego i kwaśnego. Jestem przekonana, że zakochacie się w tej sałatce ze szpinakiem, bo naprawdę jest tego warta!

Sałatkę ze szpinakiem podać można jako przystawkę do obiadu lub lekki lunch, świetnie pasuje do ryby, mięs i grillowanych warzyw. Zapraszam serdecznie, częstujcie się i rozkoszujcie jej smakiem.

salatka ze szpinaku
Print Pin
5 z 5 głosów

Sałatka ze szpinakiem

Wspaniała zdrowa, a jednocześnie pożywna sałatka ze szpinaku.
Autor Anna
Kuchnia Izraelska
Rodzaj Dodatki
Porcji 2
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 5 minutes
Całkowity czas 15 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 100 g młodego szpinaku (typu Baby)
  • ½ średniej czerwonej cebuli (pokrojonej w cienkie piórka)
  • 1 łyżka octu jabłkowego (lub czerwonego balsamicznego)
  • 50 g suszonych daktyli (pokrojonych na ćwiartki lub w krążki)
  • 35 g migdałów (grubo posiekać)
  • sól (do smaku)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy (+ dodatkowo odrobina do polania sałatki)
  • 1 łyżeczka sumaku (opcjonalnie)
  • płatki chilli (do smaku)
  • sok z cytryny
  • 1 chlebek pita (lub 1 i ½ tortili)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do małej miseczki włożyć cebulę i daktyle,  posolić, polać octem, odstawić na około 30 minut w międzyczasie zamieszać kilka razy.
  • Pitę lub tortillę porozrywać na drobne kawałeczki. Na patelni rozgrzać masło z łyżką oliwy na której trzeba usmażyć pitę/tortillę z dwóch stron na złoty kolor,  gotowe kawałki zdjąć z patelni na talerz, posypać sumakiem jeśli lubicie oraz odrobiną soli, Na tej samej patelni usmażyć migdały ma złoty kolor, następnie odstawić na bok aby przestygły.
  • Szpinak umyć i osuszyć przełożyć do dużej miski dodać wystudzone migdały z pitą oraz cebulę z daktylami, skropić oliwą i sokiem z cytryny, dodać jeszcze odrobinę soli i płatki chilli, wymieszać.
  • Smacznego!
salatka ze szpinakiem

Inspiracja z książki "Jerozolima"

« Keks piernikowy
Pierogi ze szpinakiem II »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Krzych napisał

    14 stycznia, 2016 at 7:07 pm

    5 stars
    Dzięki za kolejną inspirację.

    Paczka szpinaku leżała w lodówce od dwóch dni. Bejbi spinacz, a jakże.
    Super kombinacja octu modeńskiego i daktyli(też były).

    Na maila posłałem fotkę kolacji, na Twojej sałacie-bez migdałów, za to z prażoną dynią- podałem smażone tuszki śledziowe.
    Takie zwykłe, oprószone mąką i solą.

    Pity też nie dawałem, bo śledzie chrupkie

    Małżonka rozpływała się w zachwytach, obiecała mi w zamian niespodziankę...

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 stycznia, 2016 at 7:28 pm

      Krzychu, cudownie Cię czytać 🙂 Martwiłam się...,bo na blogu u Was cicho, ale chyba wpadliście w wir pracy 😉
      Jeśli chodzi o inspirację, to zawsze możesz na mnie liczyć 🙂 Twoje danie wygląda bardzo smacznie, a pomysł ze śledzikiem, rewelacyjny!
      Życzę miłej niespodzianki 🙂 należy Ci się za takie pyszności:) Uściski dla Was:)

      Odpowiedz
      • Krzych napisał

        14 stycznia, 2016 at 7:37 pm

        5 stars
        Jakbyś zgadła, moja droga- zajęć nam nie brakuje, stąd też blogowe wakacje.

        W końcu napisałaś, że sałata jest z kategorii dodatki, więc po zerknięciu do lodówki śledź sam się nasunął.
        Zagryzienie kęsa chrupiącej ryby kilkoma listkami Twojej sałatki stanowi świetne połączenie.

        Nie wiem, czy Twoje córki czytają bloga(świetne zdjęcie ze spaceru na Insta, BTW) więc nie powiem, co to za niespodzianka 😉

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          14 stycznia, 2016 at 7:59 pm

          No tak! Robota, robota, robota...
          Dziewczyny coś tam podglądają 😉 Dzięki 🙂

          Odpowiedz
          • Krzych napisał

            14 stycznia, 2016 at 8:18 pm

            Korespondencja niekulinarna pod wpisem o sałatce..
            Kontynuując: spędziliśmy weekend w Pradze, jakie tam mają jedzonko!
            I to dla turystów czasami, i to swoje, trochę dalej od centrum.
            Fakt, niektóre ciężkie i mięsne, ale dodatki mnie ujęły. Właśnie robię ich kapuchę z kminkiem
            I znów o żarciu..

            Widać nie umiem inaczej 😀

          • Anna napisał

            14 stycznia, 2016 at 9:04 pm

            Kapucha z kminkiem jest super, a w tym roku mam właśnie taką z kminkiem własnej roboty 🙂 tz. już się kończy trzeba będzie znów ukisić!
            W Pradze nie byłam z 15 lat, ale w święta odwiedziłam Kłodzko gdzie maja jakby kawałek mostu Karola 😉
            Smacznej kapusty życzę!

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}