Satay, czyli szaszłyki z ryby w fantastycznych przyprawach!
Autor Anna
Kuchnia Indonezyjska
Rodzaj Obiad
Przygotowanie 25 minutyminuty
Gotowanie 15 minutyminuty
Całkowity czas 40 minutyminuty
Porcje 2
Autor Anna
Składniki
300gdorsza lub łososia - filet powinien być pozbawiony ości i skóry
Składniki na marynatę
2łyżkimasła orzechowego
2,5łyżkisosu sojowego
1łyżeczkasuszonego imbiru
¼łyżeczkikurkumy
¼dużejcebulipokrojonej w drobną kosteczkę
1małalimonkasok i skórka otarta z niej
1łyżeczkamielonej kolendry
1łyżkacukru kokosowegolub trzcinowy
½małejpapryczki chillilub lub tyle ile będziecie uważali za stosowne
1łyżkaoleju arachidowego
Sos orzechowy do podania
3łyżkimleczka kokosowegonajlepiej gęsta część, która oddziela się na górze puszki
1łyżkamasła orzechowego
1łyżkasoku z limonki
1łyżeczkacukru kokosowegolub trzcinowego
1łyżkasosu sojowego
¼łyżeczkipapryczki chillidrobno posiekanej
1łyżeczkasłodkiej pasty imbirowejjeśli nie macie to można dodać świeży imbir i troszkę więcej cukru lub miód
Dodatkowo
patyczki do szaszłyków
olejdo smażenia
Instrukcje
Rybę umyć, osuszyć i pokroić w centymetrowe paski - na długość całego płata ryby. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszać w misce, a następnie dodać do niej pokrojoną rybę dokładnie, ale delikatnie wymieszać ją z sosem i pozostawić na przynajmniej 30 minut, a najlepiej 2 godziny.
Przygotowanie sosu do podania ryby
Mleczko kokosowe i masło orzechowe wymieszać razem na gładką masę, jeśli mleczko będzie gęste można je rozgrzać. Następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać i odstawić.
Rybę, która leżała już odpowiedni czas w marynacie wyjmijcie z niej i nadziejcie na patyczek szaszłykowy tak jak wstążkę, rybę posmarować pozostałą częścią marynaty.
Rozgrzejcie patelnię grillową lub grill elektryczny jeśli trzeba posmarujcie odrobiną oleju roślinnego i połóżcie przygotowane szaszłyki. Rybę grillujcie 2 minuty z każdej strony.
Satay podajemy ze wcześniej przygotowanym sosem i surówkami.