• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ryby i owoce morza » Satay z ryby

Satay z ryby

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 18 sie, 2016 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Dziś będzie fantastyczny satay z ryby! Być może niektórzy z Was nie spotkali się jeszcze z takim daniem, a może raczej z taką nazwą, bo satay to po prostu szaszłyki. Szaszłyki przygotowane z ryby, które przed grillowaniem należy zamarynować w bardzo smacznej orientalnej marynacie. Satay jest daniem z kuchni indonezyjsko-mlalezyjskiej. Danie to przygotowuje się nie tylko z ryb, można przygotować je też mięsa lub warzyw. Danie jest raczej łagodne w z smaku, podawane z dodatkiem sosów. Chciałam zaproponować Wam dziś aromatyczny sos orzechowy z dodatkiem odrobiny papryczki chilli i mleczka koksowego. Przepis jest w wersji delikatnie pikantnej, ale możecie przygotować je tak, jak lubicie i dodać więcej papryczki chilli lub mniej.

Do przygotowania wersji rybnej potrzebna będzie oczywiście dobra ryba. Ryba, która nie rozpadnie się podczas grillowania. Może to być łosoś, polędwica z dorsza lub inna ryba o zwartym mięsie i małej ilości ości. Danie jest bardzo smaczne podane z aromatycznym sosem i świeżymi surówkami to wspaniały lekki obiad. Co ważne jest to bardzo łatwy i szybki! Gorąco polecam i życzę smacznego!

satay z ryby
Print Pin
5 z 1 głosu

Satay z ryby

Satay, czyli szaszłyki z ryby w fantastycznych przyprawach!
Autor Anna
Kuchnia Indonezyjska
Rodzaj Obiad
Porcji 2
Przygotowanie 25 minutes
Gotowanie 15 minutes
Całkowity czas 40 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 300 g dorsza lub łososia - filet powinien być pozbawiony ości i skóry

Składniki na marynatę

  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2,5 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ¼ dużej cebuli (pokrojonej w drobną kosteczkę)
  • 1 mała limonka (sok i skórka otarta z niej)
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżka cukru kokosowego (lub trzcinowy)
  • ½ małej papryczki chilli (lub lub tyle ile będziecie uważali za stosowne)
  • 1 łyżka oleju arachidowego

Sos orzechowy do podania

  • 3 łyżki mleczka kokosowego (najlepiej gęsta część, która oddziela się na górze puszki)
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego (lub trzcinowego)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ¼ łyżeczki papryczki chilli (drobno posiekanej)
  • 1 łyżeczka słodkiej pasty imbirowej (jeśli nie macie to można dodać świeży imbir i troszkę więcej cukru lub miód)

Dodatkowo

  • patyczki do szaszłyków
  • olej (do smażenia)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Rybę umyć, osuszyć i pokroić w centymetrowe paski - na długość całego płata ryby. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszać w misce, a następnie dodać do niej pokrojoną rybę dokładnie, ale delikatnie wymieszać ją z sosem i pozostawić na przynajmniej 30 minut, a najlepiej 2 godziny.

Przygotowanie sosu do podania ryby

  • Mleczko kokosowe i masło orzechowe wymieszać razem na gładką masę, jeśli mleczko będzie gęste można je rozgrzać. Następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać i odstawić.
  • Rybę, która leżała już odpowiedni czas w marynacie wyjmijcie z niej i nadziejcie na patyczek szaszłykowy tak jak wstążkę, rybę posmarować pozostałą częścią marynaty.
  • Rozgrzejcie patelnię grillową lub grill elektryczny jeśli trzeba posmarujcie odrobiną oleju roślinnego i połóżcie przygotowane szaszłyki. Rybę grillujcie 2 minuty z każdej strony.
  • Satay podajemy ze wcześniej przygotowanym sosem i surówkami.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Rybę można również pokroić w kostkę około 1x2 cm.
satay z ryby
satay z ryby
« Bagietka pszenna
Sernik z polewą jagodową »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →