• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ryby i owoce morza » Satay z ryby

Satay z ryby

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 18 sie, 2016 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Dziś będzie fantastyczny satay z ryby! Być może niektórzy z Was nie spotkali się jeszcze z takim daniem, a może raczej z taką nazwą, bo satay to po prostu szaszłyki. Szaszłyki przygotowane z ryby, które przed grillowaniem należy zamarynować w bardzo smacznej orientalnej marynacie. Satay jest daniem z kuchni indonezyjsko-mlalezyjskiej. Danie to przygotowuje się nie tylko z ryb, można przygotować je też mięsa lub warzyw. Danie jest raczej łagodne w z smaku, podawane z dodatkiem sosów. Chciałam zaproponować Wam dziś aromatyczny sos orzechowy z dodatkiem odrobiny papryczki chilli i mleczka koksowego. Przepis jest w wersji delikatnie pikantnej, ale możecie przygotować je tak, jak lubicie i dodać więcej papryczki chilli lub mniej.

Do przygotowania wersji rybnej potrzebna będzie oczywiście dobra ryba. Ryba, która nie rozpadnie się podczas grillowania. Może to być łosoś, polędwica z dorsza lub inna ryba o zwartym mięsie i małej ilości ości. Danie jest bardzo smaczne podane z aromatycznym sosem i świeżymi surówkami to wspaniały lekki obiad. Co ważne jest to bardzo łatwy i szybki! Gorąco polecam i życzę smacznego!

satay z ryby
Print Pin
5 z 1 głosu

Satay z ryby

Satay, czyli szaszłyki z ryby w fantastycznych przyprawach!
Autor Anna
Kuchnia Indonezyjska
Rodzaj Obiad
Porcji 2
Przygotowanie 25 minutes
Gotowanie 15 minutes
Całkowity czas 40 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 300 g dorsza lub łososia - filet powinien być pozbawiony ości i skóry

Składniki na marynatę

  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2,5 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ¼ dużej cebuli (pokrojonej w drobną kosteczkę)
  • 1 mała limonka (sok i skórka otarta z niej)
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżka cukru kokosowego (lub trzcinowy)
  • ½ małej papryczki chilli (lub lub tyle ile będziecie uważali za stosowne)
  • 1 łyżka oleju arachidowego

Sos orzechowy do podania

  • 3 łyżki mleczka kokosowego (najlepiej gęsta część, która oddziela się na górze puszki)
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego (lub trzcinowego)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ¼ łyżeczki papryczki chilli (drobno posiekanej)
  • 1 łyżeczka słodkiej pasty imbirowej (jeśli nie macie to można dodać świeży imbir i troszkę więcej cukru lub miód)

Dodatkowo

  • patyczki do szaszłyków
  • olej (do smażenia)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Rybę umyć, osuszyć i pokroić w centymetrowe paski - na długość całego płata ryby. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszać w misce, a następnie dodać do niej pokrojoną rybę dokładnie, ale delikatnie wymieszać ją z sosem i pozostawić na przynajmniej 30 minut, a najlepiej 2 godziny.

Przygotowanie sosu do podania ryby

  • Mleczko kokosowe i masło orzechowe wymieszać razem na gładką masę, jeśli mleczko będzie gęste można je rozgrzać. Następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać i odstawić.
  • Rybę, która leżała już odpowiedni czas w marynacie wyjmijcie z niej i nadziejcie na patyczek szaszłykowy tak jak wstążkę, rybę posmarować pozostałą częścią marynaty.
  • Rozgrzejcie patelnię grillową lub grill elektryczny jeśli trzeba posmarujcie odrobiną oleju roślinnego i połóżcie przygotowane szaszłyki. Rybę grillujcie 2 minuty z każdej strony.
  • Satay podajemy ze wcześniej przygotowanym sosem i surówkami.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Rybę można również pokroić w kostkę około 1x2 cm.
satay z ryby
satay z ryby
« Bagietka pszenna
Sernik z polewą jagodową »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}