Migdały i serek ricotta, to połączenie jest wspaniałe, a ciasto jest przepyszne.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 15 minutyminuty
Gotowanie 50 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina5 minutyminuty
Porcje 10
Autor Anna
Składniki
4dużejajka - oddzielone białka od żółtekw temperaturze pokojowej
160gksylitolulub cukru białego 180 g
220gmielonych migdałów
skórka otarta z jednej cytryny
50gpłatków migdałowych
320gricotty
120gmasła
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
Białka ubić na sztywno, a następnie zacząć dodawać po jednej łyżce ksylitolu (100g) nie przerywając ubijania, po dodaniu ostatniej łyżki ksylitolu ubijać jeszcze przez 2 minuty, odstawić na chwilę.
Do miski miksera włożyć miękkie masło i 60 g pozostałego ksylitolu, ubić na puszystą jasną masę do ubitej masy zacząć dodawać po jednym żółtku cały czas miksując, następnie dodać skórkę z cytryny, zmielone migdały i ricottę, zmiksować na średnich obrotach do połączenia się składników. Na koniec dodać do ciasta ubite białka w dwóch porcjach delikatnie, ale dokładnie mieszając całość łopatką.
Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, tortownica o średnicy 27 cm, wyrównać wierzch ciasta, posypać płatkami migdałowymi, wstawić do gorącego piekarnika, piec przez 45 do 50 minut. Po upływie 40 minut sprawdzić stan upieczenia ciasta wbijając patyczek w środek ciasta, jeśli będzie suchy bez śladów surowego ciasta, to znak, że ciasto jest już gotowe. Ciasto wyjąć z piekarnika przestudzić, a przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Notatki
Ciasto na zdjęciu przygotowane jest z własnoręcznie mielonych migdałów, które były zmielone razem ze skórką, jeśli dodacie blanszowane mielone migdały ciasto będzie jasne.