• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Serniki » Serniczek migdałowy

Serniczek migdałowy

Aktualizacja: 21 cze, 2020 · Opublikowany: 8 maj, 2018 · przez Anna · 5 komentarzy

Skocz do przepisu

Najtrudniejszą sprawą było nadanie temu smakołykowi jakiejś krótkiej i trafnej nazwy 😉 Serniczek migdałowy to chyba dobry strzał, choć nie jest to klasyczny sernik czy też ciasto migdałowe. Jest to niesamowite połączenie tych dwóch przysmaków. Ciasto jest bezglutenowe, a w mojej wersji również bezcukrowe. Oczywiście jest słodkie, ale zamiast klasycznego białego czy trzcinowego cukru dodałam ksylitol z niskim indeksem glikemicznym. Jak wspomniałam ciasto, jest bezglutenowe,  bo nie ma tutaj dodatku mąki pszennej, ale są mielone migdały, które nadają mu wspaniałej konsystencji. Do przygotowania ciasta nie jest potrzebny również proszek do pieczenia. Ciasto spulchnione jest ubitymi na sztywno białkami. Tak więc widzicie, że ciasto jest zdrowe, ale co ważniejsze jest obłędnie smaczne! Delikatne, puszyste, a z drugiej strony dość zwarte i wilgotne z wyraźną nutą cytryny. Bezglutenowy serniczek migdałowy smakuje wszystkim bez wyjątku, koniecznie wypróbujcie!

Jeśli lubicie migdałowe ciasta, to zapraszam również do spróbowania torciku migdałowego z malinami.

serniczek migdalowy
Print Pin
5 z 3 głosów

Serniczek migdałowy

Migdały i serek ricotta, to połączenie jest wspaniałe, a ciasto jest przepyszne.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 10
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 50 minutes
Całkowity czas 1 hour 5 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 4 duże jajka - oddzielone białka od żółtek (w temperaturze pokojowej)
  • 160 g ksylitolu (lub cukru białego 180 g)
  • 220 g mielonych migdałów
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 50 g płatków migdałowych
  • 320 g ricotty
  • 120 g masła
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
  • Białka ubić na sztywno, a następnie zacząć dodawać po jednej łyżce ksylitolu (100g) nie przerywając ubijania, po dodaniu ostatniej łyżki ksylitolu ubijać jeszcze przez 2 minuty, odstawić na chwilę.
  • Do miski miksera włożyć miękkie masło i 60 g pozostałego ksylitolu, ubić na puszystą jasną masę do ubitej masy zacząć dodawać po jednym żółtku cały czas miksując, następnie dodać skórkę z cytryny, zmielone migdały i ricottę, zmiksować na średnich obrotach do połączenia się składników. Na koniec dodać do ciasta ubite białka w dwóch porcjach delikatnie, ale dokładnie mieszając całość łopatką.
  • Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, tortownica o średnicy 27 cm, wyrównać wierzch ciasta, posypać płatkami migdałowymi, wstawić do gorącego piekarnika, piec przez 45 do 50 minut. Po upływie 40 minut sprawdzić stan upieczenia ciasta wbijając patyczek w środek ciasta, jeśli będzie suchy bez śladów surowego ciasta,  to znak, że ciasto jest już gotowe. Ciasto wyjąć z piekarnika przestudzić, a przed podaniem posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Ciasto na zdjęciu przygotowane jest z własnoręcznie mielonych migdałów, które były zmielone razem ze skórką, jeśli dodacie blanszowane mielone migdały ciasto będzie jasne.
serniczek migdalowy
serniczek migdalowy

Inspiracja od Donny Hay.

« Chleb pszenny z płatkami owsianymi
Syrop z pędów sosny »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Ewa napisał

    19 marca, 2021 at 2:36 pm

    Placuszek palce lizać.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 marca, 2021 at 6:40 pm

      Super, bardzo się cieszę, że ciasto smakuje 🙂

      Odpowiedz
  2. Anonim napisał

    01 lutego, 2021 at 3:05 pm

    Wcale nie jest takie trudne te ciasto. Na pewno smakuję wyśmienicie.

    Odpowiedz
  3. Jan Maleczyński napisał

    11 maja, 2018 at 2:50 pm

    Szukałem właśnie ciekawego przepisu na weekendowe słodkości i mam 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 maja, 2018 at 10:47 pm

      Wspaniale, mam nadzieję, że będzie smakował tak bardzo jak mam 🙂 Proszę spróbować z gałką lodów 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}