Sernik cytrynowy na kruchym pysznym spodzie z dodatkowym sosem malinowym.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 1 godzinagodzina15 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina35 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
Na spód:
opakowanie ciastek Digestive w czekoladzie
85gmasła
Na masę serową:
250gserka mascarpone
400gmielonego twaroguja używam tłustego lub półtłustego
2łyżkimąki pszennej
2łyżkimąki ziemniaczanej
150gcukru pudru
3średniejajka
35gsoku z cytryny lub limonkija dałam ½ dużej cytryny i skórka otarta z niej
Instrukcje
Ciastka dokładnie rozkruszyć i dodać roztopione masło, wymieszać. Dno tortownicy z odpinaną obręczą ( około 22 cm średnicy ) wyłożyć folią aluminiową, tak aby wychodziła poza nią, zapiąć obręcz i wywinąć nadmiar folii na zewnątrz formy. Wysypać przygotowane ciastka z masłem i delikatnie ubić je na dnie.
Tortownicę wstawić do zamrażalnika lub lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Do miski miksera dodać jajka i cukier, zmiksować. Następnie dodać sery i dalej miksować na średnich obrotach, tylko do połączenia się składników.
Dodać mąkę, sok i skórkę z cytryny (limonki), całość wymieszać.
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C.
Masę serową wylać na na wcześniej przygotowany spód z ciastek. Wstawić formę do większego naczynia z gorącą wodą, całość wsunąć do piekarnika. Piec 1 godzinę i 15 minut, z opcją grzałki góra-dół.
Jeśli po jakimś czasie wierzch sernika zacznie się przypiekać, przykryjcie go folią, wtedy się nie przypali.
Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku jeszcze przez 10 minut z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Sernik najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
Proponuję podać z sosem malinowym.
Smacznego!
Notatki
Pamiętajcie o pokojowej temperaturze pokojowej składników. Sernik przechowujemy w lodówce szczelnie owinięty w folię spożywczą lub w zamykanym naczyniu do przechowywania ciast.