• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Serniki » Sernik cytrynowy

Sernik cytrynowy

Aktualizacja: 24 lip, 2020 · Opublikowany: 8 sty, 2013 · przez Anna · 1 komentarz

Skocz do przepisu

Sernik, kolejna propozycja. Delikatny i kremowy z wyraźnym smakiem cytrynowym. Podałam go z sosem malinowym domowej roboty z dodatkiem wanilii, wyszło super. Sernik to jedno z łatwiejszych ciast, więc nie wymaga wielkich umiejętności cukierniczych. Oczywiście trzeba pamiętać, żeby wszystkie składnik były w temperaturze pokojowej, a sernik na pewno wyjdzie super. Przepis polecam dla zapracowanych, przygotujecie go w kilkanaście minut później tylko chwila pieczenia i gotowe, można rozkoszować się jego smakiem.

Sernik cytrynowy
Print Pin
5 z 1 głosu

Sernik cytrynowy

Sernik cytrynowy na kruchym pysznym spodzie z dodatkowym sosem malinowym.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 1 hour 15 minutes
Całkowity czas 1 hour 35 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Na spód:

  • opakowanie ciastek Digestive w czekoladzie
  • 85 g masła

Na masę serową:

  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g mielonego twarogu (ja używam tłustego lub półtłustego)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru pudru
  • 3 średnie jajka
  • 35 g soku z cytryny lub limonki (ja dałam ½ dużej cytryny i skórka otarta z niej)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Ciastka dokładnie rozkruszyć i dodać roztopione masło, wymieszać. Dno tortownicy z odpinaną obręczą ( około 22 cm średnicy ) wyłożyć folią aluminiową, tak aby wychodziła poza nią, zapiąć obręcz i wywinąć nadmiar folii na zewnątrz formy. Wysypać przygotowane ciastka z masłem i delikatnie ubić je na dnie.
  • Tortownicę wstawić do zamrażalnika lub lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Do miski miksera dodać jajka i cukier, zmiksować. Następnie dodać sery i dalej miksować na średnich obrotach, tylko do połączenia się składników.
  • Dodać mąkę, sok i skórkę z cytryny (limonki), całość wymieszać.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C.
  • Masę serową wylać na na wcześniej przygotowany spód z ciastek. Wstawić formę do większego naczynia z gorącą wodą, całość wsunąć do piekarnika. Piec 1 godzinę i 15 minut, z opcją grzałki góra-dół.
  • Jeśli po jakimś czasie wierzch sernika zacznie się przypiekać, przykryjcie go folią, wtedy się nie przypali.
  • Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku jeszcze przez 10 minut z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Sernik najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
  • Proponuję podać z sosem malinowym.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Pamiętajcie o pokojowej temperaturze pokojowej składników. Sernik przechowujemy w lodówce szczelnie owinięty w folię spożywczą lub w zamykanym naczyniu do przechowywania ciast.
Sernik cytrynowy na talerzu
Kawałek sernika z dżemem malinowym
« Żeberka w marynacie z jabłek
Chleb żytni ze słonecznikiem »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. gin napisał

    12 stycznia, 2013 at 3:24 pm

    Mmm, wygląda smakowicie 🙂

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}