Dynia w połączeniu z cynamonem, imbirem i ciemną czekoladą.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 15 minutyminuty
Gotowanie 50 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina5 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
Składniki na spód
90gciemnych ciastek czekoladowych ja użyłam Oreo
80gmigdałów
50gmasła
2łyżkilikieru Amaretto
3łyżkicukru trzcinowego
Składniki na masę serową
250gserka mascarpone
200gtwarogu - mielonego
80gdrobnego cukru
3łyżkitartego świeżego korzenia imbiru
2łyżeczkimielonego cynamonu
3średniejajka
230gpuree z dyni
1łyżkalikieru Amaretto
4łyżkicukru do posypania wierzchu sernika i zapieczenia
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, opcja górnej i dolnej grzałki.
Ciastka i migdały zmiksować w malakserze na " gruby piasek ". Masło rozpuścić w rondelku dodać do ciastek, migdałów i cukru, wymieszać na końcu dolać likier.
Na dno tortownicy wysypać mieszankę, mocno ugnieść, tortownicę można wstawić na czas przygotowania masy do lodówki.Sery umieścić w misce dodać cukier, zmiksować następnie dodawać po jednym jajku,puree z dyni, cynamon, imbir i Amaretto, zmiksować tylko do połączenia się składników. Masę wylać na spód z ciastek.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 45-50 minut, bez termoobiegu.
Po upieczeniu sernik wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Przedpodaniem, porcje sernika posypać cukrem, a następnie przypalić palnikiem cukierniczym, jeśli takiego nie macie, można zrobić, to rozgrzewając piekarnik z opcją grilla, wstawić porcję ciasta tuż pod górną grzałkę, krótko zapiec.