• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Serniki » Sernik dyniowy z imbirem

Sernik dyniowy z imbirem

Aktualizacja: 8 lip, 2020 · Opublikowany: 30 paź, 2013 · przez Anna · 13 komentarzy

Skocz do przepisu

Dynia i jeszcze raz dynia, jest jesień, to jest i dynia. W tym roku urosła nieziemsko wielka, jedna z większych  z naszego ogrodu ważyła ponad 70 kg! Naturalnie wyhodowana bez sztucznych nawozów i jak co roku posadzona na pryzmie z ziemią kompostową, to dla dyni najlepsza miejscówka! Dziś przygotowałam sernik z dodatkiem purée z dyni, imbiru i cynamonu z odrobiną likieru Amaretto. Masa serowa spoczywa na spodzie z ciastek czekoladowych i mielonych migdałów. Jeśli  lubicie dynię i aromaty korzenne to z pewnością posmakuje Wam ta propozycja. Sernik dyniowy z imbirem jest bardzo łatwy, wiec uda się na pewno! Ważne, aby podczas pieczenia nie wysuszyć sernik podczas pieczenia. Aby nadać wyjątkowego charakteru, wierzch sernika wykończyłam go, tak jak creme brulee. Całą powierzchnię sernika pokryłam cukrem i przypiekłam, tworząc chrupiącą skórkę. Sernik można podać z kandyzowanym imbirem i ciemną czekoladą, albo oprószony cukrem cynamonowym. wykończenie pozostawiam Wam pobawcie się dekoracją.

Print Pin
5 z 1 głosu

Sernik dyniowy z imbirem

Dynia w połączeniu z cynamonem, imbirem i ciemną czekoladą.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 50 minutes
Całkowity czas 1 hour 5 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na spód

  • 90 g ciemnych ciastek czekoladowych ja użyłam Oreo
  • 80 g migdałów
  • 50 g masła
  • 2 łyżki likieru Amaretto
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

Składniki na masę serową

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g twarogu - mielonego
  • 80 g drobnego cukru
  • 3 łyżki tartego świeżego korzenia imbiru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3 średnie jajka
  • 230 g puree z dyni
  • 1 łyżka likieru Amaretto
  • 4 łyżki cukru do posypania wierzchu sernika i zapieczenia
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, opcja górnej i dolnej grzałki.
  • Ciastka i migdały zmiksować w malakserze na " gruby piasek ". Masło rozpuścić w rondelku dodać do ciastek, migdałów i cukru, wymieszać na końcu dolać likier.
  • Na dno tortownicy wysypać mieszankę, mocno ugnieść, tortownicę można wstawić na czas przygotowania masy do lodówki. Sery umieścić w misce dodać cukier, zmiksować następnie dodawać po jednym jajku, puree z dyni, cynamon, imbir i Amaretto, zmiksować tylko do połączenia się składników. Masę wylać na spód z ciastek.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 45-50 minut, bez termoobiegu.
  • Po upieczeniu sernik wyjąć z piekarnika i wystudzić.
  • Przed podaniem, porcje sernika posypać cukrem, a następnie przypalić palnikiem cukierniczym, jeśli takiego nie macie, można zrobić, to rozgrzewając piekarnik z opcją grilla, wstawić porcję ciasta tuż pod górną grzałkę, krótko zapiec.
  • Smacznego!
Sernik dyniowy z imbirem
Sernik dyniowy z imbirem
« Chleb wieloziarnisty
Ciastka czekoladowe »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Dorota napisał

    21 listopada, 2013 at 10:26 am

    Przepis rewelacyjny. Zrobiłam tą wersję z przypalaniem w piekarniku (nie mam palnika), było trochę strachu, ale wyszło po prostu super. Ten dodatek dyni ma jeszcze jedną zaletę. Nie można robić tego ciasta "na okrągło" przez cały rok, więc będzie to taki jesienny rarytas w naszym domu.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 listopada, 2013 at 6:57 pm

      Super, bardzo się cieszę, że smakuje, ach! ta skórka, pyszna!!! Masz rację, sezonowy rarytas:) Pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. JUSTYNA napisał

    31 października, 2013 at 11:57 am

    Serniczki górą :)...chodź ja dziś będę robić Aniu,szarlotkę z Twojego przepisu na kruchym cieście z budyniem...jest mniamuśnaaaaa !!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      31 października, 2013 at 12:01 pm

      Sernik zawsze dobry i szarlotka rownież pycha, u mnie są dwa fronty: jeden szarlotkowy, a drugi oczywiście sernikowy;) Smacznego:)

      Odpowiedz
  3. Renata Kozal napisał

    30 października, 2013 at 9:58 pm

    Musi być przepyszny 🙂

    Odpowiedz
  4. gin napisał

    30 października, 2013 at 4:11 pm

    Wygląda bosko! Z taką chrupiącą skorupką musiał być niewiarygodnie pyszny 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 października, 2013 at 5:40 pm

      Pyszny 🙂 i ten imbir, cynamon, ciemnym i chłodnym popołudniem do herbatki, rewelacja 🙂

      Odpowiedz
  5. Kam cia napisał

    30 października, 2013 at 3:30 pm

    Fantastyczne kolorki :). Nie wspomnę już o smaku - z pewnością pyszność 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 października, 2013 at 5:38 pm

      Serniczek jest delikatny, kremowy... i troszkę inny niż klasyczne, bo cieniutki, trochę jak tarta sernikowa:)

      Odpowiedz
  6. skoraq cooks napisał

    30 października, 2013 at 2:29 pm

    Piękny i najpewniej przepyszniasty wyszedł Ci ten sernik 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 października, 2013 at 2:31 pm

      Naprawdę dobry:)

      Odpowiedz
  7. Maggie napisał

    30 października, 2013 at 12:48 pm

    Alez on piekny! I jeszcze ta skarmelizowana skorupka...

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 października, 2013 at 12:58 pm

      Dziękuje:) a skorupka z cukru zachęca 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}