Świąteczny sernik o wspaniałym smaku pomarańczy o piernika.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 10 minutyminuty
Gotowanie 45 minutyminuty
Całkowity czas 55 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
Składniki na spód sernika
160gpierników - kruchych
60gbiałej czekolady
60gmasła
1łyżka przyprawy piernikowej
Składniki na masę serową
500gsera trzykrotnie mielonego
3średniejajka
110gcukru
130gserka mascarpone
skórka starta z 1 i ½ pomarańczy
1łyżkamąki pszennej
Składniki na galaretkę pomarańczową
300gobranych i zmiksowanych pomarańczy
35gcukru trzcinowego
1 ½łyżeczkiżelatyny
+ ciemna czekolada do dekoracji sernika
Instrukcje
Pierniki pokruszyć w blenderze lub w misce przy użyciu pałki. W garnuszku z grubym dnem rozpuścić masło i czekoladę - można zrobić to ustawiając miskę na parze.
Następnie dodać do ciastek i wymieszać, powinna powstać masa przypominająca mokry piasek.
Brzegi tortownicy wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać przygotowaną mieszankę z ciastek, delikatnie ubić przy pomocy pałki, formę wstawić do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
Do miski włożyć sery, cukier dodać jajka i skórkę z pomarańczy oraz mąkę, zmiksować krótko tylko do połączenia się składników, masę serową wylać na przygotowany spód.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec z opcją górnej i dolnej grzałki przez 45minut.
Obrane pomarańcze rozdrobnić w blenderze, wlać do garnuszka i zagotować z dodatkiem cukru i skórki z pomarańczy, gotować przez 10 minut zdjąć garnuszek z ognia i dodać żelatynę, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia.
Sernik po upieczeniu zostawić w piekarniku przez 20minut z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjąć z piekarnika i całkowiciewystudzić, górę zimnego już sernika udekorować przestudzoną galaretką, a następnie schłodzić w lodówce.
Przed podaniem udekorować wiórkami z ciemnej czekolady, które w łatwy sposób przygotujecie przy użyciu obieraczki do warzyw.
Smacznego!
Notatki
Pamiętajcie! Składniki na sernik powinny zawsze mieć temperaturę pokojową! Kolejna ważna sprawa! Masy serowej nie mieszajcie zbyt długo, aby jej zbyt mocno nie napowietrzyć. Napowietrzona masa serowa bardzo urośnie podczas pieczenia, a później niestety opadnie.