• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Serniki » Sernik pomarańczowo piernikowy

Sernik pomarańczowo piernikowy

Aktualizacja: 11 gru, 2018 · Opublikowany: 15 gru, 2014 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Sernik na święta powinien być i nie wyobrażam sobie świąt bez niego! Nieważne czy będzie to sernik z musem czekoladowym, czy z owocami najważniejsze, żeby był! Jeśli i Wy nie wyobrażacie sobie świąt bez sernika, to może zainteresuje Was smak tego wypieku. Zacznę od spodu, który przygotowałam z domowych pierników z dodatkiem białej czekolady. Po schłodzeniu spód jest zwarty i bardzo smaczny. Masa serowa jest najprostsza, jaką można sobie wyobrazić, a wyjątkowego smaku nadaje jej skórka z pomarańczy. Skórka w połączeniu z piernikowym spodem smakuje wyśmienicie i tak bardzo świątecznie. Dla podkreślenia smaku pomarańczowego na wierzch zaproponowałam galaretkę przygotowaną ze świeżych pomarańczy i dekorację z gorzkiej czekolady. Wszystkie smaki świetnie łączą się ze sobą i idealnie pasują do siebie.

Przygotowując sernik, pamiętacie o temperaturze składników na masę serową. One zawsze powinny być w temperaturze pokojowej! Smacznego!

Print Pin
5 z 4 głosów

Sernik pomarańczowo-piernikowy

Świąteczny sernik o wspaniałym smaku pomarańczy o piernika.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 45 minutes
Całkowity czas 55 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na spód sernika

  • 160 g pierników - kruchych
  • 60 g białej czekolady
  • 60 g masła
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej

Składniki na masę serową

  • 500 g sera trzykrotnie mielonego
  • 3 średnie jajka
  • 110 g cukru
  • 130 g serka mascarpone
  • skórka starta z 1 i ½ pomarańczy
  • 1 łyżka mąki pszennej

Składniki na galaretkę pomarańczową

  • 300 g obranych i zmiksowanych pomarańczy
  • 35 g cukru trzcinowego
  • 1 ½ łyżeczki żelatyny
  • + ciemna czekolada do dekoracji sernika
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Pierniki pokruszyć w blenderze lub w misce przy użyciu pałki. W garnuszku z grubym dnem rozpuścić masło i czekoladę - można zrobić to ustawiając miskę na parze.
  • Następnie dodać do ciastek i wymieszać, powinna powstać masa przypominająca mokry piasek.
  • Brzegi tortownicy wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać przygotowaną mieszankę z ciastek, delikatnie ubić przy pomocy pałki, formę wstawić do lodówki.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
  • Do miski włożyć sery, cukier dodać jajka i skórkę z pomarańczy oraz mąkę, zmiksować krótko tylko do połączenia się składników, masę serową wylać na przygotowany spód.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec z opcją górnej i dolnej grzałki przez 45 minut.
  • Obrane pomarańcze rozdrobnić w blenderze, wlać do garnuszka i zagotować z dodatkiem cukru i skórki z pomarańczy, gotować przez 10 minut zdjąć garnuszek z ognia i dodać żelatynę, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia.
  • Sernik po upieczeniu zostawić w piekarniku przez 20 minut z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić, górę zimnego już sernika udekorować przestudzoną galaretką, a następnie schłodzić w lodówce.
  • Przed podaniem udekorować wiórkami z ciemnej czekolady, które w łatwy sposób przygotujecie przy użyciu obieraczki do warzyw.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Pamiętajcie! Składniki na sernik powinny zawsze mieć temperaturę pokojową!
Kolejna ważna sprawa! Masy serowej nie mieszajcie zbyt długo, aby jej zbyt mocno nie napowietrzyć. Napowietrzona masa serowa bardzo urośnie podczas pieczenia, a później niestety opadnie.
sernik pomaranczowo-piernikowy
sernik pomaranczowo-piernikowy
« Chleb codzienny
Śledź po kaszubsku »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Magda napisał

    22 grudnia, 2014 at 3:39 pm

    Aniu, na jakiej średnicy tortownicę pomyślana jest podana przez Ciebie ilość składników?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 grudnia, 2014 at 10:05 pm

      Tortownica może mieć od 21 do 23 cm średnicy, sernik nie jest zbyt wysoki 😉

      Odpowiedz
  2. JUSTYNA napisał

    16 grudnia, 2014 at 12:27 pm

    5 stars
    Piękny serniczek ...super wygląda taki świąteczny:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 grudnia, 2014 at 12:58 pm

      Dziękuję Justynko, za oknem barak klimatu świątecznego, więc klimat tworze na stole 😉

      Odpowiedz
  3. Aleja Kwiatowa napisał

    15 grudnia, 2014 at 1:21 pm

    5 stars
    Wygląda przepysznie i zapewne tak smakuje - zapisuje do swoich eksperymentów kulinarnych pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 grudnia, 2014 at 10:00 pm

      Koniecznie, a szczególnie jeśli lubisz pomarańczę 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}