Rewelacyjne ciasto dla wszystkich amatorów sernika i brownie.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 15 minutyminuty
Gotowanie 40 minutyminuty
Całkowity czas 55 minutyminuty
Porcje 18
Autor Anna
Składniki
200ggorzkiej czekolady
200gmiękkiego masła
5dużychjajek
100gmąki pszennej
240gcukru
200gmalin
450gtwarogu trzykrotnie mielonego
Instrukcje
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st C.
Czekoladę połamać i rozpuścić w " kąpieli wodnej ", ostudzić.
Miękkie mało umieścić w misce miksera dodać 100 g cukru, miksować do uzyskania jasnej masy, następnie dodawać po jednym jajku, po dodaniu każdego jajka dokładnie zmiksować. Następnie wlać przestudzoną czekoladę, zmiksować, na koniec dodać mąkę, wymieszać całość mikserem na wolnych obrotach.
Do czystej miski włożyć ser i 140 g cukru, zmiksować, następnie dodać 2 jajka, zmiksować do połączenia składników.
Blaszkę o wymiarach około 20 X 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dno formy wylać ¾ ciasta czekoladowego, delikatnie wyrównać powierzchnię, następnie wylać masę serową.
Na masę serową rozłożyć równomiernie maliny, całość przykryć pozostałą częścią ciasta czekoladowego, jest to dość trudne, bo ciasto jest gęste, ja posłużyłam się woreczkiem foliowym do którego nałożyłam ciasto, wycięłam dość dużą dziurę i wycisnęłam ciasto, tworząc nieregularne kształty.
Ciasto wstawić do piekarnika, piec przez 40 minut z opcją górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu, należy uchylić piekarnik, pozostawić ciasto do wystudzenia.