Aromatyczne śledzie w sosie pomidorowym z rodzynkami.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Przystawka
Przygotowanie 15 minutyminuty
Gotowanie 5 minutyminuty
Porcje 4
Autor Anna
Składniki
250gfiletów śledziowych
60mloleju roślinnego
4łyżkioctu winnego
1łyżkacukru trzcinowego
4łyżkikoncentratu pomidorowego
2średniecebule
2łyżkirodzynek
1liśćlaurowy
4ziarenkaziela angielskiego
½łyżeczkikurkumy
2łyżkiświeżego imbirupokrojonego w drobniutką kosteczkę lub użyć suszonego imbiru albo pominąć go
Instrukcje
Śledzie namoczyć w wodzie lub mleku, długość moczenia zależy od tego, jak bardzo słone są śledzie, może to trwać 30 minut lub nawet kilka godzin. Próbujcie co jakiś czas śledzie czy są już dobre, powinny pozostać lekko słone. Jeśli rodzynki są twarde, namoczcie je w ciepłej wodzie.
Cebulę pokroić w cienkie piórka, które następnie dusimy na rozgrzanym oleju z dodatkiem liścia laurowego, imbiru i ziela angielskiego przez około 3 minuty.
Do zeszklonej cebuli dodać koncentrat pomidorowy, rodzynki, ocet, cukier oraz przyprawy - do smaku, całość smażyć przez chwilkę, zdjąć z ognia i przestudzić. Jeśli koncentrat jest bardzo gęsty można do sosu dolać odrobinę wody.
Śledzie wyjąć z wody, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałeczki około 2-3 cm lub jeśli lubicie to większe.
Pokrojone śledzie włożyć do sosu, wymieszać. Przełożyć do czystego słoika lub zamykanego pojemnika, naczynie umieścić w lodówce na około 24 godziny.