Puszyste, delikatnie słodkie bułki z pyszną cynamonową kruszonką
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Bułki
Przygotowanie 30 minutyminuty
Gotowanie 40 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto
580gmąki pszennej
100gcukru
1opakowaniecukru waniliowego
½łyżeczkisoli
30gświeżych drożdży lub 7-8 g *instant
320gmleka
2średniejajka+ małe jajko do pomalowania wierzchu
90gmasła
Składniki na kruszonkę
80gmąki
65gmasła
2łyżkicynamonu
80gcukru muscovadomoże być biały
Instrukcje
Jeśli używacie świeżych drożdży, należy zrobić z nich rozczyn. Mleko lekko podgrzewamy, powinno być letnie, ale nie gorące! Do podgrzanego mleka dodajemy świeże drożdże, łyżkę mąki i cukru, mieszamy i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce, mieszanka powinna spienić się i zacząć rosnąć, to znak, że drożdże żyją :). *Jeśli używacie drożdży suchych wystarczy dodać je do mąki i wymieszać.
Mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól umieszczamy w misce miksera, dodajemy drożdże z mlekiem, rozbełtane jajka, ciasto wyrabiamy przy pomocy końcówki typu hak przez 5 minut, po tym czasie dodajemy miękkie masło, wyrabiamy jeszcze przez 4 minuty. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości.
W czasie, kiedy ciasto rośnie, można przygotować kruszonkę, wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść ręką kruszonkę, odstawić do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. ja piekłam z opcją termoobiegu.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, wcześniej można posypać mąką lub posmarować olejem, podzielić na 12 równych części. Do tego najlepiej użyć wagi. Z każdego kawałka uformować zgrabną kulkę. Dużą formę (29x32cm, może byc trochę mniejsza) wyłożyć papierem do pieczenia, uformowane bułeczki ułożyć w formie jedna obok drugiej zachowując około 2 cm odstępy między nimi. Formę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 30 do wyrośnięcia. Przed pieczeniem wierzch bułek posmarować rozbełtanym jajkiem i sowicie posypać kruszonką. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30-40 minut, sprawdzając po 25 minutach pieacenia w jakim stanie są bułki. Czas pieczenia może różnić się w zależności od piekarnika, sprawdzajcie więc bułki podczas pieczenia. Po upieczeniu wyjąc z piekarnika, przełożyć na kratkę.Smacznego!