• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Bez kategorii » Słodkie bułeczki z kruszonką

Słodkie bułeczki z kruszonką

Aktualizacja: 13 kwi, 2021 · Opublikowany: 25 mar, 2021 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Dziś polecam przepis na słodkie bułeczki z kruszonką, kruszonką mocno cynamonową. Jest to duża porcja drożdżowych bułeczek, którą szybko spałaszujecie na śniadanie lub podwieczorek. Zaproponowałam Wam kruszonkę cynamonową, ale oczywiście możecie ją pominąć, choć uważam, że będzie to wielki błąd. Dzięki takiej kruszonce bułki przypominają w smaku klasyczne szwedzkie cynamonowe ślimaczki.

Rumiane bułeczki w formie widok z góry na pełną blachę.
Słodkie bułeczki z kruszonką
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 👩‍🍳 Ciasto
  • 😋 Masz ochotę na więcej?
  • 📖 Przepis

🥘 Składniki

Na ciasto

  • 580 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 30 g świeżych drożdży lub 7-8 g *instant
  • 320 g mleka
  • 2 średnie jajka + małe jajko do pomalowania wierzchu
  • 90 g masła

Kruszonka

  • 80 g mąki
  • 65 g masła
  • 2 łyżki cynamonu
  • 80 g cukru muscovado może być biały

🔪 Instrukcje

  • Jeśli używacie świeżych drożdży, należy zrobić z nich rozczyn. Mleko lekko podgrzewamy, powinno być letnie, ale nie gorące! Do podgrzanego mleka dodajemy świeże drożdże, łyżkę mąki i cukru, mieszamy i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce, mieszanka powinna spienić się i zacząć rosnąć, to znak, że drożdże żyją :). *W przypadku użycia drożdży suchych wystarczy dodać je do mąki i wymieszać. 
  • Mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól umieszczamy w misce miksera, dodajemy drożdże z mlekiem, rozbełtane jajka, ciasto wyrabiamy przy pomocy końcówki typu hak przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy miękkie masło, wyrabiamy jeszcze przez 4 minuty. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości.
  • W czasie, kiedy ciasto rośnie, można przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść ręką kruszonkę, odstawić do lodówki.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. ja piekłam z opcją termoobiegu.
  • Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, wcześniej można posypać mąką lub posmarować olejem, podzielić na 12 równych części. Do tego najlepiej użyć wagi. Z każdego kawałka uformować zgrabną kulkę. Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia, uformowane bułeczki ułożyć w formie jedna obok drugiej zachowując około 2 cm odstępy między nimi. Formę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 30 do wyrośnięcia. Przed pieczeniem wierzch bułek posmarować rozbełtanym jajkiem i sowicie posypać kruszonką. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30-40 minut, sprawdzając po 25 minutach pieacenia w jakim stanie są bułki. Czas pieczenia może różnić się w zależności od piekarnika, sprawdzajcie więc bułki podczas pieczenia. Po upieczeniu wyjąc z piekarnika, przełożyć na kratkę.

👩‍🍳 Ciasto

Jest to klasyczne ciasto drożdżowe, choć trzeba przyznać, że to, jest dość luźnie i z tego powodu nie polecam wykorzystywać go do klasycznych cynamonowych ślimaczków. Tak klejące ciasto trudno będzie rozwałkować, a następnie zwinąć w rulon. Jeśli chcielibyście jednak wykorzystać je do takiego przepisu, to dodajecie troszkę więcej mąki. Musicie mieć świadomość, że dodanie większej ilości mąki spowoduje, że bułki będą troszkę mniej puszyste i nie tak mięciutkie, jak z poniższego przepisu. Natomiast ciasto spokojnie możecie wykorzystać do upieczenia klasycznego ciasta drożdżowego z kruszonką lub babki wielkanocnej. Będzie wspaniałe!

Słodkie bułeczki z kruszonką

😋 Masz ochotę na więcej?

Poniżej znajdziecie kilka propozycji, które zaspokoją poranny jaki popołudniowy głód. Fantastyczne bułeczki z truskawkami i mango będą idealne na podwieczorek, a bułki z płatkami owsianymi na śniadanie. Jest też propozycja obiadowa na bułki hamburgerowe, mięciutkie i pachnące sezamem, spróbujcie sami!

  • Drożdżówki z truskawkami i mango
  • Bułki cynamonowe
  • Bułki z płatkami owsianymi
  • Bułeczki hamburgerowe

📖 Przepis

Puszyste bułeczki drożdżowe z pięknym sprężystym ciastem i rumianą cynamonową kruszonką.
Print Pin
Bądź pierwszy!

Słodkie bułeczki z kruszonką

Puszyste, delikatnie słodkie bułki z pyszną cynamonową kruszonką
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Bułki
Porcji 12
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 40 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 580 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 30 g świeżych drożdży (lub 7-8 g *instant)
  • 320 g mleka
  • 2 średnie jajka (+ małe jajko do pomalowania wierzchu)
  • 90 g masła

Składniki na kruszonkę

  • 80 g mąki
  • 65 g masła
  • 2 łyżki cynamonu
  • 80 g cukru muscovado (może być biały)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Jeśli używacie świeżych drożdży, należy zrobić z nich rozczyn. Mleko lekko podgrzewamy, powinno być letnie, ale nie gorące! Do podgrzanego mleka dodajemy świeże drożdże, łyżkę mąki i cukru, mieszamy i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce, mieszanka powinna spienić się i zacząć rosnąć, to znak, że drożdże żyją :). *Jeśli używacie drożdży suchych wystarczy dodać je do mąki i wymieszać.
  • Mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól umieszczamy w misce miksera, dodajemy drożdże z mlekiem, rozbełtane jajka, ciasto wyrabiamy przy pomocy końcówki typu hak przez 5 minut, po tym czasie dodajemy miękkie masło, wyrabiamy jeszcze przez 4 minuty. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości.
  • W czasie, kiedy ciasto rośnie, można przygotować kruszonkę, wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść ręką kruszonkę, odstawić do lodówki.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. ja piekłam z opcją termoobiegu.
  • Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, wcześniej można posypać mąką lub posmarować olejem, podzielić na 12 równych części. Do tego najlepiej użyć wagi. Z każdego kawałka uformować zgrabną kulkę. Dużą formę (29x32cm, może byc trochę mniejsza) wyłożyć papierem do pieczenia, uformowane bułeczki ułożyć w formie jedna obok drugiej zachowując około 2 cm odstępy między nimi. Formę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 30 do wyrośnięcia. Przed pieczeniem wierzch bułek posmarować rozbełtanym jajkiem i sowicie posypać kruszonką. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30-40 minut, sprawdzając po 25 minutach pieacenia w jakim stanie są bułki. Czas pieczenia może różnić się w zależności od piekarnika, sprawdzajcie więc bułki podczas pieczenia. Po upieczeniu wyjąc z piekarnika, przełożyć na kratkę.
    Smacznego!
Słodkie bułeczki z kruszonką
Rumiane bułeczki drożdżowe z ciemną cynamonową kruszonką upieczone w dużej brytfannie, jedna bułeczka ułożona jest na wierzchu.
Słodkie bułeczki z kruszonką
« Bułki codzienne
Nalewka z forsycji »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}