To jest napój dla wszystkich, którzy lubią dobre naturalne smaki. Smoothie z jarmużem może zastąpić lekki posiłek.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Napoje
Przygotowanie 10 minutyminuty
Całkowity czas 10 minutyminuty
Porcje 3
Autor Anna
Składniki
150gjarmużuświeżego
2średniebanany
imbirilość dostosujcie do swojego smaku, ja daję go sporo ;)
½cytryny
4średniejabłkaśredniej wielkości
1łyżeczkanasion chia+ 3 łyżeczki ciepłej wody
1łyżkalucumy
1łyżeczkamoringi
1szklankalodu
Instrukcje
Na początek zalać nasionka chia ciepłą wodą i odstawić na czas przygotowania smoothie.
Jarmuż umyć, pokroić na drobne kawałki i przecisnąć przez wyciskarkę ślimakową lub sokowirówkę to samo należy zrobić z jabłkami, imbirem i cytryną.
Do blendera wlać przygotowany sok, dodać banany, 1 łyżeczkę lucumy i 1 łyżeczkę moringi oraz lód, całość zmiksować przez chwilę do uzyskania gładkiej konsystencji, na koniec dodać napęczniałe nasionka, wymieszać i odrazu podawać
Smacznego!
Notatki
Do przygotowania tego smoothie użyłam wyciskarki ślimakowej, w której najpierw wyciskam sok z jarmużu, cytryny, imbiru i jabłek, a następnie miksuję uzyskany sok z bananem i lodem. Taki "proces produkcji" pozwala mi uzyskać lżejszą i bardziej gładką formę tego napoju :) Jeśli nie posiadacie wyciskarki lub sokowirówki lub nie macie ochoty na wcześniejsze wyciskanie soku to smoothie można przygotować w blenderze, należy wtedy wszystkie składniki zmiksować w nim na bardzo gładki mus.