Sok z wiśni to idealny koncentrat do przygotowania pysznych kompotów i orzeźwiających lemoniad.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Napoje
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 40 minutyminuty
Porcje 10
Autor Anna
Składniki
2,5kgwiśni
1,2kgcukru
3lwody
Instrukcje
Butelki i zakrętki umyć, wyparzyć. Umyć również wiśnie.
Do dolnej części sokownika wlać 3 litry wody. Do górnej części sokownika wkładać wiśnie i przesypywać warstwą cukru. Zestawić ze sobą trzy części garnka, przykryć pokrywką. Garnek postawić na ogniu i zagotować. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować do czasu, aż w środkowej części zacznie pojawiać się sok.
Sokiem napełniać butelki i od razu zakręcać. Używajcie rękawic do trzymania butelek, ponieważ sok jest gorący!
Jeśli sok był nalewany gorący, ze stojącego sokownika na ogniu, nie ma potrzeby pasteryzowania go. Oczywiście dla pewności można go pasteryzować. Polecam metodę na sucho w piekarniku. Do zimnego piekarnika wstawiamy butelki s sokiem i nastawiamy temperaturę 130 st C. Od chwili kiedy piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę, pasteryzujemy sok przez około 15 do 20 minut w zależności od wielkości butelek.
Po czasie pasteryzacji zostawiamy butelki w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.